Κεντροαριστερά: όλοι σε θέση μάχης

Τη διεύρυνση της εκλογικής επιρροής τους επιδιώκουν τα κόμματα που κινούνται στον χώρο της Κεντροαριστεράς

Τη διεύρυνση της εκλογικής επιρροής τους επιδιώκουν τα κόμματα που κινούνται στον χώρο της Κεντροαριστεράς έχοντας αλληλοσυγκρουόμενες επιδιώξεις. Το Ποτάμι θα επιμείνει στην αυτόνομη κάθοδό του και σε αυτές τις εκλογές επιδιώκοντας να αναδειχθεί κυρίαρχη δύναμη στον χώρο και να απορροφήσει σταδιακά τα μικρότερα κόμματα. Ο Σταύρος Θεοδωράκης θέλει το κόμμα του να είναι εγγυητής μιας κυβέρνησης λογικής με ευρωπαϊκή προοπτική.
Η Φώφη Γεννηματά θα αναπτύξει ακριβώς αντίστροφη τακτική. Το ΠαΣοΚ θα εμφανιστεί έτοιμο για προγραμματικές συνεργασίες με όσες δυνάμεις το επιθυμούν χωρίς να απειλεί την αυτονομία τους. Στο πλαίσιο αυτό συνομιλεί ήδη με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Παράταξης Θανάση Θεοχαρόπουλο, διερευνώντας τις προοπτικές μιας συνεργασίας που δεν έχει εκλογικό αλλά συμβολικό αντίκτυπο και ενδεχομένως να δημιουργήσει τον απαραίτητο προθάλαμο και για άλλες συγκλίσεις.
Η ΔΗΜΑΡ αναμένεται ότι θα διασπαστεί, καθώς ένα άλλο κομμάτι της συνομιλεί με τον ΣΥΡΙΖΑ και ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Φώτης Κουβέλης δεν έχει παραιτηθεί από την ιδέα της συμπόρευσης με την Κουμουνδούρου παρότι η προηγούμενη απόπειρα ναυάγησε.
Το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου δεν έχει πάρει ακόμη οριστική απόφαση, αλλά το πιθανότερο είναι ότι θα λάβει μέρος στις εκλογές.
Αυτό που ενδεχομένως να ταράξει τα νερά είναι το Δημοκρατικό Κόμμα, με πρωτεργάτη τον Αλέκο Παπαδόπουλο αλλά με κυρίαρχη πολιτική έκφραση από τη γενιά των τριαντάρηδων και των σαραντάρηδων.Οπως μεταδίδουν στελέχη του κόμματος, η θέλησή τους είναι να κατέλθουν στον εκλογικό στίβο, η απόφασή τους όμως θα εξαρτηθεί από την τελική ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.


Θα εμφανιστεί ως εγγυητής της σταθερότητας
Προτεραιότητα για Γεννηματά η επανασυσπείρωση

Η επανασυσπείρωση των διασκορπισμένων δυνάμεων του ΠαΣοΚ είναι η πρώτη προτεραιότητα που έχει θέσει η Φώφη Γεννηματά. Την Παρασκευή ανακοινώθηκε ότι επιστρέφει στο ΠαΣοΚ ο πρώην βουλευτής Κώστας Τριαντάφυλλος, ο οποίος στις προηγούμενες εκλογές είχε ακολουθήσει τον Γιώργο Παπανδρέου, και μάλιστα εντάσσεται στον εκλογικό σχεδιασμό του κόμματος.
Η πρόεδρος του ΠαΣοΚ έχει ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με κόμματα, όπως η Δημοκρατική Αριστερά, και πρόσωπα του χώρου της Κεντροαριστεράς με στόχο να εξουδετερώσει τις απώλειες προς το ΚΙΔΗΣΟ αν κατέλθει στον εκλογικό στίβο, να διευρύνει την εκλογική επιρροή του κόμματος και να δημιουργήσει έναν τρίτο εναλλακτικό πόλο.
Η κυρία Γεννηματά διεμήνυσε από την Πέμπτη το απόγευμα ότι ζητεί να ακολουθηθούν κατά γράμμα οι διαδικασίες του Συντάγματος, χωρίς διάθεση κωλυσιεργίας αλλά και χωρίς τη σπουδή που επέδειξε ο κ. Τσίπρας για να παρακαμφθεί η διαδικασία των διερευνητικών εντολών. «Βιάζεται» τόνισε στη δήλωσή της. «Δεν τον ενδιαφέρει να πατήσει η χώρα σε στέρεο έδαφος αλλά να μην προλάβουν να φτάσουν στα νοικοκυριά, στους αγρότες, στους συνταξιούχους, στους επαγγελματίες, οι οδυνηρές συνέπειες των μέτρων που υπέγραψε. Να μη φτάσει στα χέρια τους ο λογαριασμός, τα 14 δισ.».
Η πρόεδρος του ΠαΣοΚ κατήγγειλε ότι οι εκλογές εξυπηρετούν την εξόφθαλμη μικροκομματική στόχευση του κ. Τσίπρα, ο οποίος επιχειρεί να κρύψει πίσω από αυτές τα εσωκομματικά του προβλήματα. Το ΠαΣοΚ μάλιστα εξέδωσε μια μακροσκελή ανακοίνωση με την οποία αποδομεί όσα είπε στο διάγγελμά του ο Πρωθυπουργός υπό τον τίτλο «Ο Τσίπρας διεκδικεί το ρεκόρ Γκίνες του Πινόκιο της πολιτικής». «Λαϊκισμός, μεγάλα και ψεύτικα λόγια, κούφιες υποσχέσεις, πλαστά διλήμματα. Μια κακόγουστη επανάληψη της τακτικής που ακολούθησε πριν από τις εκλογές της 15ης Ιανουαρίου. Οι «άλλοι» φταίνε για όλα και αυτός δήθεν μάχεται για τους αδύναμους. Η πραγματικότητα όμως δεν κρύβεται» αναφέρει η ανακοίνωση.
Η πραγματικότητα, κατά τη Χαριλάου Τρικούπη, αντίθετα με όσα είπε ο κ. Τσίπρας, περιλαμβάνει: Οριζόντιες αυξήσεις στις εισφορές των συνταξιούχων (1 δισ. ευρώ), στον ΦΠΑ (2,4 δισ. ευρώ), στον διπλασιασμό της προκαταβολής φόρου για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και επαγγελματίες.
Φοροκαταιγίδα για τους αγρότες, τα νησιά, τους εργαζομένους με μεσαίο εισόδημα. Ρητή αναφορά στο Μνημόνιο για τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ για όλους τους συνταξιούχους ως τα τέλη του Δεκεμβρίου του 2019, για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, για την επαναφορά του πεντάευρου στα νοσοκομεία από τον Οκτώβριο, εκτός αν λάβουν ισοδύναμα δημοσιονομικά μέτρα. Επιπλέον, με την αύξηση των εισφορών για την Υγεία τετραπλασιάζεται η επιβάρυνση για κάθε συνταξιούχο.
Σε αυτό το μοτίβο θα κινηθεί η προεκλογική τακτική του ΠαΣοΚ, το οποίο επιδιώκει να εμφανιστεί ως εγγυητής της σταθερότητας της χώρας έχοντας καταβάλει τεράστιο πολιτικό κόστος.

Χωρίς εκλογικές συνεργασίες με άλλα κόμματα
Σύγκρουση με τον Αλ. Τσίπρα επέλεξε ο Στ. Θεοδωράκης
Μετωπική σύγκρουση με τον Αλέξη Τσίπρα σχεδιάζει ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης επιδιώκοντας να αναδείξει τις ευθύνες του για τα δεινά του τρίτου Μνημονίου αλλά και για την παλαιοκομματική και πελατειακή νοοτροπία με την οποία κυβέρνησε τη χώρα κατά τους οκτώ μήνες της θητείας του. «Ηταν πονηρή σκέψη οι εκλογές» σε ασφυκτικό χρονικό περιθώριο, δήλωσε, ώστε να μην αντιληφθούν οι πολίτες τις συνέπειες και τον λογαριασμό του Μνημονίου.

Το Ποτάμι συστήθηκε στην κοινή γνώμη ως το κόμμα των μεταρρυθμίσεων και των συναινέσεων. Το στίγμα του απειλείται να θολώσει αν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μεταμορφωθεί στον κύριο εκφραστή της ανάγκης για προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και αρχίσει να ψαρεύει στα νερά της Κεντροαριστεράς.
Ο κ. Θεοδωράκης ανέβασε αιφνιδίως τους τόνους απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ μεταβάλλοντας τη βασική θέση του κατά των πρόωρων εκλογών, τις οποίες θεωρούσε καταστροφικές για τη χώρα, σε «εκλογές το συντομότερο δυνατόν με σεβασμό στους συνταγματικούς κανόνες».
Βγαίνοντας από τη συνάντηση με τον Ευ. Μεϊμαράκη την Παρασκευή έγινε ο τρίτος πολιτικός αρχηγός που ζήτησε να συγκληθεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών στη λήξη της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών μετά τον πρόεδρο της ΝΔ και τη Φώφη Γεννηματά, παρότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν συγκαλεί το Συμβούλιο αλλά τους πολιτικούς αρχηγούς κατ’ ιδίαν.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού θα προτιμούσε να σχηματιστεί μια άλλη κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή με πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα, καθώς αποτελεί πάγια θέση του ότι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος πρέπει να αναλαμβάνει την πρωθυπουργία σε κυβερνήσεις συνεργασίας.
Εφόσον η χώρα οδεύει –«διαλυμένη», όπως είπε –προς εκλογές όμως, ζητεί να αλλάξει ο εκλογικός νόμος, να σπάσουν οι μεγάλες εκλογικές περιφέρειες και να καταργηθεί το «κραυγαλέο, εξωπραγματικό» μπόνους των 50 εδρών.
Ο κ. Θεοδωράκης πιστεύει ότι οι εκλογές θα οδηγήσουν σε αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού και ότι το Ποτάμι θα αναδειχθεί καταλύτης και εγγυητής των εξελίξεων την επόμενη ημέρα. «Το ζήτημα είναι να βρούμε τη σωστή κυβέρνηση η οποία θα στηρίζεται σε ευρείες κοινωνικές συμμαχίες. Η Ελλάδα δεν μπορεί να κυβερνηθεί από ένα κόμμα» δηλώνει.
Το Ποτάμι και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση θα κατέλθει αυτόνομα, χωρίς να επιδιώκει συνεργασίες με άλλα κόμματα. Είναι χαρακτηριστική η φράση του επικεφαλής του ότι «τα δικά μας ανοίγματα είναι προς την κοινωνία», καθώς το Ποτάμι φιλοδοξεί να εκφράσει τις δυνάμεις που παράγουν και δημιουργούν τη «σιωπηλή Ελλάδα».
Στην οδό Σεβαστουπόλεως, όπου βρίσκεται η έδρα του κόμματος, ο μηχανισμός των εκλογών έχει τεθεί σε συναγερμό από τα μέσα του καλοκαιριού και ήδη ετοιμάζονται οι λίστες των υποψήφιων βουλευτών. «Το Ποτάμι θέλει να κυβερνήσει. Εχει σχέδιο και ανθρώπους» διαμηνύει ο κ. Θεοδωράκης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.