«Ναι» από την γερμανική βουλή στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας – Σόιμπλε: Οι δόσεις θα εκταμιεύονται βήμα-βήμα

Καλώντας τους γερμανούς βουλευτές να υπερψηφίσουν τη γερμανική συνεισφορά στο νέο ελληνικό πακέτο, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέφερε πως το Βερολίνο αναμένει τη συμμετοχή του ΔΝΤ όταν εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις και απέκλεισε εκ νέου «κούρεμα» χρέους, λέγοντας πως θα «εξεταστεί το περιθώριο» ελάφρυνσης με επιμήκυνση. «Κάναμε το παν για να σταθούμε στο ύψος της ευρωπαϊκής μας ευθύνης» είπε.

Το «πράσινο φως» της Μπούντεσταγκ έλαβε το νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας υπό τον ESM, με την ανταρσία στο στρατόπεδο της Άνγκελα Μέρκελ να «διατηρείται» στα ίδια επίπεδα με την ψηφοφορία του Ιουλίου -συνολικά 66 βουλευτές καταψήφισαν ή απείχαν της ψηφοφορίας. Το πρόγραμμα εγκρίθηκε με 454 ψήφους υπέρ, 113 κατά και 18 «παρών» επί 585 ψηφισάντων.

Συνολικά οι αρνητικές ψήφοι είναι ελαφρώς λιγότερες συγκριτικά με τα 119 «όχι» του Ιουλίου για την έναρξη της διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα, όμως εντύπωση προκαλεί ο μεγάλος αριθμός βουλευτών (46) που απείχαν της ψηφοφορίας, γεγονός πρωτόγνωρο για τόσο σημαντικές ψηφοφορίες στην Μπούντεσταγκ.

Οι εκτιμήσεις πάντως ότι η Γερμανίδα καγκελάριος θα βρισκόταν αντιμέτωπη με μεγαλύτερη ανταρσία δεν επιβεβαιώθηκαν: 63 βουλευτές ψήφισαν κατά του τρίτου προγράμματος και τρεις δεν εμφανίστηκαν στην Μπούντεσταγκ. Τον περασμένο μήνα 60 βουλευτές ψήφισαν «όχι» και πέντε απείχαν της ψηφοφορίας.

Οι Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ (CDU) και το αδελφό κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) της Βαυαρίας διαθέτουν 504 έδρες στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο των 631 εδρών.

Δύο ήταν τα κεντρικά σημεία, βάσει των οποίων και η γερμανική κυβέρνηση εισηγήθηκετο «ναι» στο τρίτο πρόγραμμα: Η προοπτική συμμετοχής του ΔΝΤ -η οποία αναμένεται μετά την πρώτη αξιολόγηση, μετά από μέτρα που θα καθιστούν βιώσιμο το ελληνικό χρέος όπως απαιτεί το καταστατικό του Ταμείου- και ο ταυτόχρονος αποκλεισμός ονομαστικού κουρέματος.

Σόιμπλε: Οι δόσεις θα εκταμιεύονται βήμα-βήμα

Καλώντας τους γερμανούς βουλευτές να υπερψηφίσουν τη γερμανική συνεισφορά στο νέο ελληνικό πακέτο, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέφερε πως το Βερολίνο αναμένει τη συμμετοχή του ΔΝΤ όταν εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις και απέκλεισε εκ νέου «κούρεμα» χρέους, λέγοντας πως θα «εξεταστεί το περιθώριο» ελάφρυνσης με επιμήκυνση.

«Κάναμε το παν για να σταθούμε στο ύψος της ευρωπαϊκής μας ευθύνης» είπε -σε ένα από τα αρκετά έμμεσα μηνύματά του κατά τη διάρκεια της ομιλίας στην Μπούντεσταγκ με αποδέκτες τους βουλευτές των Χριστιανοδημοκρατών που προτίθενται να καταψηφίσουν.

«Οι τελευταίοι οκτώ μήνες δεν επέτρεψαν στην Ελλάδα να έχει το οιοδήποτε πλεόνασμα, θέλω να ελπίζω ότι αυτό θα αναστραφεί» πρόσθεσε ο κ. Σόιμπλε στην ερισήγησή του ενώ τόνισε ότι οι δόσεις του προγράμματος θα εκταμιεύονται «βήμα-βήμα κάθε φορά που καλύπτονται οι υποχρεώσεις που έχουν αναληφθεί από τη χώρα».

Παράλληλα ο κ. Σόιμπλε σημείωσε ότι δεν υπάρχει εγγύηση ότι το τρίτο πρόγραμμα στήριξης θα «δουλέψει» αλλά θα ήταν ανεύθυνο από μέρους μας να μην δώσουμε στην Ελλάδα την ευκαιρία για μια νέα αρχή.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απέδωσε ιδιαίτερη σημασία, τόσο στην ανάγκη ταχύτατης ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, προκειμένου να αρθούν σταδιακά οι έλεγχοι κεφαλαίων και να λειτουργήσει η οικονομία, όσο και στο Ταμείο των ιδιωτικοποιήσεων, για το χρονοδιάγραμμα και το πρόγραμμα του οποίου αναμένεται ελληνική πρόταση τον Οκτώβριο.

«Δεν μπορεί να υπάρξει εγγύηση ότι όλα αυτά θα λειτουργήσουν με τον καλύτερο τρόπο», παραδέχθηκε ο κ. Σόιμπλε, αλλά τόνισε ότι εάν η Ελλάδα τηρήσει τις υποσχέσεις και υλοποιήσει πλήρως το πρόγραμμα, τότε μόνο μπορεί η ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί. «Η ευκαιρία υπάρχει, ας ελπίσουμε ότι θα την αξιοποιήσουν», δήλωσε χαρακτηριστικά και διευκρίνισε ότι η γερμανική κυβέρνηση σκέφτηκε πολύ προσεκτικά τα υπέρ και τα κατά, την αλληλεγγύη στην Ευρώπη, αλλά και την ευθύνη έναντι των άλλων κρατών που συμμετέχουν.

«Για πάρα πολλούς λόγους χρειαζόμαστε μία Ευρώπη που μπορεί να κινηθεί- και αυτό περιλαμβάνει το να επιδεικνύει και αλληλεγγύη. Δεν ήταν για μένα εύκολο να φθάσω σε αυτή την απόφαση. Γι’ αυτό ακριβώς σας καλώ να υπερψηφίσετε», κατέληξε ο κ. Σόιμπλε.

Κατά της συμφωνίας η γερμανική Αριστερά

Μιλώντας την Τετάρτη στην Ολομέλεια, ο επικεφαλής της ΚΟ της Linke Γκρέγκορ Γκίζι άσκησε κριτική στην συμφωνία η οποία επετεύχθη και τονίζοντας ότι αυτό δεν αλλάζει σε τίποτα την αλληλεγγύη του κόμματός του προς τον ελληνικό λαό και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Γκίζι επισήμανε ότι και με αυτό το πρόγραμμα δημιουργούνται νέα χρέη προκειμένου να καλυφθούν τα παλιά και ανέδειξε το γεγονός ότι η Γερμανία δεν έχει ως τώρα πληρώσει ούτε ένα ευρώ για την Ελλάδα, ενώ έχει η ίδια εξοικονομήσει 100 δισ. ευρώ από την κρίση, λόγω της πολιτικής των επιτοκίων, η οποία, όπως είπε, ασκήθηκε και πάλι σε βάρος των πολιτών, των οποίων η αγοραστική δύναμη μειώθηκε.

Στηρίζουν το ελληνικό πρόγραμμα οι γερμανοί Πράσινοι-Κριτική για τις ελλείψεις του

Από την πλευρά τους, οι Πράσινοι εμφανίστηκαν επίσης να ασκούν σκληρή κριτική στην στάση του Βερολίνου -και ιδιαίτερα στην «σκληρότητα και πυγμή» που θέλησε να δείξει η γερμανική κυβέρνηση, όπως ανέφερε στην Ολομέλεια ο πρόεδρος της ΚΟ Αντόν Χόφραϊτερ- αλλά οι περισσότεροι βουλευτές τους αναμένεται να δώσουν επίσης το «ναι».

Το «όχι» δεν θα έλυνε τα προβλήματα, είπε ο Χοφράιτερ, σημειώνοντας ότι μία έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη θα δημιουργούσε την ανάγκη παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Δεν έχουμε περιθώρια ένα κατεστραμμένο κράτος στην ΕΕ», ανέφερε ο κ. Χοφράιτερ, με το βλέμμα και στην κατάσταση με τους πρόσφυγες, προσθέτοντας ότι η ΚΟ των Πρασίνων θα στηρίξει τη συμφωνία, «παρά τα δημοκρατικά, κοινωνικά και οικονομικά σφάλματά της».

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος, ο Χόφραϊτερ εκτίμησε ότι το πρόγραμμα δεν περιλαμβάνει λογική ελάφρυνση και προέβλεψε ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ξεπληρώσει τα χρέη της. «Στο πακέτο έχουν μπει πολλοί ευσεβείς πόθοι», σημείωσε ο κ. Χοφράιτερ, αναφερόμενος ειδικά στον στόχο των ιδιωτικοποιήσεων.


Όπερμαν (επικεφαλής της ΚΟ του SPD): Διαφορετικής ποιότητας από τα παλιότερα το νέο πρόγραμμα

Οι συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες (SPD) αναμένεται να υπερψηφίσουν χωρίς διαρροές. Μιλώντας στην Ολομέλεια κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης, ο επικεφαλής της ΚΟ του SPD Τόμας Όπερμαν ανέφερε πως «αυτό το πρόγραμμα είναι διαφορετικής ποιότητας από τα παλαιότερα καθώς για πρώτη φορά επενδύει στην αναμόρφωση του κράτους και της κοινωνίας στην Ελλάδα και μόνο έτσι μπορεί η χώρα να βγει από την κρίση».

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος, ο επικεφαλής της ΚΟ του SPD δήλωσε ότι είναι σαφές πως υπό τις παρούσες νομικές συνθήκες, ένα κούρεμα χρέους φαίνεται μάλλον δύσκολο, αλλά διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξουν ελαφρύνσεις.

«Κάποιοι, ειδικά η ελληνική κυβέρνηση, θα επιθυμούσαν η ελάφρυνση να αποφασιζόταν άμεσα, αλλά είμαι ευτυχής που υπάρχουν σαφείς όροι για αυτές τις ελαφρύνσεις: Μόνο όταν θα υπάρξει η πρόοδος και ο έλεγχος, θα υπάρξουν ελαφρύνσεις. Αντιστρόφως, όμως, ισχύει το ίδιο: Εάν η Ελλάδα μεταρρυθμιστεί, πρέπει να λάβει ελάφρυνση χρέους», τόνισε ο κ. Όπερμαν.

Επίσης, ο Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης σημείωσε ότι «η Ελλάδα είναι ένα φτωχό κράτος και δεν μπορεί να αντέξει φοροαπαλλαγές για πλούσιους πλοιοκτήτες», για να εκφράσει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το νέο μνημόνιο περιλαμβάνει λεπτομέρειες για τη δημιουργία αποτελεσματικής φορολογικής διοίκησης, όχι μόνο για τους μικρούς, αλλά και για τους μεγάλους.

«Βεβαίως θα επιθυμούσαμε περισσότερα, αλλά πρόκειται, τελικά, για έναν φιλόδοξο συμβιβασμό», υπογράμμισε σχετικά και αναφερόμενος στην πρόωρη συνταξιοδότηση πολλών Ελλήνων, εξήγησε ότι αυτό συνέβη επειδή δεν υπάρχει κοινωνική βασική ασφάλεια. «Αυτή δημιουργείται τώρα», πρόσθεσε, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη αντιμετώπισης της εκτεταμένης παραοικονομίας.

Κάουντερ (επικεφαλής της ΚΟ των CDU/CSU): Καλός συμβιβασμός το ελληνικό πρόγραμμα

Στη συζήτηση της Τετάρτης, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιοανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU), Φόλκερ Κάουντερ, χαρακτήρισε το πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα «καλό συμβιβασμό».

«Βεβαίως, παραμένουν ακόμη ερωτήματα, αλλά το θέμα είναι οι δυνατότητες» τόνισε ο κ. Κάουντερ και απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του κόμματός του, επισήμανε ότι ο καθένας πρέπει να αποφασίσει για τον εαυτό του πώς θα κρίνει.

Από την πλευρά των Χριστιανοκοινωνιστών, η επικεφαλής των βουλευτών, Γκέρντα Χάσελφελντ, ανέφερε ότι στόχος του προγράμματος είναι η πρόσβαση στις αγορές. «Γι’ αυτό δίδεται προσωρινή οικονομική βοήθεια» σημείωσε, ενώ σε ό,τι αφορά το χρέος δήλωσε ότι «μπορεί να γίνει συζήτηση για προθεσμίες και χρόνους αποπληρωμής, αλλά ονομαστικό κούρεμα χρέους δεν μπορεί να γίνει, ούτε νομικά, ούτε πολιτικά».

«Δεν θέλουμε και δεν χρειαζόμαστε μία ένωση χρέους στην Ευρώπη», συνέχισε η κ. Χάσελφελντ, για να καταλήξει τονίζοντας ότι η Ευρώπη δεν επέτρεψε να την εκβιάσουν και ότι η εμπιστοσύνη που καταστράφηκε τους περασμένους μήνες πρέπει τώρα να ανακτηθεί.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.