OHE: 3.000 μετανάστες θα φθάνουν καθημερινά στην πΓΔΜ επί μήνες

Συναγερμό για προσφυγική κρίση διαρκείας σημαίνει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, λέγοντας ότι έως και 3.000 άνθρωποι αναμένεται να φθάνουν καθημερινά στην ΠΓΔΜ τους προσεχείς μήνες -στην πλειονότητά τους Σύροι. Η Αρμοστεία καλεί στη «δίκαιη κατανομή» των αιτούντων άσυλο, επισημαίνοντας ότι εάν η ΕΕ λάβει τα σωστά μέτρα η κρίση μπορεί να είναι διαχειρίσιμη. Ακολουθώντας τη διαδρομή προς τη δυτική και βόρεια Ευρώπη, περισσότεροι από 2.000 πρόσφυγες, αριθμός-ρεκόρ, πέρασαν από τη Σερβία στην Ουγγαρία σε ένα 24ωρο.. Φωτορεπορτάζ

Συναγερμό για τις διαστάσεις της προσφυγικής κρίσης σημαίνει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNCHR), λέγοντας ότι έως και 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες αναμένεται να φθάνουν στην πΓΔΜ καθημερινά τους προσεχείς μήνες -στην πλειονότητά τους Σύροι που φεύγουν από τη ρημαγμένη από τον εμφύλιο πατρίδα τους και τις γύρω χώρες.

Η Ύπατη Αρμοστεία καλεί εκ νέου στη «δίκαιη κατανομή» των αιτούντων άσυλο μεταξύ των 28 κρατών-μελών της ΕΕ, επισημαίνοντας ότι εάν η Ένωση λάβει τα σωστά μέτρα η κρίση μπορεί να καταστεί διαχειρίσιμη.

Ακολουθώντας τη διαδρομή που ελπίζουν ότι θα τους οδηγήσει στην ασφάλεια της δυτικής και βόρειας Ευρώπης, περισσότεροι από 2.000 πρόσφυγες πέρασαν μετά την ΠΓΔΜ από τη Σερβία στην Ουγγαρία τη Δευτέρα, αριθμός ρεκόρ σε μία μόνο ημέρα για φέτος.

Η Ουγγαρία είναι μέλος της ζώνης Σένγκεν της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η γειτνίασή της με τη Σερβία και την Ουκρανία, που δεν είναι κράτη-μέλη της ΕΕ, την καθιστούν προτιμώμενη διαδρομή για τους πρόσφυγες. Η χώρα έχει καταγράψει περισσότερες από 100.000 αφίξεις μεταναστών μέχρι τώρα φέτος σε σύγκριση με 43.000 ολόκληρο το 2014.

Η Αρμοστεία προειδοποιεί για κρίση δίχως τέλος επικαλούμενη τη συνεχιζόμενη βία τόσο στο Ιράκ, όσο και στη Συρία, και τις «επιδεινούμενες συνθήκες» για τους Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία, την Ιορδανία και τον Λίβανο.

«Δεν βλέπουμε κάποιο τέλος στη ροή ανθρώπων τους επόμενους μήνες» δήλωσε την Τρίτη η εκπρόσωπος της UNHCR Μελίσα Φλέμινγκ μεταφέροντας τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ για τη διέλευση 3.000 ανθρώπων καθημερινά από τα σύνορα της ΠΓΔΜ τους επόμενους μήνες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να διασφαλίσει την «δίκαιη κατανομή» των αιτούντων άσυλο, δήλωσε η Φλέμινγκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Γενεύη προσθέτοντας ότι η Αρμοστεία «ειλικρινά πιστεύει ότι εάν ληφθούν τα σωστά μέτρα, αυτό [η προσφυγική κρίση] είναι κάτι που η ΕΕ μπορεί να αντιμετωπίσει».

Απέναντι στην πρωτόγνωρη κατάσταση με τη μαζική διέλευση χιλιάδων Σύρων από τα Βαλκάνια με προορισμό τη δυτική Ευρώπη, η Γερμανία ανέλαβε κεντρική πρωτοβουλία στο πλαίσιο των προσπαθειών επίλυσης της προσφυγικής κρίσης αναστέλλοντας τη Συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ.

Πρακτικά η Γερμανία ανοίγει τις πύλες της στους Σύρους που φεύγουν για να γλιτώσουν από τον εμφύλιο πόλεμο, σταματώντας τις επαναπροωθήσεις των προσφύγων στις χώρες πρώτης απογραφής, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.

Η αναστολή του κανονισμού έρχεται ταυτόχρονα με το κοινό κάλεσμα που απηύθυναν οι Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ για ενιαία απάντηση της Ευρώπης στην προσφυγική κρίση με την εφαρμογή ενιαίου συστήματος χορήγησης ασύλου.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν τη Δευτέρα ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε επίσης εκ νέου ίση κατανομή των προσφύγων που δικαιούνται άσυλο, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος υπογράμμισε ότι πρέπει να ιδρυθούν από φέτος τα κέντρα καταγραφής προσφύγων και μεταναστών στις χώρες πρώτης εισόδου, όπως είναι η Ιταλία και η Ελλάδα.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.