Ποιος τοποθέτησε τη βόμβα στη Μπανγκόκ;

Ποιος κρύβεται πίσω από την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στην Μπανγκόκ; Σύμφωνα με αναλυτές, η κλίμακα της επίθεσης δείχνει ότι δεν είναι πιθανό να πραγματοποιήθηκε για εσωτερικούς πολιτικούς ή θρησκευτικούς λόγους.

Ποιος κρύβεται πίσω από την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στην Μπανγκόκ; Σύμφωνα με αναλυτές, η κλίμακα της επίθεσης δείχνει ότι δεν είναι πιθανό να πραγματοποιήθηκε για εσωτερικούς πολιτικούς ή θρησκευτικούς λόγους.
Η στοχοποίηση ενός ναού αποτελεί μια ένδειξη γι’ αυτό. Ο ινδουιστικός ναός όπου σημειώθηκε η έκρηξη τη Δευτέρα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 22 άτομα, αποτελεί δημοφιλή προορισμό για τους τουρίστες. Αν κάποιος ήθελε να προσελκύσει μεγάλη προσοχή και να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, θα ήταν ένας προφανής στόχος. Πρέπει να λάβουμε, όμως, υπόψη ότι η Ταϊλάνδη είναι βουδιστική χώρα και υπάρχει θρησκευτική ανεκτικότητα. Δεν θα επέλεγε, λοιπόν, κανένας ταϊλανδός αντάρτης τον ναό αυτό για βομβιστική επίθεση.
Ο ταϊλανδός αναλυτής Πάβιν Τσατσαβαλπόνγπουν πιστεύει ότι οι πιθανότητες να πραγματοποιήθηκε η επίθεση από συμπατριώτη του είναι ελάχιστες. Αυτό δεν σημαίνει πως η βόμβα τοποθετήθηκε από οπαδούς άλλων θρησκειών, απλώς ότι ο ναός αυτός δεν θα ήταν το κατάλληλο μέρος για να διαμαρτυρηθεί κάποιος για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους.
Στην Ταϊλάνδη έχουν συμβεί στο παρελθόν περιστατικά βίας για πολιτικούς λόγους, αλλά πολύ μικρότερης κλίμακας, στα οποία κάποιος πετούσε μόνο μία χειροβομβίδα για να περάσει πολιτικά μηνύματα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση πρόκειται για μια επίθεση μεγάλης κλίμακας, που δεν θα ήταν απαραίτητη για κάποιον με εσωτερική ατζέντα.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να συνδέεται με τη μουσουλμανική αυτονομιστική διαμάχη στη νότια Ταϊλάνδη. Ωστόσο, η πολιτική βία για αυτό το θέμα έχει μέχρι σήμερα περιοριστεί στις νότιες επαρχίες και δεν έχουν σημειωθεί περιστατικά στην πρωτεύουσα.
Άλλοι αναφέρουν ότι μπορεί να συνδέεται με την μουσουλμανική μειονότητα των Ουιγούρων στην Κίνα. Είναι δυσαρεστημένοι γιατί η Ταϊλάνδη απέλασε ουιγούρους πρόσφυγες στην Κίνα, όπου η μειονότητα διαμαρτύρεται ότι υφίσταται διωγμό. Υπάρχει, λοιπόν, η άποψη ότι μπορεί να ήθελαν να τιμωρήσουν το κράτος της Ταϊλάνδης. Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε αρκετά ώστε να μπορούμε να υποστηρίξουμε τη συγκεκριμένη θεωρία.
Πρέπει να σημειωθεί, επίσης, ότι τα διεθνή δίκτυα τρομοκρατίας αναλαμβάνουν ευθύνη αμέσως μετά το συμβάν αλλά κανείς δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη για την συγκεκριμένη επίθεση.
Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι πρόκειται για αποτυχία της κυβέρνησης.
Στην Μπανγκόκ η ασφάλεια είναι πολύ χαλαρή και οι αρχές θεωρούν δεδομένο ότι σε μια βουδιστική χώρα κανείς δεν θα έκανε κάτι τέτοιο. Η αδυναμία της κυβέρνησης στον τομέα της συλλογής πληροφοριών έχει αποδειχθεί πολλές φορές και με τις συνομωσίες εναντίον της μοναρχίας.
Η κυβέρνηση κατηγόρησε μια «αντικυβερνητική οργάνωση στη βορειανατολική Ταϊλάνδη», το «Κόκκινο Πουκάμισο» που υποστηρίζει τον εξόριστο πρώην ηγέτη Ταξίν Σιναουάτρα. Η κυβέρνηση θα μπορούσε να εκμεταλλευθεί την κατάσταση για να υποστηρίξει τη νομιμότητά της και να δικαιολογήσει την παραμονή της στην εξουσία.
Πρέπει να σημειωθεί ότι με τις πληροφορίες που έχουμε μέχρι στιγμής καμία θεωρία δεν είναι πειστική. Η κλίμακα της επίθεσης αποτελεί απειλή για την εμπιστοσύνη στη δημόσια ασφάλεια και την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην οικονομία της Ταϊλάνδης.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.