Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι ο κόσμος παχαίνει στην εποχή της κρίσης. Κυρίως επειδή αυτή την περίοδο οι πολίτες, στην πλειονότητά τους, δεν προσέχουν τη διατροφή τους ή θεωρούν ότι δεν μπορούν να τη φροντίσουν λόγω σοβαρών οικονομικών προβλημάτων. Ωστόσο οι ειδικοί επιστήμονες δηλώνουν ότι υπάρχουν τροφές οι οποίες είναι ολιγοθερμιδικές, θρεπτικές και οικονομικές. Πρωταγωνιστές της low budget διατροφής είναι τα όσπρια, τα λαχανικά, οι σαρδέλες, τα πουλερικά και τα δημητριακά.

«Ενώ το αναμενόμενο την εποχή της λιτότητας είναι όσοι υπόκεινται σε αυτήν να αδυνατίζουν, παραδόξως παρατηρείται το αντίθετο. Οι άνθρωποι παίρνουν βάρος επειδή καταφεύγουν σε αυξημένη χρήση λιπαρών αλλά και δημητριακών, διατροφικές ομάδες εύκολα προσεγγίσιμες οικονομικά»
εξηγεί η κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος κυρία Αννα Κόμπου. Οπως αναφέρει, η έλλειψη γνώσης γύρω από τη σωστή διατροφή αλλά και το αίσθημα κούρασης μετά τα εξαντλητικά ωράρια στη δουλειά είναι μερικές από τις αιτίες που πολλοί δεν καταφεύγουν στο σπιτικό φαγητό. «Ομως» σημειώνει «τα πατατάκια είναι πιο ακριβά και σαφώς πιο ανθυγιεινά από ό,τι μια γευστική και θρεπτική χωριάτικη σαλάτα».
Η διατροφολόγος αναφέρει σε ποια τρόφιμα πρέπει να βασίσουμε τη διατροφή μας:

  • Δημητριακά ολικής άλεσης: Σε καθημερινή βάση μπορούμε να έχουμε στο τραπέζι ψωμί ή ζυμαρικά ή ρύζι, όχι όμως επεξεργασμένες μορφές τους, όπως τορτελίνια και μπισκότα, τα οποία είναι ακριβότερα και λιγότερο υγιεινά.
  • Πολύχρωμα λαχανικά: Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι προσεγγίσιμα οικονομικά, με μια μικρή διαφοροποίηση στα φρούτα, τα οποία συνήθως είναι ακριβότερα ανά κιλό από τα λαχανικά. Σε αυτή την περίπτωση επιλέγουμε να καταναλώνουμε μεγαλύτερη ποσότητα λαχανικών.
  • Αβγά και πουλερικά αντί για κόκκινο κρέας: Το κόκκινο κρέας ανήκει στα ακριβά τρόφιμα και δεν πρέπει να καταναλώνεται συχνότερα από μία φορά ανά 10 ημέρες. Αντί αυτού λαμβάνουμε την πρωτεΐνη από τα αβγά και τα πουλερικά που μπορούν να καταναλώνονται σε εβδομαδιαία βάση.
  • Ψάρια: Οι σαρδέλες είναι υψηλής θρεπτικής αξίας και πολύ οικονομικά ψάρια.
  • Οσπρια: Είναι ίσως η πιο οικονομική διατροφική ομάδα και πρέπει να καταναλώνονται δύο ως τρεις φορές την εβδομάδα.

Ισορροπημένο και οικονομικό μενού
Η κυρία Κόμπου προτείνει ενδεικτικά ένα ισορροπημένο και οικονομικό μενού:
  • Επιλογές πρωινού: 1 ποτήρι γάλα με μία φέτα ψωμί και 40 γραμμ. τυρί / 1 ποτήρι γάλα με φρυγανιές με μέλι.
  • Επιλογές δεκατιανού: 1 φρούτο ή 1 ποτήρι χυμό ή sticks από καρότα και αγγουράκι.
  • Επιλογές μεσημεριανού: Σαρδέλες με μαρουλοσαλάτα / μία μερίδα φακές με 5 ελιές και μία φέτα ψωμί / 2 μέτρια μπιφτέκια με μία κούπα ρύζι και σαλάτα εποχής / Ομελέτα (με αβγά, τυρί και λαχανικά) και σαλάτα και μία φέτα ψωμί / μία μερίδα μακαρόνια με 2 κ.σ. κόκκινη σος και μαρουλοσαλάτα / μία μερίδα κοτόπουλο με πατάτες στον φούρνο και σαλάτα ανάμεικτη / μία μερίδα φασολάκια + 60 γραμμ. τυρί και μία φέτα ψωμί.
  • Επιλογές απογευματινού: 1 φρούτο / 1 καρότο και 1 αγγουράκι / 1 μπολ ζελέ με φρούτα.
  • Επιλογές βραδινού: Σαλάτα με πλιγούρι και λαχανικά + 40 γραμμ. τυρί / μία μερίδα ψητά λαχανικά (πιπεριές, κολοκυθάκια) με 100 γραμμ. ανθότυρο και φρυγανιές / 1 γιαούρτι με 1 φρούτο και μέλι / 1 ποτήρι γάλα με δημητριακά και 1 φρούτο / σαλάτα ντομάτα -αγγούρι + 60 γραμμ. τυρί και 2 παξιμάδια / 1 αβγό βραστό με σαλάτα ανάμεικτη και φρυγανιές.

HeliosPlus