Διεθνής Αμνηστία: Η Ελλάδα αδυνατεί να διαχειριστεί τους πρόσφυγες

Κακό συντονισμό και σοβαρές ελλείψεις σε εγκαταστάσεις και προσωπικό για τη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, διαπιστώνουν τα μέλη της «Διεθνούς Αμνηστίας» στη Λέσβο, όπου διεξήγαν ερευνητική αποστολή. Την ίδια ώρα, υπολογίζεται ότι μόνο τον Αύγουστο έφτασαν στο νησί περισσότεροι από 33.000 μετανάστες και πρόσφυγες.

Κακό συντονισμό και σοβαρές ελλείψεις σε εγκαταστάσεις και προσωπικό για τη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, διαπιστώνουν τα μέλη της «Διεθνούς Αμνηστίας» στη Λέσβο, όπου διεξήγαν ερευνητική αποστολή. Την ίδια ώρα, υπολογίζεται ότι μόνο τον Αύγουστο έφτασαν στο νησί περισσότεροι από 33.000 μετανάστες και πρόσφυγες.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο τύπου, η «Διεθνής Αμνηστία» παρατήρησε ακατάλληλες, ανθυγιεινές συνθήκες και συνωστισμό στο κέντρο κράτησης στη Μόρια της Λέσβου, συμπεριλαμβανομένων πλημμυρισμένων τουαλετών, έλλειψη σεντονιών και κουβερτών, βρόμικων και παλιών στρωμάτων και σπασμένων κρεβατιών, ενώ «η τοπική αστυνομία δήλωσε πως δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να βελτιώσει τις συνθήκες».

«Οι Αρχές, υπερφορτωμένες και χωρίς να διαθέτουν επαρκείς πόρους, αδυνατούν να διαχειριστούν τη δραματική αύξηση του αριθμού των ατόμων που φθάνουν στο νησί», σημειώνεται, ενώ γίνεται ιδιαίτερος λόγος για τους τοπικούς εθελοντές και εθελόντριες, ακτιβιστές των ΜΚΟ, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και τους τουρίστες, που συμβάλουν ώστε να καλυφθούν τα τεράστια κενά.

Ένας πρόσφυγας από το Αφγανιστάν δήλωσε στη «Διεθνή Αμνηστία»: «Οι λέξεις δε μπορούν να περιγράψουν [τις συνθήκες] … Μυρίζει … δεν υπάρχει σαπούνι, δεν υπάρχουν ρούχα, και όλα είναι χαλασμένα… Δεν υπάρχει τίποτα για τα μικρά παιδιά, ούτε καν γάλα… [η αστυνομία] φωνάζουν πολύ… Χθες το πρωί έκοψαν το ηλεκτρικό και μέχρι την ώρα του μεσημεριανού δεν είχαμε ρεύμα, και τα δωμάτια βρωμούσαν [και κοιμηθήκαμε έξω].»

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη «Διεθνή Αμνηστία» η Αστυνομία στη Λέσβο, υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 33.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει στο νησί από την 1η Αυγούστου, ενώ μόνο τη νύχτα της 10ης – 11ης Αυγούστου έφτασαν στο νησί 1.450 μετανάστες και πρόσφυγες. Ενώ η Κως, η Χίος και άλλα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο δέχονται μεγάλο αριθμό μεταναστών και προσφύγων, η Λέσβος έχει δεχτεί τον μεγαλύτερο αριθμό αφίξεων: περισσότερους από 93.000 μετανάστες και πρόσφυγες μέχρι σήμερα το 2015, αριθμός επτά φορές μεγαλύτερος από τις 12.187 αφίξεις σε όλο το 2014. Συνολικά υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 160.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν περάσει στην Ελλάδα μέχρι στιγμής μέσα στο 2015, σε σύγκριση με τους 45.412 το 2014.

Νωρίς σήμερα το πρωί, μία βάρκα με 15 πρόσφυγες ανετράπη κοντά στη Σκάλα Συκαμιάς στη Λέσβο. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες αναφορές που έφτασαν στη «Διεθνή Αμνηστία» έπειτα από επιχείρηση διάσωσης, οκτώ πρόσφυγες έχουν διασωθεί, δύο έχασαν τη ζωή τους, ενώ η ακτοφυλακή εξακολουθεί να ψάχνει για άλλους έξι.

Η «Διεθνής Αμνηστία» καλεί τις ελληνικές αρχές να ανοίξουν το νέο κέντρο πρώτης υποδοχής στη Μόρια και να παρέχουν περισσότερο προσωπικό στην κινητή μονάδα πρώτης υποδοχής, όπως επίσης και περισσότερους αστυνομικούς, λιμενικούς και διερμηνείς, που θα βοηθήσουν με τις καινούργιες αφίξεις. Επίσης, ζητά να εξασφαλιστούν περισσότερα λεωφορεία για να μεταφέρουν τους νεοαφιχθέντες πρόσφυγες στο λιμάνι της Μυτιλήνης, στο κέντρο κράτησης την Μόριας και στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ, καλύτερες συνθήκες στους άτυπους καταυλισμούς και στο λιμάνι, με βασικές υπηρεσίες όπως υγειονομικές παροχές, στέγη, νερό και περισσότερες τουαλέτες και ντους, αποτελεσματική και γρήγορη χρήση των κονδυλίων της Ε.Ε.για να βελτιωθούν οι συνθήκες υποδοχής, καθώς και νέα κέντρα υποδοχής στο βόρειο τμήμα της Λέσβου, όπου φτάνουν οι περισσότεροι πρόσφυγες.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.