Αν.Ανδρεάδης:Ενα δισ. ευρώ επιπλέον άμεσα έσοδα με ομαλές πολιτικές εξελίξεις – Συνεχίζεται η θετική πορεία του τουρισμού

Την εκτίμηση ότι οι αφίξεις μπορεί να φθάσουν το 2015 στα 26 εκατ., από 24 εκατ. το 2014 και 25 εκατ. που ήταν η πρόβλεψη του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ)

Την εκτίμηση ότι οι αφίξεις μπορεί να φθάσουν το 2015 στα 26 εκατ., από 24 εκατ. το 2014 και 25 εκατ. που ήταν η πρόβλεψη του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), έκανε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, θέτοντας ως προϋπόθεση τις ομαλές πολιτικές εξελίξεις στη χώρα. Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο κ. Ανδρεάδης υποστήριξε ότι τα έσοδα θα κυμανθούν εφέτος στα 14,5 δισ. ευρώ, από 13,5 δισ. ευρώ το 2014, εκτιμώντας «ηπιότερη ύφεση λόγω τουρισμού», τονίζοντας ότι ένα δισ. ευρώ επιπλέον άμεσα έσοδα, με έμμεσα συνολικά δύο δισ. ευρώ, δίνουν επιπλέον 1% στο ΑΕΠ.

Η θετική πορεία του ελληνικού τουρισμού συνεχίζεται και στο επτάμηνο, όπως επισημαίνεται και στο Μηνιαίο Στατιστικό Δελτίο Αυγούστου 2015 του SETE Intelligence για τον ελληνικό τουρισμό, με τις αεροπορικές αφίξεις στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας να παρουσιάζουν αύξηση 6,9%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014.
Σημαντικό ρόλο στην αύξηση αυτή διαδραματίζει η Αθήνα, η οποία συνεχίζει την εξαιρετική της πορεία με αύξηση 28% τον Ιούλιο και 26,5% στο επτάμηνο. Διψήφιο ποσοστό ανόδου συνεχίζουν να καταγράφουν τον Ιούλιο η Μύκονος με 11% (10,5% στο επτάμηνο), η Σαντορίνη με 10,2% (17,1% στο επτάμηνο) και η Σκιάθος με 19,6% (14,3% στο επτάμηνο). Θετικά κινείται και το Ιόνιο, με αύξηση 3,7% τον Ιούλιο (3,8% στο επτάμηνο) και οι Λοιποί προορισμοί, με 11% τον Ιούλιο (9,3% στο επτάμηνο). Μικτή είναι η εικόνα στην Πελοπόννησο, η οποία παρουσιάζει πτώση 17,1% τον Ιούλιο και άνοδο 7% στο επτάμηνο.Αντίθετα, κάμψη εμφανίζουν στο επτάμηνο τα Δωδεκάνησα με ποσοστό 3,2% (πτώση 1,1% τον Ιούλιο) και η Κρήτη με μείωση 1,4% στο επτάμηνο (άνοδο 0,9% τον Ιούλιο).

Αύξηση 22% στην οδική κίνηση

Αντίθετα, αύξηση 22% εμφανίζει η εισερχόμενη οδική κίνηση στο επτάμηνο, φθάνοντας στα 6,46 εκατ. αφίξεις. Πάνω από το 70% της συνολικής αύξησης σημειώθηκε στον σταθμό των Ευζώνων. Αξιοσημείωτο είναι ότι, ενώ το πρώτο εξάμηνο παρουσιάζεται αύξηση 37%, τον Ιούλιο αντίθετα παρατηρείται μείωση 4%. Τόσο για την εικόνα του εξαμήνου, όσο και του Ιουλίου, καθοριστικό ρόλο παίζουν οι διελεύσεις από τον σταθμό των Ευζώνων, ο οποίος παρουσιάζει αύξηση 64% σε σχέση με το 2014, με τον σταθμό του Προμαχώνα να καταγράφει άνοδο 17%. Οι περισσότερες αφίξεις του επταμήνου σημειώθηκαν στο σταθμό των Ευζώνων (σύνορα ΠΓΔΜ), ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο σταθμός του Προμαχώνα (σύνορα Βουλγαρίας) και στην τρίτη θέση είναι ο σταθμός της Νυμφαίας (σύνορα Βουλγαρίας). Εκτιμάται δε ότι τα στοιχεία εισερχόμενου τουρισμού από τη Βουλγαρία είναι υποεκτιμημένα λόγω μη ελέγχου του συνόλου των διερχόμενων οχημάτων.

Μείωση στην ακτοπλοΐα

Σε ό,τι αφορά την ακτοπλοϊκή επιβατική κίνηση, από και προς την Ιταλία, στο εξάμηνο μειώθηκε κατά 9%, αλλά δεν υπάρχει κατανομή του ποσοστού αυτού μεταξύ Ελλήνων και αλλοδαπών. Στην εσωτερική ακτοπλοΐα, η κίνηση των επιβατών είναι μειωμένη, αν αφαιρεθεί η κίνηση που οφείλεται σε κινήσεις μεταναστών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) η αύξηση στα Δωδεκάνησα (+7,8%), στις Κυκλάδες (+3,2%) και στο Βόρειο Αιγαίο (+49,6%), οφείλεται σε μετακινήσεις μεταναστών. Αντίθετα, η κίνηση επιβατών από και προς την Κρήτη στο σύνολο του πρώτου εξαμήνου είναι μειωμένη (10,5%). Στο σύνολο των προορισμών, η μεταβολή είναι απολύτως οριακή (μείωση 0,1%), που όμως γίνεται αρνητική αν αφαιρεθεί η επίπτωση της μετακίνησης μεταναστών.

Η Ηπειρος στην κορυφή του δείκτη ικανοποίησης

Τον Ιούλιο του 2015 ο δείκτης ικανοποίησης για την Ελλάδα βρίσκεται στο 85,6%, με την Ηπειρο να βρίσκεται στην υψηλότερη θέση, με ποσοστό 89,6% και τις Κυκλάδες να ακολουθούν με 89%.Για το σύνολο της χώρας, ο δείκτης ικανοποίησης είναι υψηλότερος σε σύγκριση με αυτόν των ανταγωνιστικών προορισμών, ενώ οι επιμέρους δείκτες, όπως η σχέση ποιότητας τιμής, τοποθεσία, εξυπηρέτηση και φαγητό – ποτό, κινούνται στα ίδια επίπεδα τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους ανταγωνιστές. Ανάμεσα σε όλους τους προορισμούς ξεχωρίζει η Κύπρος. Αντίστοιχα, Σαντορίνη, Μύκονος, Κυκλάδες, Κρήτη, Χαλκιδική, Δωδεκάνησα και Ιόνιο, υπερέχουν έναντι των ανταγωνιστικών τους προορισμών. Η Αθήνα ωστόσο υστερεί έναντι της Κωνσταντινούπολης και της Βαρκελώνης, ενώ προηγείται της Ρώμης.

Εν τω μεταξύ, σε ανάλυση που έγινε με στόχο τη διερεύνηση του κατά πόσο επηρεάστηκαν οι υπηρεσίες προς τους τουρίστες λόγω της αστάθειας που επικράτησε στη χώρα, από τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls), κατά την εβδομάδα που μεσολάβησε μεταξύ της ανακοίνωσης του δημοψηφίσματος και της πραγματοποίησής του (από 27/06 έως 05/07) και για το αμέσως επόμενο διάστημα (από 06/07 έως 31/07), προκύπτει ότι δεν υπήρξε πρακτικά καμία επίπτωση στην ικανοποίηση των πελατών, η οποία παρέμεινε σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα και σε ορισμένες περιπτώσεις ενισχύθηκε.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.