Η κυβέρνηση του Μαρκ Ρούτε στην Ολλανδία πέρασε εύκολα τον σκόπελο της πρότασης μομφής που είχε καταθέσει ο ακροδεξιός πολιτικός Γκέερτ Βίλντερς με αφορμή την ψηφοφορία για το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα.
Την πρόταση μομφής στήριξε μόνο το κόμμα του Βίλντερς.
Παράλληλα, καταψήφισε πρόταση που ζητούσε να μην εγκριθεί το τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο το Κοινοβούλιο είπε ουσιαστικά «ναι» στο τρίτο μνημόνιο.
Η πρόταση απορρίφθηκε με ψήφους 81 κατά έναντι 52 υπέρ στην 150μελή Βουλή. Ένα μέλος του κόμματος του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε τάχθηκε κατά του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας.
Νωρίτερα, ο Μαρκ Ρούτε είχε πει ότι η κυβέρνησή του θα στηρίξει το τρίτο πακέτο βοήθειας, ανεξαρτήτως του τι θα ψήφιζε το Κοινοβούλιο.
Ο ίδιος είχε πει: «Δεν ζητάμε έγκριση». Και τόνισε ότι η ψηφοφορία θα ήταν περιττή, καθώς η κυβέρνηση χαράζει την πολιτική της χώρας.
Πάντως, ολλανδικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο Ρούτε βγήκε «λαβωμένος» από την ψηφοφορία και ότι θα πρέπει να εργαστεί πάνω στην δημιουργία εμπιστοσύνης.
Νωρίτερα, ο Βίλντερς χαρακτήρισε την Ελλάδα «πρεζόνι της Ευρώπης» σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να ελέγξει τις δαπάνες της και έστρεψε τα πυρά του στον ολλανδό πρωθυπουργό που είχε υποσχεθεί στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ότι δεν θα δώσει «ούτε άλλο ένα σεντ για την Ελλάδα».
Ντάισελμπλουμ: Το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο ως το 2030
Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε σήμερα από το βήμα της ολλανδικής βουλής όπου συζητείται το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας ότι πιστεύει πως τα κράτη μέλη της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα μπορέσουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τη συμμετοχή του διεθνούς χρηματοοικονομικού οργανισμού σε αυτό.
Ο Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι αν και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αντιτίθενται σε οποιαδήποτε απομείωση της ονομαστικής αξίας του δημοσίου χρέους της Ελλάδας ενώ το ΔΝΤ δεν πιστεύει πως το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο ως έχει σήμερα, τα δύο μέρη θα καταφέρουν να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό, με τη μορφή των χαμηλότερων επιτοκίων και της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων της Ελλάδας.
Ο Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι το Eurogroup είναι πεπεισμένο ότι το χρέος της Ελλάδας θα είναι βιώσιμο για πολλά χρόνια μετά τη διάσωση, τουλάχιστον μέχρι το 2030.
Σημείωσε ότι το σενάριο του ΔΝΤ είναι πιο «ζοφερό» από εκείνο του Eurogroup και τόνισε ότι «υπάρχει συμφωνία για τον τρόπο που θα προσεγγίσουμε το θέμα».
Εάν η ελληνική οικονομία τα πάει χειρότερα από το αναμενόμενο και η χώρα αντιμετωπίσει δυσκολίες στην αποπληρωμή του χρέους της, «τότε θα κοιτάξουμε τη διάρκεια των δανείων. Αλλά αυτό δεν είναι καν απαραίτητο τώρα» είπε.
Ο Ντάισελμπλουμ, υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, έκανε την εκτίμηση αυτή κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο ολλανδικό Κοινοβούλιο στο πλαίσιο της διαδικασίας επικύρωσης του τρίτου προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.
Η ολλανδική Βουλή πριν την ψήφιση για την έγκριση του ελληνικού προγράμματος
Αντιμέτωπη με ψήφο εμπιστοσύνης φέρνει την κυβέρνηση του Μαρκ Ρούτε η έγκριση του νέου προγράμματος στήριξης της Ελλάδας, διαδικασία η οποία δεν συνιστά δοκιμασία μόνο για τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας αλλά και για τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον κυβερνητικό εταίρο του και υπουργό Οικονομικών που διαπραγματεύτηκε ως επικεφαλής του Eurogroup τη συμφωνία.
Την ψήφο εμπιστοσύνης -την οποία θα εξασφαλίσει άνετα η κυβερνητική πλειοψηφία- ζήτησε η ακροδεξιά του Γκερτ Βίλντερς για την αθέτηση της προεκλογικής δέσμευση του Μαρκ Ρούτε ότι δεν θα παράσχει περαιτέρω χρηματοδότηση στην Ελλάδα.
Στη συζήτηση, που βρίσκεται σε εξέλιξη στην ολλανδική Βουλή, ο Βίλντερς αποκάλεσε την Ελλάδα «πρεζόνι της Ευρώπης» που δεν μπορεί να ελέγξει τις δαπάνες και να τηρήσει τις υποσχέσεις της, και τον ίδιο τον Μάρκ Ρούτε «Πινόκιο».
Κατά την επιτυχή εκστρατεία του το 2012, ο Μαρκ Ρούτε είχε διαμηνύσει «ούτε άλλο ένα σεντ για την Ελλάδα», άποψη την οποία ενστερνίζονται ακόμη πολλοί συντηρητικοί ψηφοφόροι τους οποίους διεκδικούν αμφότεροι Ρούτε και Βίλντερς.
Όμως, το νέο πρόγραμμα της Ελλάδας διαπραγματεύτηκε εν μέρει ο υπουργός Οικονομικών του Μαρκ Ρούτε, Γερούν Ντάισελμπλουμ, και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας παραδέχθηκε τον Ιούλιο ότι θα πρέπει να παραβεί την υπόσχεση του 2012 και να στηρίξει νέο δανεισμό της Ελλάδας εφόσον τηρήσει απαρέγκλιτα τις δεσμεύσεις της.
Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Βίλντερς -το κόμμα του οποίου προηγείται συχνά των Φιλελευθέρων του Ρούτε στις δημοσκοπήσεις- αποκάλεσε τον πρωθυπουργό «Πινόκιο» και κάλεσε τα κόμματα να καταψηφίσουν την πρόσθετη Βοήθεια στην Ελλάδα «στο ευρωπαϊκό πρεζόνι που λέγεται Ελλάδα».
Η συζήτηση στην ολλανδική Βουλή θα καταδείξει επίσης εάν και άλλοι αντιπολιτευόμενοι πολιτικοί πέραν του Βίλντερς θα επιχειρήσουν να ρίξουν την κυβέρνηση, η οποία αντιμετωπίζει τεράστια πρόκληση στην κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2016 τον επόμενο μήνα, σημειώνει το Reuters.
Το Εργατικό Κόμμα του Ντάισελμπλουμ, μικρός κυβερνητικός εταίρος του Ρούτε, έχασε τις μισές έδρες του στη Γερουσία τον Μάιο μετά την καταστροφική επίδοσή του στις περιφερειακές εκλογές. Κατ’ επέκταση ο Ρούτε πρέπει τώρα να εξασφαλίσει την υποστήριξη τουλάχιστον δύο μεγάλων αντιπολιτευόμενων κομμάτων για να συγκεντρώσει στη Γερουσία την πλειοψηφία που θα του επιτρέψει να περάσει οποιαδήποτε νομοθεσία, περιλαμβανομένου του προϋπολογισμού.
Ένας πιθανός εταίρος, οι Χριστιανοδημοκράτες, δήλωσαν την Τετάρτη ότι θα καταψηφίσουν το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα στην ψηφοφορία της Τετάρτης -η οποία λαμβάνει χώρα παρόλο που δεν απαιτούνταν επίσημη κοινοβουλευτική έγκριση για την κύρωση της συμφωνίας από την Ολλανδία.