Η Ζωή τον… χαβά της

Εξω φρενών είναι ο Αλ. Τσίπρας με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου

Εξω φρενών είναι ο Αλ. Τσίπρας με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου (φωτογραφία δεξιά): «Νομίζει ότι κάνει αντίσταση στο Μνημόνιο θέτοντας κωλύματα στην ψήφισή του από τη Βουλή» έλεγε ο Πρωθυπουργός την ώρα που οι γραμματείς του επιχειρούσαν να την εντοπίσουν κάπου στις Σποράδες. Τελικά την εντόπισαν στην Αλόννησο, μαζί με τον σύζυγό της Αποστόλη Μάντη, υποπλοίαρχο του Εμπορικού Ναυτικού, που επέστρεψε από τις θάλασσες του Ειρηνικού, όπου εργαζόταν στα καράβια γνωστού εφοπλιστή. Μόνον που, όπως μου είπαν, η Ζωή δεν σήκωσε το τηλέφωνο. Εβλεπε ότι την καλούσαν από το πρωθυπουργικό γραφείο, γνώριζε τον λόγο που την καλούσαν, αλλά επέλεξε να αγνοήσει το πρωθυπουργικό κάλεσμα. Αυτή ήταν και η αιτία που ο κ. Τσίπρας αναγκάστηκε να της στείλει τη γνωστή επιστολή με την οποία, ανάμεσα στα άλλα, την καλούσε να μη φέρει δυσκολίες στα διαδικαστικά θέματα. Αλλά και αυτή τη φορά αγνόησε τον κ. Τσίπρα κάνοντάς τον, όπως μου τον περιγράφουν οι στενοί συνεργάτες του, «έξαλλο από θυμό» και να λέει «η Ζωή εξακολουθεί να έχει τον χαβά της. Δεν καταλαβαίνει τίποτε».
«Οχι» στην πρόταση μομφής
Γιατί όμως ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Πρωθυπουργός δεν αναλαμβάνουν πρωτοβουλία ώστε να κατατεθεί πρόταση μομφής εναντίον της ΠτΒ; Αυτό το ερώτημα ίσως να απασχολεί πολλούς βουλευτές, αλλά και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Η απάντηση είναι ότι «η Πρόεδρος της Βουλής φεύγει με εκλογές. Εάν ωστόσο κατατεθεί πρόταση μομφής, η κυβέρνηση δεν θέλει να εκληφθεί ότι κατατίθεται επειδή η Ζωή ψήφισε «Οχι» στο Μνημόνιο. Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να συμβεί αυτό. Και αν ακόμα κατατεθεί πρόταση μομφής εναντίον της επειδή φέρνει προσκόμματα στη λειτουργία της Βουλής, πάλι θα εκληφθεί ότι το κάνουμε επειδή είναι αντίθετη στο Μνημόνιο» εξήγησε ένας από τους πλέον στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού.

Μόνον η ΚΟΕ θέλει την Πρόεδρο της Βουλής
Είναι αλήθεια ότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου στον ΣΥΡΙΖΑ έγινε με τη στάση, την πολιτική, την τυπολατρία και κυρίως με τη συμπεριφορά της το «κόκκινο πανί». Καμία συνιστώσα δεν τη θέλει στις τάξεις της, ούτε και οι συνιστώσες, όπως η Αριστερή Πλατφόρμα, που διαφωνούν με την ψήφιση του Μνημονίου. Να σκεφτείτε ότι και η πιο ισχυρή σύμμαχός της, η αντιπρόεδρος της Βουλής Δέσποινα Χαραλαμπίδου, που την έχει υπερασπιστεί στο παρελθόν, δεν μπορεί να κάνει τίποτε γιατί ανήκει στην Αριστερή Πλατφόρμα και η συνιστώσα αυτή δεν θέλει να ακούσει για τουλάχιστον τρία στελέχη: για τη Ζωή, τον Γιάνη Βαρουφάκη και τη Ραχήλ Μακρή, επίσης φίλη της Ζωής. Οι μόνοι που έμειναν να υποστηρίζουν την ΠτΒ είναι η κομμουνιστική τάση, η ΚΟΕ με τους Κοδέλα, Ελένη Σωτηρίου, Χατζηλάμπρου και Κυριακάκη. Οσο για τη δήλωση της Ραχήλ ότι θα μπορούσε να συνεργαστεί στις εκλογές με την Αριστερή Πλατφόρμα του Π. Λαφαζάνη, ένα έχω να σας πω: κατά την προεκλογική περίοδο, όταν έγινε συζήτηση για το εάν θα ενταχθεί ή όχι στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, αυτοί που αντιδρούσαν ήταν τα μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας: «Θα δημιουργήσει προβλήματα σε ολόκληρο τον ΣΥΡΙΖΑ» έλεγαν και βγήκαν αληθινοί.
Με 119 ψήφους κατευθείαν σε εκλογές
Το έχουν σίγουρο πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ ότι θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. Θέλετε ένα παράδειγμα; Σε μία από τις κλειστές συσκέψεις που έγιναν στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου προχώρησαν και σε εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή, χωρίς ακόμη να γνωρίζουν τη στάση που θα κρατούσαν τα άλλα κόμματα, ειπώθηκε ευθέως ότι σε περίπτωση που η ψηφοφορία για το Μνημόνιο συγκεντρώσει κάτω από 120 ψήφους «τότε πάμε κατευθείαν σε εκλογές». Οπως έμαθα, «έπαιξε» όμως και ένα άλλο σενάριο. Τι θα γίνει σε περίπτωση που συγκεντρώσει πάνω από 120 ψήφους, δηλαδή 125, 130; Ε, τότε, όπως ειπώθηκε, «πάμε πάλι σε εκλογές, αλλά λίγο αργότερα». Και όταν κάποιος από τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη ρώτησε πόσο είναι το «λίγο αργότερα», η απάντηση που έλαβε ήταν «Οκτώβριος ή Νοέμβριος, ανάλογα με την πολιτική συγκυρία». Ειπώθηκαν όμως και άλλα πράγματα σε αυτή την κλειστή σύσκεψη του Μαξίμου. Υπήρξε, φέρ’ ειπείν υπόμνηση ότι οι Γερμανοί εξακολουθούν να μη θέλουν τη συμφωνία και ότι θα επιχειρήσουν να επιβάλουν λύση με μια συμφωνία-γέφυρα μέσω… εκλογών. Και εκεί ακριβώς ειπώθηκε και το πιο ακραίο, ότι δηλαδή είναι πιθανόν ορισμένοι βουλευτές της αντιπολίτευσης να μη στηρίξουν την ψηφοφορία στη Βουλή, γιατί θεωρούν ότι για να υπάρξει συμφωνία και να μπορέσει να λειτουργήσει θα πρέπει να συμφωνούν με αυτήν οι Γερμανοί.
Ανω-κάτω τα κόμματα για το Μνημόνιο
Στο ΠαΣοΚ για να ψηφίσουν το Μνημόνιο έχουν βάλει ως όρο να ζητήσει ο κ. Τσίπρας… «συγγνώμη» για όλα όσα τους κατηγορούσε. Και αν δεν το κάνει; Ε, τότε η εισήγηση είναι να απέχουν από την ψηφοφορία. Στη ΝΔ οι βουλευτές πιέζονται από τους ψηφοφόρους τους (κυρίως σε αγροτικές περιοχές) να μην ψηφίσουν, αν και υπάρχει εισήγηση να υπάρξει αποχή από την ψηφοφορία. Στην πλειοψηφία τους πάντως οι «γαλάζιοι» θέλουν να ψηφίσουν λέγοντας ότι προέχει να σωθεί η χώρα και ότι η ΝΔ δεν είναι κόμμα διαμαρτυρίας. Στο Ποτάμι η τάση είναι να ψηφιστεί η συμφωνία, παρότι ο Γρ. Ψαριανός δήλωσε ότι δεν ψηφίζει.

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.