Εφτασαν στον Πειραιά οι μετανάστες από Κω, Λέρο, Ρόδο

Στον Πειραιά έφτασαν το πρωί της Τετάρτης μετανάστες και πρόσφυγες από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ενώ το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», το οποίο είχε καταπλεύσει την Παρασκευή στην Κω, αναχώρησε με τουλάχιστον 1.700 μετανάστες με τελικό προορισμό τη Θεσσαλονίκη και ενδιάμεσες στάσεις στην Κάλυμνο και τη Λέρο.

Πιθανότατα, αμέσως, μετά την αποβίβαση των προσφύγων στη Θεσσαλονίκη, το πλοίο θα ανεφοδιαστεί και αναμένεται να ξεκινήσει νέο δρομολόγιο για μεταφορά μεταναστών και από άλλα νησιά, αλλά και στην Κω.

Παράλληλα, η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει στη ναύλωση πλοίου 2.500 θέσεων, το οποίο θα φιλοξενήσει πρόσφυγες και μετανάστες ώστε να αποσυμφορηθούν τα νησιά.

Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο, σκοπός είναι το πλοίο να κάνει τον γύρο των νησιών ώστε να συγκεντρώνει πρόσφυγες και επειδή υπήρχε και το θέμα της γρήγορης ταυτοποίησης, ελλείψει των υποδομών και ελλείψει του ανθρώπινου δυναμικού, να γίνεται αυτό μέσα στο πλοίο, προκειμένου με αυτό τον τρόπο να αποσυμφορηθούν γρηγορότερα τα νησιά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), που άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο μεταναστευτικό, την προηγούμενη εβδομάδα έφτασαν στην Ελλάδα τουλάχιστον 20.843 μετανάστες.

Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει σχεδόν το 50% του συνόλου των αφίξεων μεταναστών διά θαλάσσης στην Ελλάδα το 2014, που είχαν φθάσει τις 43.500, υπογραμμίζει η UNHCR επισημαίνοντας ότι «ο ρυθμός των αφίξεων αυξάνεται συνεχώς τις τελευταίες εβδομάδες».

«Εδώ και μήνες, η Ύπατη Αρμοστεία έχει απευθύνει προειδοποιήσεις όσον αφορά την αυξανόμενη κρίση με τους πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά» ανέφερε η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών, ζητώντας «να ενισχυθούν επειγόντως» οι δομές υποδοχής στα νησιά και στην υπόλοιπη χώρα.

Η UNHCR συνέστησε στις ελληνικές αρχές να δημιουργήσουν μία μοναδική δομή, η οποία θα επιφορτιστεί να συντονίσει την απόκριση έκτακτης ανάγκης σε αυτή την κρίση και να δημιουργήσει έναν κατάλληλο μηχανισμό ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Εάν η (ελληνική) κεντρική αρχή ερχόταν με ηγεσία και όραμα και διόριζε κάποιον που θα συντόνιζε αυτή την απόκριση, τότε εμείς και άλλοι διεθνείς οργανισμοί θα ήμασταν έτοιμοι να έρθουμε και να βοηθήσουμε. Αλλά είναι δύσκολο για εμάς να έρθουμε και να αρχίσουμε να εργαζόμαστε επιτόπου αν δεν υπάρχει κάποιος υπεύθυνος» δήλωσε ο Ουίλιαμ Σπίντλερ, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.