Χαμηλοί τόνοι από την Κυβέρνηση έως την επικύρωση του 3ου μνημονίου από τα Ευρωπαϊκά Κοινοβούλια

Καμία πρωτοβουλία δεν προτίθεται να αναλάβει η κυβέρνηση μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες επικύρωσης του τρίτου μνημονίου από τα ξένα κοινοβούλια και υπογραφεί η σύμβασης με τον ESM προκειμένου να εκταμιευθεί η πρώτη δόση του δανείου. Μέχρι τότε, όπως επισημαίνεται και σε σχετικό σημείωμα του Μεγάρου Μαξίμου, «η κυβέρνηση ασχολείται αποκλειστικά με την ολοκλήρωση των τεχνικών διαδικασιών».

Καμία πρωτοβουλία δεν προτίθεται να αναλάβει η κυβέρνηση μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες επικύρωσης του τρίτου μνημονίου από τα ξένα κοινοβούλια και υπογραφεί η σύμβασης με τον ESM προκειμένου να εκταμιευθεί η πρώτη δόση του δανείου. Μέχρι τότε, όπως επισημαίνεται και σε σχετικό σημείωμα του Μεγάρου Μαξίμου, «η κυβέρνηση ασχολείται αποκλειστικά με την ολοκλήρωση των τεχνικών διαδικασιών».

Κυβερνητικοί παράγοντες δεν κρύβουν την αγωνία τους για την έκβαση της ψηφοφορίας ειδικά στο Γερμανικό Κοινοβούλιο, καθώς δεν έχουν πεισθεί ότι ο Βόλφγκαγκ Σόιμπλε δεν θα προσπαθήσει μέχρι την τελευταία στιγμή να βάλει τρικλοποδιά στη συμφωνία, ενώ η Ανγκελα Μέρκελ βρίσκεται αντιμέτωπη με κύμα ανταρτών στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής της Ομάδας που τάσσονται κατά της συμφωνίας.

Την Τρίτη ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος είχε αναχωρήσει για ολιγοήμερες διακοπές, θα βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου και θα έχει συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο.

Από την Πέμπτη 20 Αυγούστου και μετά ξεκινά μια περίοδος έντονων διεργασιών, οι οποίες είναι άμεσα συναρτημένες με την ομαλή εκταμίευση των δόσεων αλλά και μια σχεδόν προαναγγελθείσα προεκλογική περίοδο, καθώς ο Πρωθυπουργός αναμένεται να καταθέσει πρόταση εμπιστοσύνης, κίνηση που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο εκλογών. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από τις 20 Αυγούστου και μετά ο κ. Τσίπρας θα έχει συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη, προκειμένου να καθοριστούν οι περαιτέρω κινήσεις.

Μετά τις αποφάσεις του Eurogroup το παιχνίδι έχει γίνει δύσκολο και για την κυβέρνηση και τους αντάρτες της αλλά και για την αντιπολίτευση. Από τις δηλώσεις που έκαναν την Παρασκευή το βράδυ ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Κλάους Ρέγκλινγκ και ο κ. Σόιμπλε, είναι φανερό ότι αυτό που μέτρησε στην απόφαση τους ήταν η διακομματική στήριξη του προγράμματος και η δέσμευση των πολιτικών αρχηγών της ΝΔ, του Ποταμιού και του ΠαΣοΚ όπως εκφράστηκε στη σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών και στις ψηφοφορίες στη Βουλή. Σε αυτή την πλειοψηφία αναφέρθηκαν όλοι στις δηλώσεις τους.

Ωστόσο, πέρα από το ΠαΣοΚ που με επίσημη ανακοίνωση του ξεκαθαρίζει ότι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, το ίδιο αναμένεται να πράξουν και η ΝΔ – ο Ευ. Μειμαράκης ήταν κατηγορηματικός στη Βουλή όταν ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να ξεκαθαρίσει άμεσα την κατάσταση -και το Ποτάμι.

Η άρνηση των τριών κομμάτων να στηρίξουν την κυβέρνηση Τσίπρα, ανοίγει το δρόμο για την κάλπη, και τα σενάρια για αποχή ορισμένων βουλευτών και κομμάτων από την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης δεν απαντά στο βασικό ερώτημα: Ποιά κυβέρνηση, με ποιά ισχύ, θα εφαρμόσει τα μέτρα του τρίτου μνημονίου;Τι θα συμβεί με τις επόμενες δόσεις, εφόσον αποσύρουν την στήριξη τους κοινοβουλευτικά στην κυβέρνηση, δεδομένων των εύθραυστων συσχετισμών στην Ευρώπη και της τριβής Μέρκελ – Λαγκάρντ για τον ρόλο του ΔΝΤ; Αν γίνουν εκλογές και είτε το Ποτάμι είτε το ΠαΣοΚ κληθούν να μπουν σε μια κυβέρνηση συνεργασίας θα εφαρμόσουν τότε τα μέτρα με πολλά από τα οποία διαφωνούν; Και ο κ. Τσίπρας με τι συνθήματα θα κατέλθει στον προεκλογικό στίβο;

Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα και γα τους διαφωνούντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Θα ρίξουν εκείνοι την πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς; Η Αριστερή Πλατφόρμα, βεβαίως κατηγορεί την προεδρική πλευρά ότι πρόδωσε τις κοινές αξίες και τις υποσχέσεις που έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά στους πολίτες υπογράφοντας μνημόνιο και μάλιστα επαχθέστατο. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ασκεί οξύτατη κριτική στην κυβέρνηση, οριστικοποιώντας με κάθε του λέξη το διαζύγιο. Σε πολλά μπορεί να έχει δίκιο η Αριστερή Πλατφόρμα, αφού αυτός που έκανε στροφή ήταν ο κ. Τσίπρας, όμως τα στελέχη της δεν απαντούν πειστικά σε ένα καίριο ερώτημα, ποιά ακριβώς είναι η εναλλακτική λύση που προτείνουν; Ποιές είναι οι εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης; Πως θα γίνει η μετάβαση στο εθνικό νόμισμα; Σε πόσο χρόνο, με τι λεφτά και με τι κόστος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις;

Ο κ. Λαφαζάνης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ασκεί ωμό εκβιασμό αφήνοντας να διαρρεύσει η πρόθεση της για κατάθεση πρότασης ψήφου εμπιστοσύνης. Η Iskra δημοσίευσε σχόλιο με το οποίο κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έδωσε τις εξετάσεις του «καλού μαθητή» στον κ. Σόιμπλε και έλαβε άριστα. Επίσης καταγγέλονται ονομαστικά στη στήλη «κοκκινοπιπεράτα» οι Γιάννης Δραγασάκης, Γιώργος Σταθάκης, και Πάνος Σκουρλέτης ότι με τις υπογραφές τους «βγάζουν στο σφυρί ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ και Rosco».

Από το Μέγαρο Μαξίμου δεν υπάρχει καμία αντίδραση και συνεργάτες του Πρωθυπουργού μεταδίδουν ότι «όλα θα γίνουν μια και έξω. Αλλά αφού πρώτα λήξει ομαλά η εκκρεμότητα της συμφωνίας». Κανένα σχόλιο δεν υπάρχει επισήμως ούτε για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου -με το ενδεχόμενο των εκλογών ανοιχτό ίσως δεν θα ήταν το πιο συνετό για τον Πρωθυπουργό να στραφεί κατά της Προέδρου της Βουλής- ωστόσο είναι σαφές ότι η σχέση τους έχει διαρραγεί και ότι ο κ. Τσίπρας δεν βλέπει με αρνητικό μάτι την κατάθεση πρότασης μομφής κατά της κυρίας Κωνσταντοπούλου στην οποία πρωταγωνιστεί το Ποτάμι.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.