Τουρκία: Μεταξύ κυβέρνησης συνασπισμού ή νέων εκλογών

Δεν έφτασαν -ακόμη- σε συμφωνία για συγκυβέρνηση, παρά τη μαραθώνια συνάντηση τη νύχτα της Δευτέρας, τα κόμματα του ΑΚΡ και του CHP στην Άγκυρα, καθώς η Τουρκία παραμένει ακόμη σε αναζήτηση της νέας κυβέρνησης και ενώ τα σύνορα με την Συρία αλλά και το Κουρδικό έχουν πιάσει ξανά φωτιά. Αυτή την εβδομάδα αναμένεται να φανεί εάν οι συνομιλίες θα ευοδώσουν -αν όχι, αρκετοί στο ΑΚΡ φαίνονται να ελπίζουν ότι νέες κάλπες θα τους δώσουν αυτή την φορά την αυτοδυναμία, όπως μοιάζουν να δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.

Δεν έφτασαν -ακόμη- σε συμφωνία για συγκυβέρνηση, παρά τη μαραθώνια συνάντηση τη νύχτα της Δευτέρας, τα κόμματα του ΑΚΡ και του CHP στην Άγκυρα, καθώς η Τουρκία παραμένει ακόμη σε αναζήτηση της νέας κυβέρνησης και ενώ τα σύνορα με την Συρία αλλά και το Κουρδικό έχουν πιάσει ξανά φωτιά.

Αυτή την εβδομάδα αναμένεται να φανεί εάν οι συνομιλίες θα ευοδώσουν -αν όχι, αρκετοί στο ΑΚΡ φαίνονται να ελπίζουν ότι νέες κάλπες θα τους δώσουν αυτή την φορά την αυτοδυναμία, όπως μοιάζουν να δείχνουν οι δημοσκοπήσεις (οι οποίες πάντως, γενικά, έχουν σχετική μόνο αξιοπιστία).

Μετά την τετράωρη συνάντηση της Δευτέρας μεταξύ του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου από το ΑΚΡ και του αρχηγού του κεμαλικού CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο καπνός ήταν ξανά μαύρος.

«Δεν ελήφθη τελική απόφαση» ανακοίνωσε ο Ομέρ Τσελίκ του ΑΚΡ, λέγοντας πως οι δύο κομματικοί αρχηγοί θα έχουν νέα, τελική, συνάντηση αυτήν την εβδομάδα.

Η συνάντηση, ανέφερε, θα γίνει την Πέμπτη ή την Παρασκευή για την «τελική αξιολόγηση» του ενδεχόμενου να σχηματιστεί κυβερνητικός συνασπισμός.

Ο σχηματισμός κυβέρνησης θα πρέπει να έχει επέλθει μέχρι τις 23 Αυγούστου. Ανάμεσα σε εκείνους στο ΑΚΡ που προτιμούν νέες εκλογές, ελπίζοντας αυτή τη φορά σε αυτοδυναμία, φέρεται να βρίσκεται και ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τις ελπίδες αυτές θρέφουν δημοσκοπήσεις μετά τις εκλογές του Ιουνίου, στις οποίες μικρή (αλλά αριθμητικά καθοριστική) μερίδα του εκλογικού σώματος έχει εμφανιστεί να προτιμά να ψηφίσει ΑΚΡ ώστε να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση αντί των παρόντων εκλογικών συσχετισμών.

Ενδεικτικά, τη Δευτέρα δημοσιεύτηκε δημοσκόπηση του ΜΑΚ που δίνει 44,7% στο ΑΚΡ και κατ’ επέκταση αυτοδυναμία σε ενδεχόμενες νέες κάλπες. Πρόκειται για τη δεύτερη τέτοια έρευνα τις τελευταίες ημέρες.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.