Ιρλανδία: Μέτρα για να επιστρέψουν όσοι έφυγαν λόγω της κρίσης

Με ρυθμό ανάπτυξης που ξεπέρασε το 5% την περασμένη χρονιά, η Ιρλανδία μοιάζει

Με ρυθμό ανάπτυξης που ξεπέρασε το 5% την περασμένη χρονιά, η Ιρλανδία μοιάζει πια να έχει αφήσει πίσω της τον εφιάλτη της κρίσης. Και τώρα προσπαθεί να εξαλείψει τα σημάδια που αυτή άφησε πίσω της. Ένα από τα πιο βαθιά και οδυνηρά είναι η μετανάστευση περισσοτέρων από 500.000 κατοίκων του νησιού, νέων κατά κανόνα, που έχοντας χάσει τη δουλειά τους ή αδυνατώντας να βρουν δουλειά αναζήτησαν μια καλύτερη τύχη στο εξωτερικό.

Πολλοί από αυτούς που έφυγαν την περίοδο από το 2008 έως το 2014 ήσαν ξένοι. Περίπου 240.000 είχα, όμως, γεννηθεί στην Ιρλανδία. Μιλάμε για περίπου 6.000 αναχωρήσεις ανά μήνα από μια χώρα με πληθυσμό μόλις 4,6 εκατομμύρια κατοίκους.
Τώρα που η «Κέλτικη Τίγρη» ανέκτησε και πάλι τις δυνάμεις της, παίρνει σημαντικές πρωτοβουλίες για να επαναπατρίσει τους πολίτες της και για να δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην ανάπτυξη. Η κυβέρνηση του Δουβλίνου παίρνει όλο και περισσότερα μέτρα για να δελεάσει κυρίως τους νέους και τις νέες πτυχιούχους που δούλεψαν σε χώρες του εξωτερικού αποκτώντας μάλιστα πολύ χρήσιμες εμπειρίες.
Το τελευταίο –και ίσως σπουδαιότερο –μέτρο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Έντα Κένι είναι η δημιουργία ενός υπουργείο της Διασποράς, με αποστολή να οργανώσει τη μεγάλη επιστροφή των Ιρλανδών εμιγκρέδων. Ο ιρλανδός πρωθυπουργός ανέθεσε επίσης στα καθ’ ύλην αρμόδια υπουργεία τη δημιουργία κινήτρων για τον επαναπατρισμό πολλών επιχειρήσεων, που επίσης μετεγκαταστάθηκαν στο εξωτερικό μετά το 2008. Σημειωτέον ότι κάποιες από τις επιχειρήσεις αυτές έχουν ήδη επιστρέψει, όπως αναφέρει η «Figaro».
Η γαλλική εφημερίδα αναφέρει ότι και η Γαλλία φροντίζει τους εμιγκρέδες της. Δεν θεσπίζει κίνητρα, όπως η Ιρλανδία, για να τους προσελκύσει να επιστρέψουν, αλλά αναζητεί τρόπους για να διευκολύνει τις διαδικασίες επανένταξής τους στη γαλλική κοινωνία όταν επιστρέψουν.
Ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς είχε αναθέσει τον περασμένο Νοέμβριο στη γερουσιαστή του Σοσιαλιστικού Κόμματος, αρμόδια για τους Γάλλους που έχουν εγκατασταθεί στο εξωτερικό, Ελέν Κόνγουεϊ-Μουρέ, να διαμορφώσει και να προτείνει ένα πακέτο δράσεων για τον σκοπό αυτό. Στις 21 Ιουλίου η γερουσιαστής κατέθεσε στην κυβέρνηση την έκθεσή της που περιλαμβάνει 50 συγκεκριμένες προτάσεις.
Και στα δικά μας!

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.