Ο «θηλυκός Φελπς» γράφει ιστορία

Οταν πρωτοεμφανίστηκε στο Ολυμπιακό Κολυμβητήριο του Λονδίνου, πριν από τρία χρόνια, ως 15χρονη μαθήτρια, πολλοί ήταν αυτοί που νόμισαν ότι απλά είναι μία από τις συμμετοχές που θα συμπληρώσουν τα μεγάλα ονόματα του χώρου.

Οταν πρωτοεμφανίστηκε στο Ολυμπιακό Κολυμβητήριο του Λονδίνου, πριν από τρία χρόνια, ως 15χρονη μαθήτρια, πολλοί ήταν αυτοί που νόμισαν ότι απλά είναι μία από τις συμμετοχές που θα συμπληρώσουν τα μεγάλα ονόματα του χώρου.
Η Αμερικανίδα Κέιτι Λεντέκι είχε συμμετοχή μόνο στα 800 μέτρα, στα οποία όχι μόνο τερμάτισε πρώτη με διαφορά, αλλά λίγο έλειψε να κάνει και παγκόσμιο ρεκόρ! Ενα αστέρι είχε αρχίσει να λάμπει.
Στο κολυμβητήριο –το οποίο ξεκίνησε 6 ετών –την πήγαινε κυρίως ο παππούς της (παρασημοφορημένος στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο) και ενίοτε ο θείος της Τζον, ο οποίος λάτρευε τα σπορ και είχε και μετοχές στους Ουάσινγκτον Γουίζαρντ στο χόκεϊ επί πάγου.
Ο πατέρας της Ντέιβιντ (που πήγε στις ΗΠΑ από την Τσεχοσλοβακία το 1947) δεν ασχολιόταν με την κολύμβηση, σε αντίθεση με τη μητέρα της Μαίρη Τζέιν, που κολυμπούσε στο Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού.
Η Λεντέκι λάτρεψε το κολύμπι έχοντας αρχικά ως πρότυπο τον μεγάλο της αδελφό Μάικλ, που επίσης κολυμπούσε, αλλά όλα αυτά μέχρι να γνωρίσει τον συνονόματο του αδελφού της. Οταν είδε για πρώτη φορά από κοντά τον Μάικλ Φελπς (που της υπέγραψε αυτόγραφο πάνω στο σκουφάκι του) ήξερε πως στις πισίνες είναι το μέλλον της.
Στο Καζάν πέτυχε το περίφημο «Ledecky Slam» «σκουπίζοντας» όλα τα αγωνίσματα στο ελεύθερο και κατακτώντας πέντε χρυσά μετάλλια (200 μ., 400 μ., 800 μ., 1.500 μ. και 4Χ200 μ.), κάτι που δεν είχε πετύχει ποτέ κανείς στο παρελθόν, σε άνδρες ή γυναίκες, σε αντίστοιχη διοργάνωση. Στη Βαρκελώνη (Παγκόσμιο) πριν από δύο χρόνια είχε πάρει τέσσερα χρυσά καθώς δεν κολυμπούσε στα 200 μ.

«Την έχω δει στην προπόνησή της και είναι απίστευτη. Προπονείται πραγματικά σαν άντρας, έχει τέτοια επιμονή και μεγάλη δύναμη»
είπε ο συναθλητής της Κόνορ Ντόιερ στο Καζάν.
Ουσιαστικά από το 2012, όπου αποτέλεσε μία από τις μεγάλες εκπλήξεις των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, συνεχίζει το απίστευτο σερί της θυμίζοντας έναν σύγχρονο Μίδα καθώς ό,τι αγγίζει γίνεται χρυσός. Στην καριέρα της ως τώρα στις μεγάλες διοργανώσεις (Ολυμπιακοί Αγώνες 2012, Παγκόσμια Πρωταθλήματα 2013 και 2015 και Αγώνες του Ειρηνικού 2014) έχει κολυμπήσει συνολικά σε 15 τελικούς και τους έχει κερδίσει όλους!
Σε δημοτικότητα στις ΗΠΑ όσον αφορά το κολύμπι την ξεπερνούν μόνο ο Μάικλ Φελπς και ο Ράιαν Λόχτι, οι οποίοι όμως χρειάστηκαν αρκετά χρόνια για να το πετύχουν την ώρα που η Κέιτι το έκανε σε κάτι λιγότερο από τρία χρόνια.
Είχε γίνει ήδη σταρ του παγκόσμιου αθλητισμού προτού καν πάρει δίπλωμα οδήγησης.
Η Λεντέκι αποφοίτησε εφέτος από το λύκειο έχοντας ήδη εξασφαλισμένη υποτροφία από το φημισμένο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, αλλά πιθανότατα δεν θα εγγραφεί τώρα αλλά του χρόνου προκειμένου να αφοσιωθεί αποκλειστικά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Εκεί όπου δεν μπορεί να κολυμπήσει στα 1.500 μ. (δεν υπάρχουν στο ολυμπιακό πρόγραμμα για τις γυναίκες) και θα πρέπει να προσθέσει τουλάχιστον τα 100 μ. ελεύθερο και τις σκυταλοδρομίες 4Χ100 μ. ελεύθερο και 4Χ100 μ. μεικτή προκειμένου να διεκδικήσει την κατάκτηση επτά χρυσών μεταλλίων για να γίνει ο θηλυκός Μαρκ Σπιτς. Διότι για να γίνει… Φελπς χρειάζεται να προσθέσει και άλλο στυλ στο ρεπερτόριό της.
Στο Καζάν έκανε και τρία παγκόσμια ρεκόρ, ένα στα 800 μ. και δύο στα 1.500 μ., όπου μισή ώρα μετά τον τελικό κολύμπησε στον ημιτελικό των 200 μ. Συνολικά σε αυτό το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κολύμπησε πάνω από έξι χιλιόμετρα! Το μέλλον είναι όλο μπροστά της.


Από μικροί στον πρωταθλητισμό
Μια10ετής στο κολυμβητήριο των μεγάλων

Σε αυτό το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα συζητήθηκε έντονα και το θέμα με τους μικρούς κολυμβητές καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης είχαμε τη λιλιπούτεια κολυμβήτρια από το Μπαχρέιν.
Η Αλζαΐν Ταρέγκ, που κολύμπησε στα 50 μ. πεταλούδα, είναι μόλις 10 ετών (!) καθώς η Διεθνής Ομοσπονδία Κολύμβησης (FINA) δενέχει κατώτατο όριο ηλικίας στους συμμετέχοντες και δίνει την ευκαιρία σε χώρες δίχως παράδοση στην κολύμβηση να συμμετέχουν στη διοργάνωση, αρκεί να καλύπτουν τα έξοδα των αθλητών τους.
Η πιτσιρίκα κάλυψε την απόσταση των 50 μέτρων σε 41»13 και πήρε την 64η και τελευταία θέση στη διοργάνωση, αλλά το όνειρο που έζησε δεν θα το ξεχάσει ποτέ στη ζωή της.

«Είμαι πολύ χαρούμενη που βρίσκομαι εδώ. Θέλω να μάθω τις τεχνικές τους, πώς κολυμπάνε. Είμαι η καλύτερη κολυμβήτρια στο Μπαχρέιν και για αυτό με επέλεξαν»
τόνισε με καμάρι η πιτσιρίκα, την ίδια ώρα που η Αμερικανίδα Μίσι Φράνκλιν που κολυμπούσε λίγο πιο δίπλα πρόσθεσε: «Είναι το πιο γλυκό πλάσμα που έχω δει στη ζωή μου. Αναρωτιέμαι απλά πώς φτιάχνουν τόσο μικρά μαγιό».
Ο 12χρονος Αντ Κανούνγκ Χτουτ από τη Μιανμάρ δεν είχε την τύχη να κολυμπήσει με παρέα καθώς στην προκριματική σειρά του στα 100 μ. πρόσθιο οι δύο αντίπαλοί του, ο Στεφάν Φοκάμ από το Καμερούν και ο Αλχασάν Φοφάνα από τη Γουινέα, δεν προσήλθαν για να αγωνιστούν.
Δεν πτοήθηκε και κολύμπησε σε μια πισίνα μόνος του παίρνοντας φυσικά την πρώτη θέση, ενώ δεν βγήκε τελευταίος στη διοργάνωση ξεπερνώντας συνολικά δύο κολυμβητές. Πρόκειται για τον νεαρότερο κολυμβητή στη διοργάνωση, που μάλιστα είχε κάνει το ντεμπούτο του πιο παλιά σε Παγκόσμιο Κύπελλο.
Ισως όμως η FINAθα έπρεπε τελικά να θέτει κάποιο όριο (κάτω των 14-15 ετών για παράδειγμα) σχετικά με τις συμμετοχές καθώς έτσι τα παιδιά μεγαλώνουν πριν την ώρα τους χάνοντας την ευκαιρία να αγωνίζονται στις δικές τους ηλικιακές κατηγορίες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.