Εντονες διεργασίες σε ΝΔ, Ποτάμι, ΠαΣοΚ ενόψει της ψήφισης της συμφωνίας

Εντονες διεργασίες υπάρχουν στα κόμματα της αντιπολίτευσης ενόψει της ψήφισης της συμφωνίας για το τρίτο μνημόνιο. Μέχρι τώρα οι βουλευτές της ΝΔ, του Ποταμιού και του ΠαΣοΚ ψήφιζαν χωρίς διαρροές την εξουσιοδότηση στον Αλέξη Τσίπρα για να κλείσει τη διαπραγμάτευση και ορισμένα από τα προαπαιτούμενα μέτρα.

Εντονες διεργασίες υπάρχουν στα κόμματα της αντιπολίτευσης ενόψει της ψήφισης της συμφωνίας για το τρίτο μνημόνιο. Μέχρι τώρα οι βουλευτές της ΝΔ, του Ποταμιού και του ΠαΣοΚ ψήφιζαν χωρίς διαρροές την εξουσιοδότηση στον Αλέξη Τσίπρα για να κλείσει τη διαπραγμάτευση και ορισμένα από τα προαπαιτούμενα μέτρα.
Τώρα όμως που η συμφωνία έλαβε συγκεκριμένη μορφή, με επώδυνα μέτρα και επιπλέον τρία χρόνια παραμονής στο μνημόνιο, οι αντιδράσεις φουντώνουν στα κόμματα της αντιπολίτευσης όπου κάποιοι βουλευτές μιλούν ανοιχτά για καταψήφιση της συμφωνίας και άλλοι για αποχή.
Στη ΝΔ, οι αντιδράσεις προέρχονται κυρίως από βουλευτές που βρίσκονταν κοντά στον Αντώνη Σαμαρά, και ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης συγκάλεσε την Τετάρτη το Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ και την Πέμπτη στις 5 το απόγευμα την ΚΟ του κόμματος προκειμένου να προλάβει εσωτερικές αναταράξεις και διαφοροποιήσεις. Γκρίνιες υπάρχουν και στους βουλευτές του Ποταμιού. Ο Γρηγόρης Ψαριανός με ανάρτηση του στα Facebook προειδοποίησε ότι αν δεν δεσμευτεί ο Πρωθυπουργός ότι θα καταργήσει το μπόνους των 50 εδρών δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία. Το ίδιο θέμα θέτουν ο Ευάγγελος Βενιζέλος με άρθρο του και ο Λεωνίδας Γρηγοράκος με επιστολή του στη Φώφη Γεννηματά, παραθέτοντας όρους και προϋποθέσεις που πρέπει να θέσει το ΠαΣοΚ προκειμένου να ψηφίσει τη συμφωνία. Ποτάμι και ΠαΣοΚ, θα συζητήσουν τα θέματα αυτά στις συνεδριάσεις των Κοινοβουλευτικών τους Ομάδων, στις 7 και στις 8 το απόγευμα της Τετάρτης.
Ωστόσο, το θέμα της αποχής έχει μεγαλύτερο βάθος από το φαινομενικό, έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των βουλευτών και σχετίζεται με το ερώτημα: Πόσες ψήφοι χρειάζονται για την υπερψήφιση της νέας συμφωνίας που φέρνει στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας;
Η κυβέρνηση λέει ότι χρειάζεται το λιγότερο 120 ψήφους διαφορετικά πέφτει. Όμως, σύμφωνα με το άρθρο 67 του Συντάγματος, η Βουλή αποφασίζει με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών που δεν μπορεί να είναι μικρότερη του ¼ του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 75 από τους 300.
Με άλλα λόγια, αν το νομοσχέδιο ψηφισθεί από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, που στηρίζουν τη γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου, συνολικά 123 σύμφωνα με στις προηγούμενες ψηφοφορίες, και απέχουν οι βουλευτές της ΝΔ, του Ποταμιού και του ΠαΣοΚ, διαμορφώνεται η κατά το Σύνταγμα αναγκαία πλειοψηφία.
Η ελάχιστη πλειοψηφία των 120 βουλευτών, απαιτείται μόνο σε περίπτωση πρότασης εμπιστοσύνης κατά το άρθρο 84 παρ 6 του Συντάγματος.
Τι ισχύ όμως θα έχει μια τέτοια συμφωνία, ψηφισμένη από μια τόσο ισχνή πλειοψηφία στα μάτια των θεσμών και των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης που θα συμμετάσχουν στη συνεδρίαση του Eurogroup την Παρασκευή; Μπορούν τα κόμματα που στήριξαν με υπευθυνότητα την χώρα να τη σύρουν στην καταστροφή, ακόμα και αν δεν παίρνουν τη συγνώμη που απαιτούν από τον κ. Τσίπρα για την καταστροφική του αντιπολίτευση; Ο Πρωθυπουργός δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ελλάδα δεν θα δώσει αφορμές σε όσους έχουν κρυφό σχέδιο να αναδιατάξουν την ευρωζώνη, μολονότι ο ίδιος έδωσε τους προηγούμενους μήνες πολλές αφορμές στα γεράκια της ευρωζώνης για να επιτεθούν στη χώρα.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.