Με ψήφους 222 υπέρ, 64 κατά και 11 παρών, εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο η συμφωνία με τους δανειστές
Η ψηφοφορία ξεκίνησε λίγο μετά τις 9 το πρωί της Παρασκευής, έπειτα από μία επτάωρη συνεδρίαση, που συνοδεύτηκε από έντονες αντιπαραθέσεις.
Βαριές απώλειες μετρά ο ΣΥΡΙΖΑ
Η ψηφοφορία προκάλεσε βαριές απώλειες τόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς διαφοροποιήθηκαν 43 βουλευτές (32 «όχι» και 11 «παρών»), όσο και συνολικά για την κυβέρνηση, καθώς έπεσε κάτω από το όριο των 120 βουλευτών.
Στις εκπλήξεις το «παρών» από τον αντιπρόεδρο της Βουλής και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλ.Μητρόπουλο.
Δεδομένου του αποτελέσματος, συνεργάτες του πρωθυπουργού ανέφεραν πως η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να ζητήσει από το Σώμα την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, μετά τις 20 Αυγούστου.
Προηγήθηκε σε υψηλούς τόνους συζήτηση στην κοινή συνεδρίαση των τεσσάρων επιτροπών της Βουλής και μια επεισοδιακή σύγκληση της Διάσκεψης των Προέδρων.
Στην αρχή της συνεδρίασης η Πρόεδρος της Βουλής, ενημέρωσε για την συζήτηση που προηγήθηκε στη Διάσκεψη των Προέδρων επιμένοντας στο θέμα της συζήτησης των τρπολογιών που κατέθεσε το απόγευμα της Πέμπτης η κυβέρνηση.
Τσακαλώτος: Δύσκολη η συμφωνία έχει πολλά αγκάθιαΓια μία δύσκολη συμφωνία με πολλά αγκάθια έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην διάρκεια της συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής για το τρίτο μνημόνιο.
Νωρίτερα, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι την Παρασκευή η κυβέρνηση θα πρέπει να πάει στο Eurogroup με ψηφισμένη την συμφωνία και τις τροπολογίες.
«Τα πράγματα είναι απλά. Στις 16:00 υπάρχει Eurogroup. Εκεί η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να πάει με ψηφισμένα τα προαπαιτούμενα, με ψηφισμένη την δανειακή σύμβαση» σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος.
«Εάν δεν υπάρχουν αυτά, μαζί με τις τροπολογίες, δεν θα υπάρχει απόφαση από το Eurogroup και θα πάμε στη διαδικασία του δανείου-γέφυρα. Εάν πάμε χωρίς ψηφισμένα μέτρα, όπως έχω εγώ συμφωνήσει, τότε το πρώτο Κοινοβούλιο, εκείνο της Φινλανδίας θα απορρίψει τη συμφωνία και θα ξεκινήσει διαδικασία δανείου γέφυρα» σημείωσε.
Αργότερα, στην τοποθέτησή του κατά την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή, ο κ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε ότι είναι μία δύσκολη συμφωνία με πολλά αγκάθια.
Σημείωσε ότι η εφαρμογή της συμφωνίας θα εξαρτηθεί από τον ποιον θα εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός να διαχειρισθεί το χρέος και από το ποιος θα μπορεί να μετριάσει τις αδικίες που υπάρχουν.
Πρέπει να κριθεί αυτό το μνημόνιο με τα υπέρ και τα κατά του, είπε ο κ. Τσακαλώτος.
Φίλης: Να συμπεριληφθούν οι τροπολογίες
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν.Φίλης ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί με την πρόταση της κυβέρνησης για τη διαδικασία του κατεπείγοντος διότι εκτιμά ότι χρειάζεται η συμφωνία ώστε να υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας και ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Σχετικά με το θέμα της εξουσιοδότησης προς τον υπουργό Οικονομικών που τέθηκε στην Διάσκεψη των προέδρων ο κ. Φίλης ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά πως τέτοιου είδους αποφάσεις, όπως η συμφωνία με τους εταίρους, πρέπει να λαμβάνεται από την Βουλή.
Για τις τροπολογίες ο κ. Φίλης ανέφερε πως πρέπει να συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο και να γίνει ενιαία συζήτηση.
Κυρ. Μητσοτάκης: Η διαδικασία δεν τιμά τη ΒουλήΟ Κυριάκος Μητσοτάκης αν και επεσήμανε ότι αντιλαμβάνεται το επείγον της διαδικασίες τόνισε ότι η όλη διαδικαστική εικίονα δεν τιμά τη Βουλή και ότι ευθύνες για την κατάσταση αυτή έχει ο Πρωθυπουργός και η Πρόεδρος της Βουλής. Θεοχάρης: Προκαλεί θλίψη το θέατρο που παρακολουθούμε
Παρακολουθούμε ένα θέατρο που προκαλεί θλίψη στον ελληνικό λαό, τόνισε ο εκπρόσωπος του «Ποταμιού»που έκανε λόγο για μεθοδεύσεις τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης στην οποίαμ καταλόγισε ανικανότητα, όσο και από την πλευρά της Προέδρου της Βουλής. Τάχθηκε υπέρ της συζήτησης των τροπολογιών και τόνισε ότι η Βουκλή πρέπει να δώσει τα όπλα που χρειάζεται στον υπουργό Οικονομικών.O Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ τόνισε ότι είναι απαράδεκτη η διαδικασία ψήφισης των τροπολογιών, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί να παραβληθεί η «ανούσια συζήτηση για το αν το μνημόνιο πρέπει να συζητηθεί τις πέντε το πρωί ή νωρίτερα. Αυτό πρέπει να το υπολογίσει ο κόσμος» κατέληξε.
Στην τοποθέτησή του, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι είναι πολιτικό θράσος να μιλά η κυβέρνηση για κατεπείγον, «όταν εσείς οι ίδιοι μας κατηγορούσατε για τον ίδιο λόγο». «Απαιτώ μια συγγνώμη» σημείωσε και έκανε λόγο για μια θλιβερή εικόνα της κυβέρνησης την οποία παρακολουθεί ο ελληνικός λαός. Σημείωσε επίσης ότι το μνημόνιο που θα άψει η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα δεν είναι μόνο το χειρότερο αλλά και αυτό που θα έχει και αυξημένη τυπική ισχύ.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης ζήτησε να αποσυρθούν οι τροπολογίες για τις συντάξεις. Απορρίφθηκε η πρόταση Κωνσταντοπούλου για δεκάωρη συζήτηση
Νωρίτερα, η κ. Κωνσταντοπούλου είχε προτείνει να ξεκινήσει η συνεδρίαση το πρωί, ενώ ο Ν.Φίλης να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση στην Ολομέλεια, πρόταση που τελικά επικράτησε.
Πριν από την έναρξη της συζήτησης, η κ. Κωνσταντοπούλου παρέδωσε την έδρα της στον αντιπρόεδρο της Βουλής, Αλέξη Μητρόπουλο. Η κ. Κωνσταντοπούλου στράφηκε και κατά της κυβέρνησης, λέγοντας: «Κάποτε είχα πει ότι αυτή η Βουλή δεν θα ψηφίσει μνημόνιο. Συγγνώμη για την πλάνη μου». Αντεγκλήσεις Τσακαλώτου-Μεϊμαράκη
Ένταση μεταξύ της ΝΔ και του Ευκλείδη Τσακαλώτου επικράτησε στην διάρκεια της ομιλίας του υπουργού Οικονομικών, όταν υπόστήριξε ότι οι βουλευτές της ΝΔ δεν πηγαίνπυν στα εξωτερικά ιατρεία για αυτό δεν ενδιαφέρονται για το πεντάευρο στα νοσοκομεία. Η απάντηση ήλθε απο τον πρόεδρο της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη που του είπε μεταξύ άλλων: «Ακούς τι σου λέω; Δεν θα μας προκαλείτε. Αν μας προκαλείτε θα απαντήσουμε καταλλήλως».Ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, είπε ότι στις 04:00 τα ξημερώματα που συζητείται το νομοσχέδιο μόνο πραξικοπήματα γίνονται. Το μνημόνιο αυτό δεν θα βγει σε καμία περίπτωση και το αποτέλεσμα θα είναι το grexit, όπως αυτό που ετοιμάζει ο Σόιμπλε , ανέφερε. Κουτσούμπας: Θα ψηφίσουν τον νέο σφαγιασμό του ελληνικού λαού Νομοθετικές βελτιώσεις ανακοίνωσε ο Δημήτρης Μάρδας – Επίθεση απο Λαφαζάνη
Ο Κωστής Χατζηδάκης είπε ότι η Ελλάδα έφτασε εδώ γιατί πληρώνει την αβάσταχτη ελαφρότητα της κυβέρνησης. Το ότι στηρίζουμε τη συμφωνία δεν σημαίνει ότι δίνουμε συγχωροχάρτι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.Συγκρίνοντας τη νέα συμφωνία με παλαιότερες δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Χατζηδάκης παρατήρησε ειρωνικά πως «προφανώς, έχουμε να κάνουμε με ένα αντιμνημονιακό, αριστερό, λεβέντικο και ηρωικό μνημόνιο και αυτό με κάνει να παρηγοριέμαι»
Στην τοποθέτηση του ο γγ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας, ανέφερε ότι το νέο μνημόνιο του αίσχους είναι γεγονός «με τις υπογραφές της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που είναι άξιοι συνεχιστές της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Όλοι μαζί θα ψηφίσουν τον νέο σφαγιασμό του ελληνικού λαού». «Μάταια ο κ. Τσίπρας και το κυβερνητικό επιτελείο προσπαθούν να εμφανιστούν ότι παίρνουν μέτρα προς το συμφέρον των λαϊκών αναγκών που έχουν καταθέσει το νέο μνημόνιο του αίσχους». Ο κ. Κουτσούμπας, τόνισε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να χρυσώσει το μνημόνιο διότι ο σχεδιασμός της είναι η διενέργεια πρόωρων εκλογών.