Αγρότες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις τα μεγάλα θύματα

Σκληρά φορολογικά μέτρα περιλαμβάνει το νέο Μνημόνιο, ορισμένα από τα οποία εφαρμόζονται αναδρομικά για τα εισοδήματα που έχουν αποκτηθεί από 1ης Ιανουαρίου 2014 και μετά και θα δηλωθούν εφέτος.

Σκληρά φορολογικά μέτρα περιλαμβάνει το νέο Μνημόνιο, ορισμένα από τα οποία εφαρμόζονται αναδρομικά για τα εισοδήματα που έχουν αποκτηθεί από 1ης Ιανουαρίου 2014 και μετά και θα δηλωθούν εφέτος.
Μεγάλα «θύματα» των αλλαγών οι αγρότες, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς διατηρείται ως έχει ο ΕΝΦΙΑ, ενώ πρόστιμο περιμένει όσους δεν έχουν περάσει τα ΙΧ τους από ΚΤΕΟ.
Παράλληλα υπάρχουν μία σειρά δεσμεύσεις για φορολογικές αλλαγές μέσα στο 2016 και στο 2017.
Προβλέπεται αύξηση του φορολογικού συντελεστή επί του ετήσιου εισοδήματος από ενοίκια, για εισοδήματα κάτω των 12.000 ευρώ στο 15% (από 11% σήμερα) και για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ στο 35% (από 33% σήμερα), ενώ σταδιακά θα καταργηθεί και η ειδική φορολογική μεταχείριση του ναυτιλιακού κλάδου.Ειδικότερα, σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου η προκαταβολή φόρου για τα εισοδήματα που απέκτησαν οι αγρότες το 2014 διπλασιάζεται στο 55% (από 27,5% που ίσχυε), ενώ για τις ατομικές επιχειρήσεις αυξάνεται στο 75% για τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν εφέτος και στο 100% για τα εισοδήματα του 2016.
Οι αγρότες θα δουν από την 1η Οκτωβρίου 2015 να αυξάνεται σημαντικά ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο (από 66 ευρώ σε 200 ευρώ το χιλιόλιτρο) και να καταργείται εντελώς η όποια έκπτωση από την 1η Οκτωβρίου 2016 (αύξηση στα 330 ευρώ το χιλιόλιτρο). Τότε θα εξομοιωθεί με το πετρέλαιο κίνησης και άρα μπαίνει τέλος στην επιδότηση που οι αγρότες είχαν κάθε χρόνο μέσω του φθηνότερου πετρελαίου.
Παράλληλα, από το 2016 θα αυξηθεί σταδιακά ο συντελεστής φορολογίας των αγροτών από το 13% σήμερα στο 20% το 2016 και στο 26% το 2017.
Το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά καταργείται σταδιακά ως εξής: από 1.10.2015 στην πρώτη ομάδα νησιών, από 1.6.2016 στη δεύτερη ομάδα νησιών και από 1.1.2017 στα υπόλοιπα νησιά. Με κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Οικονομικών θα οριστούν ειδικότερα τα υπαγόμενα στις παραπάνω ρυθμίσεις νησιά.
Για τον ΕΝΦΙΑ, ειδικά για εφέτος, εφόσον το εκκαθαριστικό εκδοθεί ως και την 26η του μηνός Οκτωβρίου 2015, η πρώτη δόση καταβάλλεται ως και την 30ή του μηνός Οκτωβρίου 2015. Η τελευταία δόση καταβάλλεται ως και την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Φεβρουαρίου του έτους 2016.
Οχήματα που δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ


Σε όσους δεν έχουν περάσει το όχημά τους από ΚΤΕΟ έξι μήνες και πάνω από την καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης διενέργειας περιοδικού τεχνικού ελέγχου επιβάλλεται από το υπουργείο Οικονομίας πρόστιμο 150 ευρώ, το οποίο βεβαιώνεται στη Φορολογική Διοίκηση. Σε όσους επιβάλλεται το εν λόγω πρόστιμο δεν θα επιβάλλεται και το πρόστιμο του ΚΟΚ.
Αλλαγές στη φορολογία


Ως τον Οκτώβριο του 2015 η κυβέρνηση θα απλοποιήσει το χρονοδιάγραμμα σχετικά με την πίστωση φόρου για τη φορολογία εισοδήματος, θα αναμορφώσει και θα ενσωματώσει στη φορολογική κλίμακα την εισφορά αλληλεγγύης επί του εισοδήματος, από το 2016, ώστε να επιτυγχάνεται με αποτελεσματικότερο τρόπο η προοδευτικότητα του συστήματος φορολογίας εισοδήματος, θα καταργήσει φοροαπαλλαγές, θα επανεξετάσει το πλαίσιο της φορολογίας ακινήτων και εν όψει τυχόν αναθεώρησης των ζωνών αντικειμενικών αξιών για τα ακίνητα, θα προσαρμόσει τους φορολογικούς συντελεστές επί της ακίνητης περιουσίας, εφόσον κρίνεται αναγκαίο, για να διασφαλιστεί ότι τα έσοδα από τον φόρο ακίνητης περιουσίας το 2016 θα ανέλθουν τουλάχιστον στο ποσό των 2,65 δισ. ευρώ, και θα προσαρμόσει την εναλλακτική ελάχιστη φορολογία επί του εισοδήματος φυσικών προσώπων.
Επίσης τον Οκτώβριο του 2015 η κυβέρνηση θα εγκρίνει ολοκληρωμένο σχέδιο για την αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης και θα επεξεργαστεί, με την Τράπεζα της Ελλάδος και τον ιδιωτικό τομέα, κοστολογημένο σχέδιο για την προώθηση και τη διευκόλυνση της χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών και τη μείωση της χρήσης μετρητών, με εφαρμογή που θα αρχίζει από τον Μάρτιο του 2016. Παράλληλα θα δημοσιοποιήσει τον κατάλογο των οφειλετών για οφειλές από φόρους και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης που εκκρεμούν για περισσότερο από τρεις μήνες.

Αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες
Ως τον Σεπτέμβριο του 2016 οι Αρχές θα εναρμονίσουν όλες τις αντικειμενικές αξίες ακινήτων με τις τιμές της αγοράς, με ισχύ από τον Ιανουάριο του 2017. Ως εκείνη την ημερομηνία, θα διασταυρώσουν το σύνολο των ιδιοκτησιακών συμφερόντων με τα στοιχεία για το σύνολο των ατομικών ιδιοκτησιών στο Κτηματολόγιο.

Τραπεζικοί λογαριασμοί
Στα 1.000 ευρώ το ακατάσχετο μισθών και συντάξεων
Μειώνεται σε 1.000 από 1.500 ευρώ το ακατάσχετο όριο μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών ασφαλιστικών βοηθημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς. Αφορά έναν λογαριασμό σε μία τράπεζα, ο οποίος πρέπει να δηλωθεί στην Εφορία.
Σύμφωνα με το νέο Μνημόνιο:
–Σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα των 1.001-1.500 ευρώ τον μήνα, κατάσχεται το 50% του ποσού πάνω από 1.000 ευρώ. Για παράδειγμα, για 1.300 ευρώ, η Εφορία κατάσχει τα 150 ευρώ, για 1.400 ευρώ τα 200 ευρώ κ.ο.κ.
–Ανω των 1.500 ευρώ, κατάσχεται ολόκληρο το ποσό. Για παράδειγμα, στα 1.600 ευρώ θα κατάσχονται τα 350 ευρώ (τα 100 επιπλέον από τα 1.500 και άλλα 250 που είναι τα μισά πάνω από τα 1.000 και ως τα 1.500 ευρώ).

Ρύθμιση χρεών
Αυξάνεται από 3% σε 5% το επιτόκιο των 100 δόσεων
Αυξάνεται το επιτόκιο των 100 δόσεων σε 5% από 3% για όσους έχουν ρυθμίσει χρέη άνω των 5.000 ευρώ. Το ίδιο ισχύει και για χρέη μικρότερα από 5.000 ευρώ, καθώς για να εξαιρεθούν θα πρέπει σωρευτικά ο οφειλέτης να είναι φυσικό πρόσωπο το οποίο δεν ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα, η ακίνητη περιουσία του να είναι αντικειμενικής αξίας ως 150.000 ευρώ και η υπαγόμενη στη ρύθμιση βασική οφειλή να υπερβαίνει το 50% του δηλωθέντος ετήσιου εισοδήματός του. Τις ευεργετικές ρυθμίσεις των 100 δόσεων χάνουν όσοι δεν έχουν πληρώσει ή ρυθμίσει τις νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές τους μέσα σε τρεις μήνες από την προθεσμία πληρωμής. Τέλος, προβλέπεται η μείωση του αριθμού των δόσεων αν ο οφειλέτης έχει την οικονομική δυνατότητα να πληρώσει σε λιγότερες δόσεις.

Δίδακτρα
Αλαλούμ με τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

Σύγχυση στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης προκαλεί το μέτρο της επιβολής ΦΠΑ 23%, ως ισοδύναμο στην εξαίρεση του βόειου κρέατος από το 23% στο 13%, κάτι για το οποίο φέρεται ότι πίεσαν η Ολλανδία και η Γαλλία που είναι μεγάλοι εξαγωγείς τέτοιου κρέατος προς την Ελλάδα.
Σύμφωνα με το νέο Μνημόνιο, από την επιβολή του ΦΠΑ φαίνεται να εξαιρούνται τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ιδιωτικά σχολεία, όπου οι μετέχοντες στα διοικητικά συμβούλια δεν λαμβάνουν αμοιβή, ενώ οι πόροι από τα δίδακτρα δεν καταλήγουν σε φυσικά πρόσωπα αλλά διοχετεύονται για τη βελτίωση του εκπαιδευτικού αγαθού.
Ωστόσο το καθεστώς εξαίρεσης των μη κερδοσκοπικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων από την υπαγωγή τους σε ΦΠΑ 23% κρίνεται ασαφές και διφορούμενο, αφού για να εξαιρεθούν θα πρέπει μεταξύ άλλων «οι τιμές τους να είναι κατώτερες από αυτές που καθορίζονται για ανάλογες πράξεις εμπορικών επιχειρήσεων, οι οποίες υπόκεινται στον ΦΠΑ».
Επίσης δεν είναι σαφές ποιες είναι οι «ανάλογες πράξεις» και συγκεκριμένα πώς θα συγκριθούν δίδακτρα ανόμοιων σχολείων. Ειδικότερα αν μια εμπορική εκπαιδευτική εταιρεία χρεώνει 5.000 ευρώ ετησίως και είναι αυτό το ποσό τα χαμηλότερα δίδακτρα σε όλη την Ελλάδα, θα πρέπει όλες οι μη κερδοσκοπικές να χρεώνουν λιγότερα; Και πώς θα επηρεάσει αυτό το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών; αναφέρουν παράγοντες της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Παράλληλα προβλέπεται πως «η απαλλαγή δεν πρέπει να δημιουργεί κίνδυνο στρέβλωσης των όρων του ανταγωνισμού».
Σε κάθε περίπτωση το θέμα, το οποίο είναι αντίθετο προς κοινοτική οδηγία η οποία προβλέπει ότι δεν επιβάλλεται ΦΠΑ στην εκπαίδευση, θεωρείται μείζον, αφού υπολογίζεται ότι περίπου το 7% των μαθητών φοιτά σε ιδιωτικά σχολεία. Πάντως το μέτρο δεν επιβαρύνει την προσχολική αγωγή.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.