Μπορεί με την ψήφιση του νέου Μνημονίου από τη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να απέφυγε έναν μεγάλο σκόπελο, απέχει όμως πολύ από το να φέρει το καράβι σε ήρεμα νερά. Εκτός από τα εσωκομματικά ζητήματα που ενδέχεται να οδηγήσουν τη χώρα σε εκλογές, έχει να αντιμετωπίσει διαδοχικά κύματα δημοσιονομικών μέτρων και προαπαιτουμένων που περιλαμβάνει το νέο Μνημόνιο. Επιπλέον, κοινοτικές πηγές δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να προκύψουν πρόσθετα προαπαιτούμενα, πριν από το επόμενο πακέτο του προσεχούς Οκτωβρίου που προβλέπει το νέο Μνημόνιο, από την πλευρά της Γερμανίας. Το Βερολίνο έχει εκφράσει επιφυλάξεις ως προς τη σαφήνεια της συμφωνίας με τους πιστωτές και της επάρκειας των προβλεπομένων για τη δημιουργία του νέου Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων. Κάτι τέτοιο είναι προφανές ότι θα δημιουργήσει προσκόμματα στα σχέδια του κ. Τσίπρα για προσφυγή στις κάλπες τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.
Ωστόσο υπάρχουν καλά νέα για τον Πρωθυπουργό από το μέτωπο του χρέους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σε ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους που είδε το φως της δημοσιότητας την Πέμπτη συντάσσονται με τη θέση του ΔΝΤ ότι το ελληνικό χρέος μπορεί να γίνει βιώσιμο χωρίς «κούρεμα» αλλά με επιμήκυνση λήξεων και μειώσεις επιτοκίων.
Στην ουσία, τόσο το ΔΝΤ όσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΚΤ έχουν υιοθετήσει το τελευταίο τρίμηνο τη θέση της Ελλάδας και του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) όπως αυτή έχει διατυπωθεί εδώ και δύο χρόνια. Η Ελλάδα από το φθινόπωρο του 2013 είχε παρουσιάσει στους πιστωτές σχέδιο αναδιάρθρωσης του χρέους με μειώσεις επιτοκίων και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής. Με βάση αυτή την πρόταση η τρόικα έχει συμφωνήσει από τον Νοέμβριο του 2013 να προχωρήσει στη λήψη μέτρων που θα καταστήσουν το χρέος βιώσιμο μέσω της μείωσης των επιτοκίων και της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής.
Η θέση αυτή της Επιτροπής και της ΕΚΤ έγινε γνωστή την ώρα που η Βουλή ετοιμαζόταν να ψηφίσει το νέο Μνημόνιο, παρέχοντας με τον τρόπο αυτόν στήριξη στον κ. Τσίπρα. Κορυφαίες τραπεζικές πηγές θεωρούν ότι αν ο Πρωθυπουργός δεσμευθεί στην υλοποίηση του προγράμματος, οι θεσμοί θα ανοίξουν τη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους.
Η ανακοίνωση του ΔΝΤ
Αυτό επισήμανε και το ΔΝΤ με ανακοίνωσή του που εξέδωσε την ώρα που η Βουλή ετοιμαζόταν να ψηφίσει το νέο Μνημόνιο. Ωστόσο έθεσε ως προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή του τη διευθέτηση του χρέους, που αποτελεί πάγια θέση του. «Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τις Αρχές για πιο λεπτομερή ανάπτυξη του προγράμματος και να δούμε τους ευρωπαίους εταίρους να λαμβάνουν αποφάσεις για ελάφρυνση του χρέους που θα επιτρέψει στο χρέος να καταστεί βιώσιμο» αναφέρει στην ανακοίνωσή του και προσθέτει ότι «το ΔΝΤ θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με την ελληνική κυβέρνηση και τους ευρωπαίους εταίρους για να βοηθήσει σε αυτή τη διαδικασία και θα εξετάσει τη συμμετοχή του στην παροχή τυχόν πρόσθετης χρηματοδότησης στην Ελλάδα υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν γίνει τα βήματα στο μέτωπο της υλοποίησης του προγράμματος αλλά και της ελάφρυνσης του χρέους, τα οποία αναμένονται κατά την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος του ESM».
Κοινοτικές πηγές επισημαίνουν ότι το κλίμα για την Ελλάδα στην Ευρώπη έχει αλλάξει και γενικά είναι θετικό, τάση που θα ενισχυθεί από την ψήφιση και τη σταδιακή υλοποίηση της συμφωνίας. Πιστεύουν ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «δίνει μάχη οπισθοφυλακών», κυρίως για «εσωτερικούς πολιτικούς λόγους».
Οσον αφορά το ΔΝΤ, θεωρούν ότι είναι δεσμευμένο να βρει λύση για την Ελλάδα. «Το Ταμείο έχει αναγνωρίσει τις λάθος εκτιμήσεις και χειρισμούς που έχουν γίνει για την Ελλάδα και δεν μπορεί να εγκαταλείψει το πρόγραμμα στη μέση» αναφέρουν και προσθέτουν ότι και το Βερολίνο θέτει ως προαπαιτούμενο τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα.
Αλλαγή του κλίματος
Σε κάθε περίπτωση τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι εφόσον υπάρξει συμφωνία και η κυβέρνηση προχωρήσει στοιχειωδώς στην εφαρμογή της θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις για εντυπωσιακή αλλαγή του κλίματος για την Ελλάδα. Θεωρούν ότι αν εμπεδωθεί η τάση αυτή, θα υπάρξει εισροή κεφαλαίων στη χώρα και πραγματοποίηση επενδύσεων που θα οδηγήσουν σε ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας.
Ωστόσο θα πρέπει να έχει προηγηθεί ο σχηματισμός κυβέρνησης, ακόμη και από την παρούσα Βουλή, η οποία να υπηρετήσει στοιχειωδώς τη συμφωνία. «Μετά την υπογραφή της συμφωνίας από τον κ. Τσίπρα» αναφέρουν «γίνεται σαφές ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την Ελλάδα. Πλέον δεν απομένει τίποτε άλλο στον Πρωθυπουργό από το να σχηματίσει μια κυβέρνηση με υπουργούς που δεν θα παίζουν άμυνα αλλά θα προχωρήσουν στους εφαρμοστικούς νόμους για την υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών και των ιδιωτικοποιήσεων» προσθέτουν.
Επίσης θεωρούν απαραίτητη τη σύσταση ομάδας στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή συμβούλων ακόμη και από τον ιδιωτικό τομέα για τη στενή παρακολούθηση και τον συντονισμό του έργου των υπουργών σε καθημερινή βάση και για την ενημέρωση του Πρωθυπουργού.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ