Τσίπρας: Η συμφωνία ήταν μια αναγκαστική επιλογή – Το πραγματικό δίλημμα ήταν μνημόνιο με ευρώ ή μνημόνιο με δραχμή

Σήμερα κλείνει ένας πρώτος κύκλος επίπονης διαδικασίας που ξεκίνησε στις 25 Ιανουαρίου, δήλωσε κατά την ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Πήραμε την ευθύνη να μείνουμε ζωντανοί από το να αυτοκτονήσουμε. Δεν μετανιώνω ούτε που πάλεψα όσο κανείς, ούτε μετανιώνω που διαλέξαμε τον συμβιβασμό έναντι του χορού του Ζαλόγγου» δήλωσε ο πρωθυπουργός μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στη Βουλή λίγο πρίν από την ψήφιση του τρίτου μνημονίου.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε πως σήμερα κλείνει ένας πρώτος κύκλος μιας σκληρής και επίπονης διαδικασίας που ξεκίνησε στις 25 Ιανουαρίου. «Σήμερα έχουμε ένα εντελώς νέο τοπίο, οφείλουμε να σχεδιάσουμε την επόμενη ημέρα με βάση την πραγματικότητα» και παρουσίασε τις συνθήκες που οδήγησαν στη συμφωνία της 12ης Ιουλίου.

«Η χώρα βρέθηκε εκτός αγορών, εξαντλήσαμε κάθε δυνατότητα διαπραγμάτευσης και ταυτόχρονα κάθε περιθώριο ρευστότητας χωρίς δανεισμό. Εφόσον οι εταίροι διάλεξαν να κλιμακώσουν τη σύγκρουση, η συμφωνία θα ήταν αναγκαστική επιλογή. Στην πραγματικότητα βρεθήκαμε με ξεκάθαρο δίλημμα που ετέθη στις 17 ώρες της διαπραγμάτευσης» είπε ο κ. Τσίπρας.

Αναφερόμενος στο δίλημμα που έθεσαν οι εταίροι είπε ότι αυτό δεν ήταν μνημόνιο ή άτακτη χρεοκοπία, αλλά μνημόνιο με ευρώ ή μνημόνιο με δραχμή, «όπως εξακολουθεί να επιμένει ο Σόιμπλε, θέτοντας προσχήματα για να μην επιτευχθεί συμφωνία», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Απευθυνόμενος στην κριτική που δέχεται από το εσωτερικό του κόμματός του σημείωσε ότι ζήτησε από τα στελέχη που διαφωνούν τις εναλλακτικές. «Αλλά εναλλακτική προφανώς δεν είναι να καταγγέλλουμε το χρέος κι όσο το καταγγέλλουμε να πιστεύουμε ότι αυτό θα μειωθεί. Ούτε αποτελεί εναλλακτική το να φωνάξουμε στα διεθνή fora ότι η επιλογή εξώθησης της χώρας σε συνθήκες άτακτης χρεοκοπίας είναι πέρα από διεθνή νομιμότητα» απάντησε στους επικριτές.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι όλοι γνωρίζουν και πρώτος ο ίδιος ότι «από τις 25 Γενάρη κάποιοι τόσο εντός της χώρας όσο και εκτός, επιδίωκαν και επιδιώκουν να ξεμπερδέψουν με αυτή την κυβέρνηση. Σήμερα δυστυχώς βρίσκουν απρόσμενους συμμάχους σε ορισμένους που με πρόσχημα την εναντίωση τους στη συμφωνία ταυτίζονται εξ αντικειμένου, δεν λέω εκ προθέσεως, με αυτές τις επιδιώξεις».

«Σας καλώ όλους και όλες» σημείωσε «να μην τους δώσετε αυτή την απρόσμενη ευκαιρία και κυρίως όλους μαζί να μη δώσουμε το πάτημα στους πιο ακραίους συντηρητικούς κύκλους της Ευρώπης να εφαρμόσουν τον δεδηλωμένο σχεδιασμό τους να τορπιλίσουν αυτή τη συμφωνία, οδηγώντας τη χώρα όχι σε μία αλλά σε διαδοχικές δανειοδοτικές γέφυρες χωρίς δανειακή σύμβαση από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό». «Να μη δώσουμε το πάτημα δηλαδή σε όσους δεν έχουν άλλον στόχο παρά την τιμωρία της χώρας και του λαού μας επειδή διεκδίκησε με έντονο τρόπο, αλλά και επειδή φοβούνται ότι θα συνεχίσει να διεκδικεί το δίκιο της» είπε.

«Το 62% δεν είναι ‘ναι’ στη δραχμή»

Η πραγματικότητα είναι συγκεκριμένη και οφείλεις να λάβουμε κρίσιμες αποφάσεις, δήλωσε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου λέγοντας ότι πότέ δεν υπήρξε πολιτική επιλογή ή προγραμματική διακήρυξη να βγάλουμε τη χώρα από την ευρωζώνη.

Το 62% δεν σημαίνει «ναι» στη δραχμή, συμπλήρωσε. «Κάναμε μια επώδυνη επιλογή ευθύνης, κάναμε ένα βήμα πίσω, βγαίνουμε όρθιοι από τον λάκκο των λεόντων» σημείωσε.

«Μπροστά στο time out του Σόιμπλε πήραμε την ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό. Πήραμε την ευθύνη να μείνουμε ζωντανοί από το αυτοκτονήσουμε. Δεν μετανιώνω ούτε που πάλεψα όσο κανείς, πιστεύω, ούτε μετανιώνω για τον συμβιβασμό έναντι του χορού του Ζαλόγγου» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Όποιος πιστεύει ότι μπορούσαμε κάτι καλύτερο να μας το εξηγήσει, ας έρθει να μας πει πώς θα πετυχαίναμε κάτι καλύτερο».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο Eurogroup που ξεκινά στις 4 τα μεσημέρι, λέγοντας ότι από την πλευρά του γερμανού υπουργού Οικονομικών θα επιδιωχθεί να πάρουν πίσω τη συμφωνία που επετεύχθη.

«Αυτό δεν θα είναι ήττα του Ευκλ.Τσακαλώτου, αλλά ήττα της Ευρώπης. Θα ήταν επιστροφή στην πολιτική κρίση που κάποιοι την επιδιώκουν συστηματικά» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Ακολούθως -αν και παραδέχτηκε πως καλό μνημόνιο δεν υπάρχει- αναφέρθηκε στις προβλέψεις της συμφωνίας που την καθιστούν καλύτερη από τις προηγούμενες:

  • Πετύχαμε μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα
  • Αποφύγαμε τις οριζόντιες μειώσεις στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων
  • Θα αποκατασταθούν τα εργασιακά κεκτημένα
  • Διασφαλίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΗ
  • Καταργείται το εισιτήριο των 5 ευρώ στα νοσοκομεία
  • Η συμφωνία διέπεται από τον ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο
  • Χρηματοδότηση της ανάπτυξης με συγκεκριμένους πόρους, (πακέτο Γιούνκερ)
  • Δέσμευση ευρωζώνης για αναδιάταξη χρέους μετά την 1η αξιολόγηση

Όσο σφάλμα είναι να ωραιοποιείς τα πράγματα, τόσο σφάλμα είναι να τα μηδενίζεις, υπογράμμισε και πρόσθεσε πως βασική υποχρέωση έχουμε να δώσουμε μάχη για την αντιστάθμιση των αρνητικών συνεπειών και για την αλλαγή των συσχετισμών στην Ευρώπη και εντός της χώρας.

Ανοικτό το ενδεχόμενο εκλογών

Ανοικτό το ενδεχόμενο προσφυγής σε εκλογές άφησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε σχετικές αναφορές του προέδρου της ΝΔ, Ευάγγελου Μεϊμαράκη, τονίζοντας: «Μην θέτετε τέτοια αιτήματα από το βήμα της Βουλής, γιατί ενίοτε γίνονται δεκτά».

Ο κ. Τσίπρας, απαντώντας στον πρόεδρο της ΝΔ, είπε ότι ανεξάρτητα από το αν η κυβέρνηση θα βρει το βηματισμό της και αυτό εξαρτάται και από την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων και τη συμφωνία, «η ευχή σας για τελευταία φορά Αριστερά δεν θα πραγματοποιηθεί», γιατί θα την έχετε για πολλά χρόνια. Σήμερα στη χώρα συντελείται μια αλλαγή, παρά το γεγονός ότι το παλιό κατεστημένο αντιστέκεται, σκάνδαλα πήραν το δρόμο της δικαιοσύνης, ενώ η κυβέρνηση προωθεί νέο θεσμικό πλαίσιο κατά της διαφθοράς, σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός είπε, επίσης, ότι η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και πρόσθεσε πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι «ευθύνη όλων να διασφαλίσουμε τη δυνατότητα του τόπου να επιβιώσει και να συνεχίσει να αγωνίζεται». Αυτή είναι η μέγιστη κοινωνική ευθύνη που μας βαραίνει όλους, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Σε σχόλιο του προέδρου της ΝΔ σχετικά με την εικόνα της κυβέρνησης και τη στάση της προέδρου της Βουλής, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι είναι ο ίδιος που αναγνώρισε ότι υπάρχει θεσμική δυσαρμονία, θέμα όμως που όπως είπε αντιμετωπίζεται θεσμικά, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής. Ωστόσο, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, αυτή η συζήτηση δεν βοηθά στην παρούσα φάση καθώς βρισκόμαστε λίγο πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση, αναφερόμενος στο επικείμενο Eurogroup.

Oσον αφορά τους υπουργούς και το εσωτερικό του κόμματος και στα περί αναλώσιμων υπουργών που αναφέρθηκε ο κ. Μειμαράκης, ο πρωθυπουργός είπε ότι «στη δημοκρατία όλοι είμαστε αναλώσιμοι καθώς βρισκόμαστε διαρκώς υπό την κρίση του λαού» και τα αξιώματα, όπως είπε, τα παίρνουμε ή τα χάνουμε από τον λαό.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.