Σημείο προς σημείο αποδομούν συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου που έχουν τη διαχρονική εικόνα των διαπραγματεύσεων, τα 11 σημεία που περιλαμβάνονται στο non paper της κυβέρνησης για τη συμφωνία με τους εταίρους. Οι συνεργάτες του πρώην προέδρου του ΠαΣοΚ επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι η δυναμική του χρέους, για το οποίο «σιωπά αιδημόνως το non paper της κυβέρνησης, έχει επιδεινωθεί εξαιτίας της παραμονής της χώρας για τρία επιπλέον έτη σε μνημόνιο, ότι η επιβάρυνηση του δημοσίου εξαιτίων των ζημιών που καταγράφονται στις τράπεζες είναι 50 δισ. ευρώ, ότι η μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων στο ταμείο δημόσιας περιουσίας είναι στην ουσία συντηρητική κατάσχεση για την αποπληρωμή του δανείου. Εκτιμούν επίσης ότι τα επιχειρήματα της κυβέρνησης είναι επιχειρήματα ντροπής και αφορούν περισσότερο το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν πείθουν ούτε τον …Λαφαζάνη!
Συγκεκριμένα οι συνεργάτες του κ. Βενιζέλου σχολιάζουν τα επιχειρήματα της κυβέρνησης ως εξής:
1. Κυβέρνηση: Η συμφωνία στα δημοσιονομικά προβλέπει ήπια προσαρμογή. Απάντηση: Τον Ιανουάριο 2015 η χώρα πήγε σε εκλογές με πρωτογενές πλεόνασμα, είχε δηλαδή καλυφθεί πρωτογενές έλλειμμα που το 2009 ήταν ίσο με το 13,7% του σημερινού ΑΕΠ. Οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα τα επόμενα χρόνια συναρτιόντουσαν με τις προβλέψεις για θετικό ρυθμό ανάπτυξης και όχι με νέα δημοσιονομικά μέτρα. Δυστυχώς, εξαιτίας των επιλογών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝΕΛ, η χώρα υποχώρησε ξανά σε συνθήκες ύφεσης που καθιστούν αναγκαίο νέο μνημόνιο, νέο δάνειο, νέα δημοσιονομικά μέτρα. Οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα είναι μικρότεροι γιατί παρατείνεται επί τρία τουλάχιστον χρόνια η παραμονή σε μνημόνιο. Δεν πρόκειται για επιτυχία της κυβέρνησης, αλλά για αριθμητική αποτύπωση της ζημιάς που προκάλεσε η κυβέρνηση Τσίπρα / Καμμένου. Όλα δε αυτά επιδεινώνουν τη δυναμική του χρέους για το οποίο σιωπά αιδημόνως το non paper της κυβέρνησης.
Η δημοσιονομική επιβάρυνση είναι ήδη ψηφισμένη : 4,5 δις το χρόνο.
2. Κυβέρνηση: Η συμφωνία διέπεται από το Διεθνές Ευρωπαϊκό Δίκαιο και όχι από το Αγγλικό. Απάντηση: Διεθνές Ευρωπαϊκό Δίκαιο δεν υπάρχει. Υπάρχει ευρωπαϊκό δίκαιο. Το προηγούμενο δάνειο είχε συναφθεί με τον EFSF που ως εταιρεία διέπεται από το αγγλικό δίκαιο. Το νέο δάνειο συνάπτεται με τον ESM που διαδέχεται τον EFSF και είναι διεθνής οργανισμός που διέπεται από σχετική διεθνή συνθήκη που κυρώθηκε το 2012 από την Ελλάδα. Πρακτικά ποια είναι η διαφορά, μπορεί να μας πει η κυβέρνηση; Γιατί είναι καλύτερο οικονομικά για τους έλληνες το νέο πλαίσιο; Αν φτάσουμε σε αναγκαστική εκτέλεση, τώρα θα μας παρακρατούν, λόγω ευρωπαϊκού δικαίου, τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και της ΚΑΠ. Ήδη, για να μας δώσουν το δάνειο γέφυρα από τον EFSM, δόθηκε στα εκτός ευρωζώνης κράτη – μέλη εγγύηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αυτή δέσμευσε προσωρινά ισόποσα κονδύλια των διαρθρωτικών ταμείων που ανήκουν στην Ελλάδα. Μεγάλη επιτυχία.
3. Κυβέρνηση: Η συμφωνία προβλέπει κονδύλια για να εξοφληθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου. Απάντηση: Η κυβέρνηση τους προηγούμενους μήνες έκανε στάση εσωτερικών πληρωμών, στέγνωςε την αγορά, ανέβασε κατακόρυφα τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου και τώρα χαίρεται γιατί παίρνουμε νέο δάνειο για να καλύψουμε εσωτερικές υποχρεώσεις. Θρίαμβος.
4. Κυβέρνηση: Οι τράπεζες θα ανακεφαλαιοποιηθούν και δεν κινδυνεύουν με κούρεμα οι καταθέσεις. Απάντηση: Η κυβέρνηση με τους χειρισμούς της προκάλεσε τεράστια διαρροή καταθέσεων, με το δημοψήφισμα προκάλεσε την τραπεζική αργία και τα capital controls, την καταστροφή στο χρηματιστήριο. Η κυβέρνηση εξανέμισε την αξία του τραπεζικού χαρτοφυλακίου του ΤΧΣ που τον Μάιο 2014 ήταν 25 δις. Τώρα χρειάζεται επιβάρυνση του δημοσίου χρέους με άλλα 25 δις για τη νέα ανακεφαλαιοποίηση. Μόνο λόγω τραπεζών η ζημιά που προκάλεσε η κυβέρνηση στο δημόσιο είναι 50 δις.
5. Κυβέρνηση: Δεν δεχθήκαμε να πωλούνται τα «κόκκινα δάνεια» σε εταιρίες. Απάντηση: Ας προσέξουν να μη γίνει δυσμενέστερη η κατάσταση για την πρώτη κατοικία. Τώρα θα εκτιμήσουν το καθεστώς που υπήρχε και έλεγαν ότι θα το βελτιώσουν !
6. Κυβέρνηση: Ο ΑΔΜΗΕ παραμένει δημόσιο αγαθό, ενώ δεν υπήρξε καμία αναφορά σε «μικρή ΔΕΗ». Απάντηση: Σε ποιον απευθύνονται; Στον κ. Λαφαζάνη; Δεν τον πείθουν με τέτοια επιχειρήματα. Η ουσία είναι ότι αποδέχθηκαν το ταμείο δημόσιας περιουσίας που θα συγκεντρώσει, με βασικό σκοπό την αποπληρωμή των δανείων, 50 δις υπό τον έλεγχο της ΕΕ. Ποτέ δεν είχε γίνει δεκτό αυτό τα προηγούμενα δύσκολα χρόνια. Πρόκειται ουσιαστικά για συντηρητική κατάσχεση ( με τη μορφή collateral ) όλης της δημόσιας περιουσίας. Και είχαν το θράσος να μιλούν για τις προηγούμενες δανειακές συμβάσεις και το αγγλικό δίκαιο !
7. Κυβέρνηση: Η συμφωνία προβλέπει αναπτυξαικό πακέτο 35 δισ. ευρώ. Απάντηση: Έλεος! Τα 35 δις είναι τα υπάρχοντα 20 δις του ΕΣΠΑ 2014-2020, τα 15 δις αθροιστικά της ΚΑΠ της νέας περιόδου και η υφιστάμενη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Επί επτά όμως μήνες εγκατέλειψαν το ΕΣΠΑ και πρακτικά έχουν μπλοκαριστεί τα περισσότερα έργα.
8. Κυβέρνηση: Οι διαβουλεύσεις για τα εργασιακά μετατίθενται χρονικά και θα γίνουν σε συνεργασία με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας – ILO. Απάντηση: Είχαμε προειδοποιήσει ότι θα αναγκαστούν να καταργήσουν δημαγωγικές ρυθμίσεις του χαμένου πενταμήνου στα εργασιακά. Τι θα γίνει με τις ψευδείς υποσχέσεις του προγράμματος της Θεσσαλονίκης; Νομίζουν ότι όλα τα μεγάλα ψέμματα ξεχνιούνται εύκολα ;
9. Κυβέρνηση: Διατηρείται η κατάργηση του 5ευρου στα εξωτερικά ιατρεία. Απάντηση: Αρκεί να λειτουργούν τα νοσοκομεία με προσωπικό, φάρμακα και υλικά και οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ να μη ζητούν όλη την αμοιβή από τους ασφαλισμένους λόγω επίσχεσης εργασίας.
10. Κυβέρνηση: τα μέτρα είναι τα ίδια αλλά βελτιωμένα με εκείνα που προβλέπονταν στη συμφωνία ΝΔ/ΠαΣοΚ. Απάντηση: Ε, όχι! Η προηγούμενη κυβέρνηση κατηγορήθηκε για το mail Χαρδούβελη που είναι παιδική χαρά μπροστά στο τρίτο μνημόνιο του κ. Τσίπρα. Η διαπραγμάτευση με κορμό το mail Χαρδούβελη ήταν κοινή: για το κλείσιμο του δεύτερου προγράμματος και τη μετάβαση στην προληπτική πιστωτική γραμμή που είχε αποφασισθεί στο Eurogroup του Νοεμβρίου 2014. Και διηγώντας τα να κλαις.
11. Κυβέρνηση: Το ταμείο αποκρατικοποιήσεων θα αξιοποιήσει και δεν θα πουλήσει τη δημόσιοα περιουσία. Απάντηση: Επιχείρημα ντροπής. Όπως είπαμε το νέο ταμείο συνιστά ουσιαστικά συντηρητική κατάσχεση ( προληπτικό ασφαλιστικό μετρό) για την αποπληρωμή του δανείου. Όλη η δημόσια περιουσία τίθεται εν δυνάμει υπό τον έλεγχο της ΕΕ μέσω του νέου ταμείου που ποτέ δεν είχε γίνει δεκτό, παρά τις έντονες πιέσεις που είχαν ασκηθεί προς το σκοπό αυτό το 2011-12. Θυμίζουμε ότι η συζήτηση για τα περιβόητη 50 δις άνοιξε, με συνέντευξη του κ. Τόμσεν, το Φεβρουάριο του 2011 και προκάλεσε λυσσώδη αντίδραση της τότε αντιπολίτευσης !