«Μαχαίρι» στα επιτόκια προθεσμίας

Σαρωτικές είναι οι αλλαγές στο χαρτοφυλάκιο προθεσμιακών καταθέσεων όλων των τραπεζών μετά την επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Σαρωτικές είναι οι αλλαγές στο χαρτοφυλάκιο προθεσμιακών καταθέσεων όλων των τραπεζών μετά την επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.
Το νέο τοπίο στα καταθετικά προγράμματα κλειστής διάρκειας χαρακτηρίζεται από «κουρεμένες» ως και 50% αποδόσεις, αλλά και πρωτόγνωρες απαγορεύσεις ως προς τον τρόπο λειτουργίας τους. Από την περασμένη Δευτέρα, η λήξη της τραπεζικής αργίας συνοδεύτηκε με σημαντικές προς τα κάτω αναπροσαρμογές των επιτοκίων και με την αναστολή διάθεσης των περισσότερων προϊόντων.
Πλέον, η «οροφή» της ετησιοποιημένης ανταμοιβής των καταθετών που επιλέγουν να δεσμεύσουν τα χρήματά τους για ένα χρονικό διάστημα έως και 12 μηνών διαμορφώνεται σε όλες τις τράπεζες ως και το 1,3% έναντι επιτοκίων που έφταναν μέχρι και τα τέλη Ιουνίου ακόμη και το 1,95%. Η παραπάνω απόδοση αφορά καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ. Για μικρότερα ποσά είναι ακόμη χαμηλότερη: φτάνει ως το 0,75% ως τις 60.000 ευρώ και το 1% από 60.000 ως 100.000 ευρώ.


Προϋποθέσεις

Δυνατότητα ανοίγματος νέου προθεσμιακού λογαριασμού υπάρχει μόνο υπό τις εξής προϋποθέσεις:
  • Τα χρήματα που θα δεσμευτούν να προέρχονται από νέα κατάθεση (μετρητά ή έμβασμα από το εξωτερικό)
  • Αν τα χρήματα βρίσκονταν εντός συστήματος μέχρι και τις 26/6, τελευταία εργάσιμη ημέρα λειτουργίας των τραπεζών πριν από τα capital controls, θα πρέπει οι δικαιούχοι της νέας προθεσμιακής να ταυτίζονται με τον τροφοδότη λογαριασμό.

Τραπεζικά στελέχη σημειώνουν πάντως πως δεν αναμένουν τοποθετήσεις «φρέσκων» κεφαλαίων σε λογαριασμούς προθεσμίας στην παρούσα φάση.

Οπως εξηγούν, όσοι διατηρούν ρευστότητα εκτός τραπεζικού συστήματος είναι λογικό να αναμένουν να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα σχετικά με τη νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών προτού προβούν σε κατάθεση για λόγους αποταμίευσης.
Από την άλλη πλευρά όμως, όσοι έχουν εγκλωβιστεί, διατηρώντας καταθέσεις σε λογαριασμούς πρώτης ζήτησης με πολύ χαμηλά επιτόκια, δεν αποκλείεται να τις δεσμεύσουν για ένα μικρό χρονικό διάστημα σε μια νέα προθεσμιακή. «Από τη στιγμή που δεν μπορούν να προχωρήσουν σε ανάληψη μεγάλων ποσών, έχουν ένα κίνητρο να μεταφέρουν τα χρήματά τους σε προθεσμιακό προϊόν, που τουλάχιστον θα τους εξασφαλίζει περισσότερους τόκους» τονίζει τραπεζική πηγή.
Οι απαγορεύσεις

Στις παλαιές προθεσμιακές καταθέσεις, αυτές που βρίσκονται ήδη σε ισχύ, τα επιτόκια δεν αλλάζουν. Οι όροι της σύμβασης που σχετίζονται με τις αποδόσεις παραμένουν ίδιοι. Ωστόσο είναι αδύνατη η πρόωρη λήξη προθεσμιακής, ακόμη και στα προγράμματα που αυτό προβλεπόταν ανά τακτά χρονικά διαστήματα, την ημέρα καταβολής των τόκων.
Το πρόωρο «σπάσιμο» μιας προθεσμιακής κατάθεσης επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο για την ισόποση εξόφληση:
  • Οφειλών προς το Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς φορείς.
  • Τρέχουσας δόσης και ληξιπρόθεσμων οφειλών δανείου στην ίδια τράπεζα.
  • Πληρωμής μισθοδοσίας στην ίδια τράπεζα.
  • Πληρωμής νοσηλίων και διδάκτρων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
  • Πληρωμής προμηθευτών που τηρούν λογαριασμό στην ίδια τράπεζα, έναντι τιμολογίων ή ισοδύναμων παραστατικών, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υφίστανται επαρκή διαθέσιμα σε καταθετικό λογαριασμό ή όψεως.
Σημειώνεται πως μέσα από τις απαγορεύσεις στόχος των Αρχών είναι να αποκλείσουν τη δυνατότητα δημιουργίας νέων λογαριασμών που θα μείωναν το μέσο υπόλοιπο ανά δικαιούχο ανά τράπεζα. Οι καταθέτες αυτή την περίοδο αναζητούν τρόπους για να περιορίσουν την έκθεσή τους ανά τράπεζα. Αυτό είναι δυνατό μόνο μέσω λογαριασμών που ήταν ενεργοί μέχρι και τις 26/6. Κι αυτό διότι από εδώ και στο εξής και μέχρι νεωτέρας απαγορεύεται:
  • Να ανοίγονται νέοι λογαριασμοί όψεως ή καταθετικοί.
  • Να προστίθενται συνδικαιούχοι στους ήδη υφισταμένους.
  • Να ενεργοποιούνται αδρανείς λογαριασμοί.

Εξαιρέσεις


Ανοιγμα νέου λογαριασμού επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο για τις ακόλουθες συναλλαγές, η αναγκαιότητα των οποίων πρέπει να τεκμηριώνεται εγγράφως και με την προϋπόθεση ότι δεν υφίσταται άλλος διαθέσιμος λογαριασμός μέσω του οποίου αυτές μπορούν να διενεργηθούν:
  • Πληρωμή μισθοδοσίας προσωπικού.
  • Πληρωμή υποχρεώσεων του καταθέτη προς την ίδια τράπεζα, που προκύπτουν από συμβάσεις που είχαν καταρτισθεί προ της 28ης Ιουνίου 2015.
  • Καταβολή νέων συντάξεων και νέων προνοιακών επιδομάτων.
  • Εκκαθάριση συναλλαγών καρτών από νέες συμβάσεις αποδοχής (acquiring).
  • Εξυπηρέτηση νεοϊδρυθέντων, μετά την 1η Μαΐου 2015, νομικών προσώπων.
  • Εξυπηρέτηση νεοφυών εταιρειών (startups) που συμμετέχουν σε προγράμματα στήριξης της νέας επιχειρηματικότητας.
  • Κατάθεση μετρητών ως εξασφάλιση (cash collateral) εγγυητικής επιστολής, ενέγγυας πίστωσης ή δανείου στην ίδια τράπεζα.
  • Ανοιγμα λογαριασμού υπέρ τρίτου με σκοπό είτε τη συμμόρφωση προς επιταγή για εκτέλεση χρηματικής απαίτησης, βάσει διαταγής πληρωμής, δικαστικής απόφασης ή άλλου εκτελεστού τίτλου, είτε την εξόφληση απαίτησης, για την οποία έχει επιβληθεί κατάσχεση εις χείρας τρίτου, υπέρ του δικαιούχου της απαίτησης, εκτός εάν αυτός έχει δηλώσει καταθετικό λογαριασμό με οποιαδήποτε διαδικαστική πράξη.
  • Πίστωση ποσών από την αλλοδαπή σε ευρώ ή ξένο νόμισμα, ύψους τουλάχιστον 10.000 ευρώ ή του ισόποσου σε ξένο νόμισμα.
  • Αποδοχή προθεσμιακής κατάθεσης μόνο στην περίπτωση που οι δικαιούχοι της ταυτίζονται με τους δικαιούχους του υφιστάμενου τροφοδότη λογαριασμού της, καταθετικού ή όψεως.
  • Κάθε άλλη περίπτωση, κατόπιν έγκρισης από την Επιτροπή Εγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.

ΑΝΑΛΗΨΕΙΣ
Μετρητά 50,5 δισ. ευρώ κυκλοφορούν στην αγορά

Σε ιστορικό υψηλό έχει διαμορφωθεί η αξία των μετρητών που βρίσκονται σε κυκλοφορία μετά και τις εκροές του Ιουνίου, οι οποίες έγιναν στο μεγαλύτερο μέρος τους σε φυσική μορφή. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, στα τέλη του περασμένου μήνα η αξία των τραπεζογραμματίων που κυκλοφορούσαν έφτασε τα 50,5 δισ. ευρώ από 45,2 δισ. ευρώ στο τέλος Μαΐου. Πάντως από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας έχει αρχίσει η επανεισροή αποθησαυρισμένων μετρητών. Κάποιες ημέρες μάλιστα καταγράφηκε θετική ροή ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα.

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.