Ομηροι της ανετοιμότητας

Χωρίς τέλος η ταλαιπωρία των προσφύγων που βρίσκονται σχεδόν έναν μήνα στο Πεδίον του Αρεως καθώς όσο πιο κοντά λέγεται από επίσημα χείλη ότι είναι η μετεγκατάσταση στον Ελαιώνα τόσο απομακρύνεται.

Χωρίς τέλος η ταλαιπωρία των προσφύγων που βρίσκονται σχεδόν έναν μήνα στο Πεδίον του Αρεως καθώς όσο πιο κοντά λέγεται από επίσημα χείλη ότι είναι η μετεγκατάσταση στον Ελαιώνα τόσο απομακρύνεται. Από τη μία εβδομάδα που ανακοίνωσε αρχικά ο υπουργός Επικρατείας για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου κ. Αλέκος Φλαμπουράρης πήγαμε στις 10 ημέρες, πέρασαν σχεδόν δύο εβδομάδες και οι πρόσφυγες παραμένουν στο Πάρκο, ενώ νέα προσκόμματα εμφανίζονται.
Οσο όμως οι περίπου 500 αφγανοί πρόσφυγες παραμένουν στον ανοιχτό αυτόν καταυλισμό, «μια ωρολογιακή βόμβα βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, είναι ένας χώρος μη ελεγχόμενος, χωρίς υγιεινή και καθαριότητα» κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ο αντιδήμαρχος Κατασκευών και Κτιριακών Εργων κ. Βασίλης Αγγελόπουλος. Για να λυθεί το μεγάλο αυτό πρόβλημα περισσότεροι από 150 υπάλληλοι των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων εργάστηκαν για την αποψίλωση, το κλάδεμα, την απομάκρυνση μπάζων και την καθαριότητα του οικοπέδου στο οποίο βρισκόταν μέχρι πρότινος καταυλισμός Ρομά (οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε διπλανό οικόπεδο).

«Δημιουργήθηκε σε χρόνο ρεκόρ μια πρώτη δομή προσωρινής φιλοξενίας που μπορεί να εξασφαλίσει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για 500-600 άτομα. Δεν μπορεί όμως ούτε για αστείο να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες που δημιουργεί η έκρηξη των μεταναστευτικών ροών»
λέει στο «Βήμα» ο κ. Αγγελόπουλος. Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Αθηναίων διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι η λύση «Ελαιώνας» είναι προσωρινή και ο χώρος πρέπει να αποδοθεί στην κανονική του χρήση καθώς είναι χαρακτηρισμένος ως χώρος πρασίνου και πολιτισμού. «Απαιτείται μια πιο οργανωμένη δομή. Επίσης όλοι να κάνουν αυτό που κάνει η Αθήνα, δεν είναι δυνατόν να σηκώνει ο Δήμος Αθηναίων όλο το βάρος».
Οι εκτιμήσεις μέχρι στιγμής δείχνουν ότι, αν ο εργολάβος εκπληρώσει τη δέσμευση να ολοκληρώσει τις εναπομένουσες εργασίες (τοποθέτηση κλιματιστικών, προβλέψεις ασφαλείας) ως το Σαββατοκύριακο, η διαδικασία μετεγκατάστασης θα ξεκινήσει μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα. Υπάρχουν βέβαια και τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν κάτοικοι της περιοχής και η εκδίκασή τους μπορεί να εγείρει νέα εμπόδια. «Οι άνθρωποι που έκαναν αυτή την προσφυγή και ενδύονται τον μανδύα του πολιτισμού δεν είδαν τα μάτια των παιδιών που μένουν σε συνθήκες ντροπής;» αναρωτιέται ο κ. Αγγελόπουλος.
Ενα ακόμη ζήτημα που θα πρέπει να ξεκαθαρίσει, όπως επισημαίνει μιλώντας στο «Βήμα» ο αντιδήμαρχος Διαχείρισης Απορριμμάτων της Αθήνας κ. Ανδρέας Βαρελάς, είναι το ποιος θα είναι ο φορέας διαχείρισης αυτής της δομής. Εν τω μεταξύ στον Ελαιώνα μεταφέρθηκαν την Τρίτη φυτά και θάμνοι, καθώς και μπασκέτες για να διαμορφωθεί ένας χώρος πιο φιλικός προς τους ενοίκους των 90 οικίσκων (με τουαλέτα, ντους, κουζίνα) που έχουν ήδη στηθεί εκεί.
Διοικητικοί υπάλληλοι του δήμου με γνώσεις ξένων γλωσσών και υπολογιστών θα ενισχύσουν από τη Δευτέρα τις ανάγκες του Κέντρου, ενώ έχουν ήδη σταλεί εκεί εργαζόμενοι της καθαριότητας. Ακόμη, έχει προταθεί, εφόσον εξασφαλιστούν οι πρώτες ύλες, να παραχωρηθούν τα μαγειρεία του Δημοτικού Βρεφοκομείου για τη σίτιση των προσφύγων.

«Επίσης θα αναλάβουμε την αποκομιδή των απορριμμάτων, όπως έγινε και στην Αμυγδαλέζα, όπου ο Δήμος Αχαρνών δεν συνεισέφερε. Σχεδιάζουμε το ίδιο πλάνο αποκομιδής με την εγκατάσταση συμπιεστικού κοντέινερ 20 κυβικών»
αναφέρει στο «Βήμα» ο κ. Βαρελάς. Δεδομένης της έλλειψης προσωπικού καθαριότητας, ο δήμος θα διαθέσει περισσότερο μηχανικά μέσα (σάρωθρα, πλυστικά μηχανήματα). Τέλος, η υπηρεσία είναι έτοιμη να παρέμβει και στο Πεδίον του Αρεως μόλις μεταφερθούν όλοι οι πρόσφυγες προκειμένου να καθαρίσει επισταμένως και να απολυμάνει όλους τους χώρους.

«Η λύση του Ελαιώνα δεν μπορεί παρά να είναι έκτακτη και προσωρινή. Με όσα ακούμε τις τελευταίες ημέρες, όχι μόνο για τις χιλιάδες ανθρώπων στην Κω, στη Μυτιλήνη, στη Σάμο, αλλά και για το κλείσιμο των βόρειων συνόρων, η ανησυχία αυξάνεται. Το προσφυγικό και μεταναστευτικό κύμα δεν θα κοπάσει. Τι θα γίνει αν χιλιάδες άνθρωποι δεν βρίσκουν διέξοδο;»
σχολιάζει κλείνοντας ο κ. Βαρελάς.

Περιφέρεια Αττικής
«Η εμπλοκή μας είναι δευτερεύουσα»
«Από την πρώτη στιγμή που προέκυψε το ζήτημα της προσωρινής εγκατάστασης προσφύγων στο Πεδίον του Αρεως προσπαθήσαμε ως Περιφέρεια Αττικής να κινητοποιήσουμε τους συναρμόδιους φορείς, που είναι πολλοί» λέει στο «Βήμα» ο κ. Χάρης Κωνσταντάτος, ειδικός σύμβουλος κεντρικού τομέα Περιφέρειας Αττικής που έχει την ευθύνη του πάρκου. Επισημαίνοντας τις δυσκολίες συνεργασίας που χαρακτηρίζουν τη λειτουργία του Ελληνικού Δημοσίου, ο κ. Κωνσταντάτος διευκρινίζει ότι η Περιφέρεια είναι αρμόδια για την καθαριότητα του Πεδίου του Αρεως όσο αυτό χρησιμοποιείται κανονικά ως πάρκο. Λόγω των έκτακτων συνθηκών όμως «μεταφέραμε τις 8-10 χημικές τουαλέτες που ήταν διάσπαρτες στο πάρκο κοντά στο σημείο όπου βρίσκονται οι πρόσφυγες και όποτε υπάρχουν προβλήματα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης ή υδροδότησης οι τεχνικοί μας σπεύδουν να τα αποκαταστήσουν». Στον Ελαιώνα «η εμπλοκή της Περιφέρειας ήταν δευτερεύουσα. Συμβάλλουμε με τεχνικές εργολαβίες, δηλαδή σκάψαμε κανάλια και περάσαμε σωλήνες υδροδότησης, αποχέτευσης και ηλεκτρικού ρεύματος».


Μετά τη διαμάχη του δημάρχου με την κυρία Χριστοδουλοπούλου δρομολογούνται λύσεις για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση
Η Κως τροφοδοτεί τις αντιπαραθέσεις

Η εκρηκτική κατάσταση που επικράτησε στην Κω την εβδομάδα που πέρασε, με την αποστολή ακόμη και διμοιριών των ΜΑΤ στο νησί, επιβεβαιώνει δυστυχώς τις ανησυχίες για την αδυναμία διαχείρισης του μεταναστευτικού ζητήματος που κλιμακώνεται. Δεν είναι μόνο τοπικοί παράγοντες που κατηγορούν την πολιτική ηγεσία για παντελή έλλειψη σχεδίου, με τον δήμαρχο Κω κ. Γιώργο Κυρίτση να αποδίδει μιλώντας στο «Βήμα» στην αναπληρώτρια υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κυρία Τασία Χριστοδουλοπούλου την απόλυτη ευθύνη για το χάος που επικρατεί στο νησί.
Σε δήλωσή του ο διευθυντής Προγραμμάτων του βελγικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα κ. Μπρις ντε λε Βιν κάνει λόγο για κρατική αδράνεια και αποτυχία των ελληνικών αρχών, παρά τις προειδοποιήσεις. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στο νησί βρίσκονται πάνω από 7.500 πρόσφυγες και μετανάστες, αριθμός που αυξάνεται συνεχώς, καθώς καθημερινά φτάνουν πάνω από 600 άνθρωποι με βάρκες, φουσκωτά, ακόμη και γιοτ.
Ελλείψει αξιοπρεπούς χώρου φιλοξενίας –γεγονός για το οποίο δήμαρχος και αναπληρώτρια υπουργός κάνουν μπαλάκι τις ευθύνες –επελέγη η λύση του πλοίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», χωρητικότητας 2.500 ατόμων, που ναυλώθηκε από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Εκεί θα εγκατασταθούν πρόσφυγες με πλήρη σίτιση και θα γίνεται η ταυτοποίησή τους. «Το πλοίο είναι η βέλτιστη λύση που θα μπορούσε να υπάρξει. Οσοι ονειρεύονταν καταυλισμούς και στρατόπεδα στην Κω, που αποτελεί τον τρίτο τουριστικό προορισμό της χώρας, να το ξεχάσουν» δήλωσε σχετικά ο κ. Κυρίτσης.
Οπως είπε στο «Βήμα» ο δήμαρχος, «όταν ρώτησα την αρμόδια υπουργό ποιος θα επωμισθεί το κόστος των απαραίτητων υποδομών ενός χώρου φιλοξενίας, ποιος θα αναλάβει τη σίτιση, την υγειονομική περίθαλψη και την ασφάλεια, δεν πήρα καμία απάντηση. Δεν είχε κανέναν σχεδιασμό». Την ίδια στιγμή ζητεί από τον επίτροπο Μετανάστευσης κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο «έκτακτη οικονομική ενίσχυση από την ΕΕ για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος» επισημαίνοντας ότι και η λύση του πλοίου που τελικά επελέγη θα απαιτήσει οικονομικούς πόρους.
Εν τω μεταξύ ήδη έχουν αρχίσει να καταφθάνουν με καράβια στον Πειραιά χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες από την Κω, οι οποίοι έρχονται να προστεθούν στις χιλιάδες των ανθρώπων που ήδη βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην πρωτεύουσα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.