Βόμβες Ζωής κατά Τσίπρα – κυβέρνησης

Το απόλυτο χάσμα μεταξύ της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Μεγάρου Μαξίμου

Το απόλυτο χάσμα μεταξύ της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Μεγάρου Μαξίμου επιβεβαιώθηκε με τον πλέον πρωτόγνωρο τρόπο κατά τη διαδικασία συζήτησης και ψήφισης στη Βουλή του τρίτου Μνημονίου που φέρει την υπογραφή του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα. Η ιστορία του ελληνικού Κοινοβουλίου θα καταγράψει την πρωτοφανή διάσταση που έχει λάβει το θέμα της ανοιχτής ρήξης στις σχέσεις της Προέδρου της Βουλής με τον πρόεδρο της κυβερνήσεως. Το θεσμικό και πολιτικό κομφούζιο που έχει επικρατήσει είναι η μοιραία κατάληξη μιας προδιαγεγραμμένης πορείας που προοιωνιζόταν εξ αρχής για τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση. Ακόμη και οι προσωπικές σχέσεις μεταξύ του κ. Τσίπρα και της «σιδηράς κυρίας» του Κοινοβουλίου στάθηκε αδύνατον να κάμψουν τις ηχηρές διαφοροποιήσεις της και την «παρελκυστική τακτική» της, όπως την κατηγόρησε ευθέως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν. Φίλης διαμηνύοντάς της ότι πλέον η υπόθεση λαμβάνει χαρακτήρα «θεσμικής παρέκβασης».
Η οργή του Μεγάρου Μαξίμου για τη στάση της κυρίας Κωνσταντοπούλου δεν κρύβεται πια ενώ βαριές εκφράσεις ακούγονται στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες κυβερνητικών παραγόντων για την πρακτική και τις μεθόδους που ακολουθεί η Πρόεδρος της Βουλής, η οποία πλέον επιχειρεί να επιδείξει το προφίλ του αυθεντικού θεσμικού και πολιτικού εκφραστή της συνεπούς ριζοσπαστικής και αντιμνημονιακής «γραμμής» του ΣΥΡΙΖΑ. Πολλοί δε βλέπουν σε αυτή την τακτική μια προφανή προσπάθεια να φιλοτεχνήσει ένα ηγετικό προφίλ στους κόλπους της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Οι αλλεπάλληλες παρεμβάσεις της από τα βουλευτικά έδρανα, οι εγκλήσεις και αντεγκλήσεις, η πλήρης διάσταση με τον κατεπείγοντα χαρακτήρα συζήτησης και ψήφισης του Μνημονίου και τα προσκόμματα που έθεσε και κυρίως οι διαφωνίες και οι επιθέσεις της κατά υπουργών της κυβέρνησης συνθέτουν μια πρωτοφανή εικόνα η οποία, όπως παρατηρούσαν βουλευτές, καθιστά θεσμικά έωλη τη θέση της. «Ουσιαστικά η Ζωή Κωνσταντοπούλου αυτοαναιρέθηκε ως Πρόεδρος της Βουλής» έλεγαν χαρακτηριστικά.
Η πλήρης διάσταση και δυσαρμονία με την κυβέρνηση καταγράφηκε ήδη από την πρώτη σε απευθείας μετάδοση μέσω του καναλιού της Βουλής συνεδρίαση της διάσκεψης των Προέδρων το βράδυ της περασμένης Τρίτης. Είχε προηγηθεί αίτημα του Πρωθυπουργού διά επιστολής του προς την κυρία Κωνσταντοπούλου προκειμένου να επανεκκινήσουν οι εργασίες της Βουλής και να επισπευσθούν οι διαδικασίες συζήτησης και ψήφισης του Μνημονίου. Είναι ενδεικτικό του κλίματος αμοιβαίας καχυποψίας που υπάρχει ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στη συλλογή υπογραφών μελών της Διάσκεψης προκειμένου να συνέλθει νωρίτερα, κίνηση η οποία όπως ήταν προφανές εξόργισε την κυρία Κωνσταντοπούλου, που δεν δίστασε να δηλώσει ότι «όταν γίνονται συνεννοήσεις σε επίπεδο θεσμικό πρέπει ο ένας θεσμός να μπορεί να εμπιστεύεται τον άλλον».

«Οταν υπάρχει διαβεβαίωση της κυβέρνησης ότι δεν θα υπάρξει διαδικασία και η Βουλή ζητάει να μην υπάρχει αιφνιδιασμός αυτό θα πρέπει να αποτελεί πλαίσιο εμπιστοσύνης»
είπε χαρακτηριστικά «δείχνοντας» τον κ. Τσίπρα. Πάντως ο κ. Φίλης έθεσε ζήτημα «θεσμικής λειτουργίας» αποδίδοντάς της ότι «σχεδόν με απροκάλυπτη επιθετικότητα προς τον Πρωθυπουργό μίλησε για έλλειψη εμπιστοσύνης και αδυναμία συνεννόησης», υπογραμμίζοντας ότι «αν έτσι αισθάνεται (η Πρόεδρος της Βουλής) είναι προφανές ότι δεν μπορεί να διαδραματίσει τον θεσμικό της ρόλο». Ηταν η πρώτη φορά που η κυβέρνηση έθεσε διά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ με τέτοια ευθύτητα θέμα δυσαρμονίας, ενώ και στην κοινή συνεδρίαση των συναρμοδίων επιτροπών της επόμενης ημέρας η σύγκρουση εξελίχθηκε παραπέρα, με την Πρόεδρο να κατηγορεί κυβερνητικά στελέχη ότι τη «στοχοποιούν» δημοσίως και τον κ. Φίλη να δηλώνει ότι δεν μπορεί να υπάρχει Πρόεδρος Βουλής που θεωρεί ότι στοχοποιείται από την κυβέρνηση που την πρότεινε και ότι δεν υπάρχει συνεργασία και εμπιστοσύνη ανάμεσά τους, υπογραμμίζοντας ότι «αυτό θα μας απασχολήσει όλους και στη Βουλή και στην κυβέρνηση», προϊδεάζοντας έτσι ακόμη και για ενδεχόμενη στήριξη από μέρους βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ τυχόν πρότασης μομφής εναντίον της.
Η σύγκρουση έχει πάρει πλέον τέτοια διάσταση που η Πρόεδρος της Βουλής δεν διστάζει να καταφερθεί κατά μελών της κυβέρνησης για τις υπαινικτικές δηλώσεις τους για το πρόσωπό της, όπως του υπουργού Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτου που εξερχόμενος του ξενοδοχείου «Χίλτον» μετά τη μαραθώνια διαπραγμάτευση με τους θεσμούς είχε πει ότι το νομοσχέδιο θα έρθει «Ζωής θέλοντος» άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή, αλλά κυρίως του υπουργού Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρη, ο οποίος ενέπλεξε στην υπόθεση τον… Φρόιντ, βγάζοντας την κυρία Κωνσταντοπούλου εκτός ορίων. «Η Αριστερά γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτά τα εργαλεία της ψυχιατρικοποίησης της πολιτικής αντιπαράθεσης, αλλά και της εκφυλιστικής αποδόμησης της προσωπικότητας εκείνου ο οποίος διαφωνεί είναι εργαλεία που χρησιμοποίησαν τα πιο απολυταρχικά καθεστώτα, οι πιο σκοτεινές μυστικές υπηρεσίες» είπε η Πρόεδρος της Βουλής χαρακτηριστικά. Από τα πυρά της δεν γλίτωσε ούτε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης για τις τροπολογίες που κατέθεσε, όπως και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δ. Μάρδας, τον οποίο αποκάλεσε «δοτό»! Επεφύλαξε δε τη χειρότερη μομφή κατά των υπουργών της κυβέρνησης επικρίνοντάς τους ότι διεκδικούν «η Βουλή να παραδοθεί αμαχητί, να σας παραδώσει τη σφραγίδα για να τη δώσετε στον κ. Σόιμπλε και στο Eurogroup, στον κ. Ντάισελμπλουμ και στην κυρία Μέρκελ και σε όλους αυτούς που αμφισβητούν ότι στην Ευρώπη υπάρχει Δημοκρατία». Η απόλυτη διάσταση επιβεβαιώθηκε στη Διάσκεψη των Προέδρων κατά την οποία η κυρία Κωνσταντοπούλου προέβαλε κάθε θεσμικό «εμπόδιο» που μπορούσε προκειμένου να ανατρέψει τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης.


ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ
«Γέφυρες» με την Αριστερή Πλατφόρμα

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι επόμενες κινήσεις της κυρίας Κωνσταντοπούλου μετά την πλήρη διαφοροποίησή της από την κυβερνητική πολιτική και το ιδιότυπο θεσμικό «αντάρτικο». Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, υπάρχουν «γέφυρες» επικοινωνίας με την Αριστερή Πλατφόρμα του κ. Π. Λαφαζάνη με την οποία η Πρόεδρος της Βουλής συνομιλεί. Οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά όσον αφορά την κριτική προς την κυβέρνηση για τη συμφωνία με τους εταίρους και τη γενικότερη «στροφή» του ΣΥΡΙΖΑ και απομένει να δούμε αν η σύγκλιση αυτή θα λάβει και άλλον χαρακτήρα.
Σε κάθε περίπτωση, το θέμα της δυσαρμονίας που έχει προκύψει ανάμεσα στην ίδια και την κυβέρνηση φαίνεται να αποκτά πλέον και χρονικό όριο, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία συλλογής υπογραφών για την πρόταση μομφής εναντίον της που συνέταξε με πρωτοβουλία του το Ποτάμι. Σύμφωνα με αυτήν, η κυρία Κωνσταντοπούλου «υπονομεύει σταθερά εδώ και έξι μήνες με τη συμπεριφορά και τη δράση της τη λειτουργία της Βουλής» και «έχει μετατρέψει την εθνική αντιπροσωπεία, το διοικητικό προσωπικό και το κανάλι της Βουλής σε προσωπικό της τσιφλίκι για την εξυπηρέτηση προσωπικών στρατηγικών», ενώ «παρακωλύει το νομοθετικό έργο» και «επενδύει στην πόλωση και στην ένταση».
Η διαδικασία συλλογής υπογραφών (απαιτούνται 50 βουλευτές) προκειμένου να υποβληθεί η πρόταση μομφής βρίσκεται στη φάση των επαφών και των ζυμώσεων με βουλευτές της ΝΔ, του ΠαΣοΚ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ. Με δεδομένη τη στάση της ΝΔ, του Ποταμιού, του ΠαΣοΚ αλλά και του ΚΚΕ, το οποίο αναμένεται να ταχθεί κατά της Προέδρου, εφόσον βεβαίως και όταν κατατεθεί η πρόταση μομφής, οι καταδικαστικές ψήφοι μπορούν να φτάσουν τις 121. Αρα για να περάσει η πρόταση μομφής χρειάζονται τουλάχιστον 30 ψήφοι επιπλέον (απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία 151 βουλευτών), οι οποίοι αναμένονται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτή την περίπτωση θα είναι η πρώτη Πρόεδρος της Βουλής που θα αποπεμφθεί.


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.