Η Λίγκα των σούπερ αντιθέσεων

Το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας που αρχίζει το ερχόμενο (22-23 Αυγούστου) Σαββατοκύριακο μπορεί να χαρακτηριστεί η διοργάνωση των μεγάλων αντιθέσεων.

Το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας που αρχίζει το ερχόμενο (22-23 Αυγούστου) Σαββατοκύριακο μπορεί να χαρακτηριστεί η διοργάνωση των μεγάλων αντιθέσεων. Αν κάνουμε focus στις ομάδες που θα εμφανιστούν στην αφετηρία, από τη μια θα δούμε τον πλούσιο Ολυμπιακό και τους φιλόδοξους Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, σίγουρα θα προσέξουμε τους νοικοκυρεμένους Ατρόμητο, Αστέρα Τρίπολης, Παναιτωλικό και Ξάνθη, αλλά στον αντίποδα θα βρούμε και ομάδες με σοβαρά προβλήματα που παλεύουν να επιβιώσουν σε μια μάχη χαρακωμάτων. Κυρίως δε να επιπλεύσουν σε μια τρικυμία οικονομικών προβλημάτων και με περιορισμούς στις μεταγραφές.
Το να μιλήσουμε για φαβορί μάλλον δεν έχει νόημα. Ακόμη και ένα μικρό παιδί μπορεί να απαντήσει πως ο ισχυρός Ολυμπιακός που τρέχει ένα ρεκόρ κατάκτησης 17 από τα τελευταία 19 πρωταθλήματα έχει αδιαμφισβήτητα τον πρώτο λόγο. Αλλά είναι μόνο το αγωνιστικό κομμάτι αυτό που πρέπει να ενδιαφέρει; Στις άλλες ευρωπαϊκές Λίγκες οι ομάδες προσπαθούν να εκσυγχρονιστούν και κάνουν βήματα προς το μέλλον. Τέτοια είναι η προετοιμασία σε ξένες χώρες που συνδυάζεται με περιοδείες σε ταχύτατα αναπτυσσόμενες αγορές, η καταπολέμηση του χουλιγκανισμού, η αναμετάδοση στιγμιοτύπων του πρωταθλήματος σε όλον τον κόσμο, γενικά μιλάμε για δράσεις που προδίδουν ενδιαφέρον για την εξέλιξη του προϊόντος. Η στρατηγική και το μάρκετινγκ είναι σε υψηλό βαθμό, την ίδια ώρα που εντός της πατρίδας μας οι περισσότερες ομάδες αναζητούν χορηγούς με το φανάρι και δεν βρίσκουν, ποντάροντας πάντα στην καλή θέληση του ΟΠΑΠ. Γιατί τα εμπορικά αποτελούν απαιτητικό κομμάτι…
Φυσικά θεωρείται ανεδαφικό να κάνουμε κουβέντα για γήπεδα και σύγχρονες εγκαταστάσεις. Αν εξαιρέσουμε το ΟΑΚΑ, το Καραϊσκάκη, την Τούμπα και το Καυταντζόγλειο, πολύ αμφιβάλλουμε αν οι υπόλοιπες έδρες των ομάδων μπορούν να θεωρηθούν εφάμιλλες των ξένων συλλόγων. Το ηλεκτρονικό εισιτήριο δεν θα εφαρμοστεί στο 100%, τουλάχιστον στις πρώτες στροφές της περιόδου, ενώ οι κάμερες πρέπει να διορθωθούν στο Καυταντζόγλειο, στα Γιάννενα και στην Κομοτηνή. Για να υπάρχει το λεγόμενο «ηλεκτρονικό μάτι» που όλοι ζητούν συχνά-πυκνά κατόπιν εορτής και επεισοδίων. Και βέβαια ένα θέμα είναι οι ισολογισμοί και οι ζημιές που καταγράφουν οι αθλητικές εταιρείες που δεν επιτρέπουν σε κάποιες ομάδες να κάνουν μεταγραφές ή υπάρχουν περιορισμοί σε μια ομολογουμένως ερμαφρόδιτη κατάσταση του στυλ «και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος». Πάντως, με την επαναφορά των ομάδων στις 16, ύστερα από μια διετία που κατέβαιναν στο πρωτάθλημα 18, μπορεί να προκύψει μια ανταγωνιστική σεζόν και σίγουρα να ολοκληρωθεί η Λίγκα κανονικά και όχι με πρόωρες αποχωρήσεις ΠΑΕ και κανόνια να βαράνε δεξιά κι αριστερά…

Capital controls
Πόσοι θα έχουν το θάρρος του Θελάντερ;
Την εποχή των capital controls, της αμφιβολίας για το μέλλον, της οικονομικής αβεβαιότητας, ένα θέμα είναι το πόσοι οπαδοί θα πάρουν θέση στις εξέδρες των γηπέδων. Σε νορμάλ συνθήκες θα έπρεπε αρκετοί περισσότεροι από τον περυσινό μέσο όρο εισιτηρίων (3.321!) που μαρτυρά δυστοκία στην εύρεση πελατών-φιλάθλων, με εξαίρεση ίσως τους δυνατούς της κορυφής, αν και ούτε εκεί οι κερκίδες πλημμύριζαν από οπαδούς. Προκειμένου να έρθει ξανά ο κόσμος στα γήπεδα οι ΠΑΕ κάνουν ανοίγματα στον κόσμο, κρατούν χαμηλές ή και μειώνουν τις τιμές των εισιτηρίων, προσφέρουν πακέτα στο κοινό με απώτερο σκοπό να δελεάσουν τους οπαδούς που προτιμούν την άνεση του καναπέ και τη θαλπωρή του σπιτιού. Θα τα καταφέρουν; Οπως και να ‘χει, αξίζει να δούμε (επιτέλους!) και το αγωνιστικό κομμάτι, με έμφαση προφανώς και στους παίκτες που αψήφησαν την κρίση, αυτούς που την ώρα που η θηλιά έσφιγγε ψήφιζαν Ελλάδα λες και ήταν φιλέλληνες από το εξωτερικό. Πιο χαρακτηριστική περίπτωση από τον Ράσμους Θελάντερ δεν πρέπει να υπάρχει. Ο δανός αμυντικός (τέως της Ααλμποργκ) είπε το «Ναι» στον Παναθηναϊκό λίγο μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος, την ώρα που η ατμόσφαιρα στην Ελλάδα ήταν απόλυτα ρευστή και μύριζε μπαρούτι.


Το ποδοσφαιρικό «χρηματιστήριο»
Οι μεταγραφικές κινήσεις των ομάδων – Ποιοι και πόσο κατάφεραν να ενισχυθούν ουσιαστικά

Με τη δύναμη του χρήματος και τη συμμετοχή του ως μοναδικού εκπροσώπου της Ελλάδας στο Τσάμπιονς Λιγκ, ο Ολυμπιακός μπορεί να πείθει ποδοσφαιριστές του βεληνεκούς του Εστεμπάν Καμπιάσο. Τι κι αν ο αργεντινός χαφ σε λίγες ημέρες συμπληρώνει τα 35 του χρόνια;
Εχοντας παίξει σε Ρεάλ και για μια δεκαετία στην Ιντερ, αποτελεί αυτό που συνήθως ονομάζουμε «βαρύ χαρτί». Ο Καμπιάσο προέρχεται από γεμάτες σεζόν, δεν έβγαλε τραυματισμούς και δεν τίθεται θέμα ότι μπορεί να κάνει τη διαφορά στη χαμηλών στροφών εγχώρια Λίγκα.
Αν και, για να είμαστε ακριβείς, εκτιμούμε πως ο Ολυμπιακός τον φέρνει για να δώσει λάμψη στην ενδεκάδα που θα τεντώνει το σεντόνι του Τσάμπιονς Λιγκ. Με κοντά 2 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, ο Καμπιάσο συγκαταλέγεται στις πιο ακριβές μεταγραφές που έχει κάνει ο Ολυμπιακός ever. Κοντά του ήρθαν (μέχρι στιγμής) στον Πειραιά ο Αλαν Πουλίδο (ναι, αυτόν που είχε πείσει την περασμένη σεζόν ο Γ. Κομπότης να αγωνιστεί με τα χρώματα του Λεβαδειακού!), ο Πάρντο, ένα πουλέν από την Πορτογαλία του κόουτς Μάρκο Σίλβα με έφεση στα γκολ από τις πτέρυγες, και ο Αλφρεντ Φινμπόγκασον, σέντερ φορ που έκανε μεταγραφή πρόπερσι στην Ισπανία (Ρεάλ Σοσιεδάδ), αλλά χωρίς να πιάσει.
Τώρα ο υψηλόσωμος ισλανδός στράικερ θέλει να κάνει νέα αρχή και –γιατί όχι; –να ξαναστρέψει τους φακούς της δημοσιότητας πάνω του. Φυσικά ο Ολυμπιακός έκανε το καθιερωμένο παιδομάζωμα από την Ελλάδα, με τους Γούτα, Τζανδάρη, Κολοβό και Γιαννιώτα να κυνηγούν με λίγες ή περισσότερες ελπίδες τα όνειρά τους. Και με τον Καπίνο να επιστρέφει στα μέρη μας αφήνοντας το τριφύλλι για τον δαφνοστεφανωμένο έφηβο.
Παναθηναϊκός

Ο Παναθηναϊκός έχασε ένα αξιοσέβαστο (μπορεί και πάνω από 5 εκατ., σύμφωνα με υπολογισμούς) ποσό καθώς αποκλείστηκε από το Τσάμπιονς Λιγκ και ελπίζει να μπει στους ομίλους του Γιουρόπα. Εκανε νωρίς μεταγραφές, μπάλωσε αρκετές τρύπες της ενδεκάδας, χωρίς όμως να πάρει το εισιτήριο.
Αγκάθι οι πόνοι στη μέση του Στιλ και για να καλυφθεί η θέση του «άσου» ήρθε ο Γιαννακόπουλος, ενώ παίκτες μέλλοντος θεωρούνται οι Καλτσάς, Θελάντερ και Λουντ. Ο Σάντσεθ θα δώσει δύναμη στην άμυνα ως λίντερ, ο Βέμερ αναμένεται καλύτερος από τον Μπούρμπο σε ρόλο δεξιού χαφ, ενώ ο Μίκαελ Εσιέν μαζί με τον Καμπιάσο είναι επί του παρόντος τα ηχηρά ονόματα. Αν δεν ήταν λαβωμένος ο γκανέζος αμυντικός χαφ, όλα θα ήταν πολύ καλύτερα για το Τριφύλλι.
Με τον Μπουονανότε η ΑΕΚ ελπίζει να δει την επιβεβαίωση στο ρητό «τα ακριβά αρώματα μπαίνουν σε μικρά μπουκάλια».
Ο Αργεντινός είναι κοντά στο 1,60 μ., ωστόσο μιλά της μπάλας. Ποιότητα που ξεχειλίζει και ένα ερωτηματικό μόνο είναι η όχι και τόσο αστραφτερή πορεία του, τουλάχιστον όχι τόσο με βάση το ταλέντο του. Κατά τα λοιπά, στην Ενωση γύρισε ο Τζιμπούρ με τα γνωστά προσόντα και τον επίσης γνωστό ιδιόρρυθμο χαρακτήρα, ενώ ο Δέλλας έχει λύσεις αρκετές με τους Σιμόες, Βάργκας (στα χαφ), Γκάλο, Αρθο, Ντιντάκ (άμυνα) και Μπαρόχα (κίπερ). Οχι κάτι το εξόφθαλμα σπέσιαλ, ποτέ όμως δεν γνωρίζεις τι θα προκύψει στην πορεία. Μετρά η χημεία τις περισσότερες φορές.
ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ πέρασε δύο γύρους προκριματικούς στο Γιουρόπα Λιγκ και ήδη προχωρεί τον μεταγραφικό του σχεδιασμό, με τον Τούντορ να συνεργάζεται με τον Αρνεσεν, έναν κλασάτο τεχνικό διευθυντή που αρέσκεται να βρίσκει χρυσάφι εκεί που δεν κοιτά κανείς! Ετσι, ο ΠΑΟΚ πήρε σχετικά άγνωστους ξένους (Ροντρίγκες, Ζάιρο, Ολσεν, Λέοβατς, Σάμπο), έφερε στην Τούμπα ξανά τον Μαλεζά και με τους Κοροβέση και Χαρίση ενίσχυσε το ελληνικό του στοιχείο. Ο Λούκας έφυγε καθ’ όσον ήταν δύσκολο να εγκλωβιστεί η τεχνική του στη Λίγκα μας.
Μια ομάδα που ασφαλώς θα μας απασχολήσει είναι ο Ατρόμητος. Πέρασε για πρώτη φορά σε δεύτερο γύρο ευρωπαϊκών κυπέλλων και, μολονότι καλείται να αντιμετωπίσει την πλούσια Φενέρμπαχτσε, τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί εκ προοιμίου δεδομένο. Ο Σέρβος Στόιτσεφ θα δώσει πνοή στο μεσοεπιθετικό κομμάτι, οι Ουσέρο και Γοδόι αποτελούν καλό δίδυμο στα χαφ, ο Λε Ταλέκ στα ντουζένια του αγωνίστηκε με τη Λίβερπουλ και οι Μπιτόλο και Εμπόου δείχνουν αξιόπιστοι στην άμυνα. Λέτε αν προσθέσουμε και τους ήδη υπάρχοντες (Φυτανίδης, Ναπολεόνι, Ούμπιντες, Μαρσελίνιο) να μιλάμε για την έκπληξη της σεζόν;
Αστέρας Τρίπολης

Από κοντά στον τομέα των φιλοδοξιών και ο Αστέρας Τρίπολης, που θα παίξει στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Γιάννου, Φούντας, Ντουντού, Δημούτσος, Μπερτόλιο, Κουσιέ, Μπρούνο, Χαμπντανί είναι ονόματα που είτε τα γνωρίζουμε είτε θα τα μάθουμε στην πορεία. Μήπως παίκτες όπως ο Μπαράλες ή ο Ράγιο (παλαιότερα) ήταν γνωστοί στο ευρύ κοινό; Κι όμως έκαναν και με το παραπάνω τη δουλειά τους.
Η Βέροια με τον Βρύζα σε ρόλο τεχνικού διευθυντή και τον Γ. Χ. Γεωργιάδη στη θέση του προπονητή ελπίζει κάνοντας τομές στο ρόστερ της. Ο Αμπντούν δεν έπιασε στη Νότιγχαμ, αλλά στον Πειραιά στάθηκε θαυμάσια, ο Γιουσούφ πέρυσι με τον Εργοτέλη ήταν υπέροχος, όπως και οι Μπερεμπασβίλι και Ετζεγκέλε. Καλό υλικό, αν προσθέσουμε και ορισμένους έμπειρους Ελληνες. Η Καλλονή θα έχει τον κόουτς-στοίχημα του πρωταθλήματος (Θαλής Θεοδωρίδης) και κάποιους ξένους που μπορεί να βγουν στην πορεία. Ούκα, Μάρκοβιτς, Κρολ και Σάμπα δείχνουν αινίγματα. Η Κέρκυρα έκανε μεταγραφές, πήρε τον Τσιώλη για προπονητή και θέλει να δικαιωθεί για να αγωνιστεί στη Σούπερ Λιγκ. Διότι τη 16η θέση του πρωταθλήματος διεκδικούν ο Λεβαδειακός και κατά δεύτερο λόγο ο Απόλλωνας. Οντως οξύμωρο το γεγονός ακόμη να μη γνωρίζουμε ποιοι θα αγωνιστούν. Πουθενά αλλού δεν υπάρχει αυτό…
Ηρακλής

Ο Ηρακλής κράτησε τον έμπειρο κορμό της περασμένης περιόδου που τον έφερε ξανά στη μεγάλη κατηγορία και πρόσθεσε ταλέντο και ποιότητα με τους Λάζαρ, Μπουλούτ, Χαντί, Βέλλιο και Μακρή. Εμπειροι όλοι, έχουν ως στόχο μια καλή παρουσία και ένα καλύτερο πλασάρισμα. Με τους Τάσο Παπάζογλου και Κόρστενς ο Παναιτωλικός συμπλήρωσε τα κενά στις θέσεις των στόπερ, ενώ έχει αποκτήσει και τον ικανό γκολκίπερ Κυριακίδη.
Προσθέστε και τους Μάκο, Πάουλο, Μπεχαράνο και Ρομέρο και θα διαπιστώσετε πως ο (πορτογάλος τεχνικός) Πόντες έχει έμψυχο υλικό για υψηλές πτήσεις. Το Αγρίνιο θα παραμείνει μια δύσκολη έδρα για πολλούς.
Η Ξάνθη έχασε αρκετούς από όσους την έφτασαν ως τον τελικό του Κυπέλλου, κράτησε όμως τον τεχνικό Λουτσέσκου, ίσως τον άνθρωπο που αξιοποίησε στο έπακρο το υλικό την περασμένη σεζόν. Οι Τζενάμο και Ζαραδούκας είναι γνωστοί για τις ικανότητές τους και οι Τόμιτς, Φάρκας, Ντιμιτρόφ και Ντα Σίλβα θέλουν να επιβεβαιώσουν τα καλά λόγια που ακούγονται. Ο Πανθρακικός ξανάφερε στο ελληνικό πρωτάθλημα τον ταλαντούχο νεαρό αμυντικό Μπουγαΐδη, ενώ ο Χαβίτο είναι η πιο γνωστή κίνηση στο παζάρι. Ο Πλατανιάς ποντάρει στον Ντίνα (τέως του ΠΑΟ) αλλά και στους Ράμος, Σελίν, Τσιμόντζι και Σκαρντοβέλι. Στη Νέα Σμύρνη έφεραν τον Διούδη για «άσο» του Πανιωνίου και τους πολύ ταλαντούχους επίσης νεαρούς Ρισβάνη, Πατσατζόγλου, Καθάριο και Βιγιάλμπα.
Ελπίζει η ποδοσφαιρομάνα Πλατεία. Και ο ΠΑΣ Γιάννινα, με τα χίλια προβλήματα, επιχείρησε να φτιάξει το ρόστερ του και όντως η μαγιά που έχει ο τεχνικός Πετράκης κρίνεται καλή. Καρανίκας, Περιστερίδης, Κοζορώνης είναι παίκτες με μέλλον και άλλωστε ο αέρας της Παμβώτιδας βοηθά όλους να βρουν τον καλύτερο εαυτό τους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.