Αναζωπυρώνεται η συζήτηση για το τι συμβαίνει στη Βουλή των Λόρδων

Σκάνδαλο ξέσπασε στη Βρετανία μετά τη δημοσιοποίηση την περασμένη εβδομάδα βίντεο και φωτογραφικού υλικού που παρουσιάζουν τον βαρόνο Τζον Σούελ, αναπληρωτή πρόεδρο της Βουλής των Λόρδων και πρώην υπουργό Εργασίας στην κυβέρνηση Τόνι Μπλερ, να κάνει χρήση κοκαΐνης, απολαμβάνοντας τη συντροφιά δυο ιερόδουλων στο διαμέρισμά του, στο κεντρικό Λονδίνο.

Σκάνδαλο ξέσπασε στη Βρετανία μετά τη δημοσιοποίηση την περασμένη εβδομάδα βίντεο και φωτογραφικού υλικού που παρουσιάζουν τον βαρόνο Τζον Σούελ, αναπληρωτή πρόεδρο της Βουλής των Λόρδων και πρώην υπουργό Εργασίας στην κυβέρνηση Τόνι Μπλερ, να κάνει χρήση κοκαΐνης, απολαμβάνοντας τη συντροφιά δυο ιερόδουλων στο διαμέρισμά του, στο κεντρικό Λονδίνο.
Το υλικό δόθηκε στη δημοσιότητα από τη σκανδαλοθηρική ταμπλόιντ εφημερίδα «The Sun», η οποία στο άρθρο της παρομοίασε το Γουέστμινστερ με «έναν τεράστιο βόθρο ηθικής, οικονομικής και σεξουαλικής διαφθοράς».
Μπορεί ο 69χρονος Σούελ να υπέβαλε έκτοτε την παραίτησή του, δηλώνοντας πρόθυμος να κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να «περιορίσει τη ζημιά» που προκλήθηκε εξαιτίας του σκανδάλου στην εικόνα της Βουλής των Λόρδων, όμως η συζήτηση στη Βρετανία για τη δομή, τη χρησιμότητα και τη διαφάνεια της Ανω Βουλής του βρετανικού κοινοβουλίου, όπως ήταν αναμενόμενο, αναζωπυρώθηκε.
Στο επίμαχο βίντεο ο λόρδος Σούελ, παντρεμένος, με τέσσερα παιδιά, διακρίνεται να «σνιφάρει» κοκαΐνη με ένα χαρτονόμισμα των πέντε λιρών από ένα τραπέζι και στη συνέχεια από το στήθος ενός εκ των δύο ιερόδουλων, τις οποίες πλήρωσε με 200 λίρες (285 ευρώ) έκαστη.
Ο Σούελ ακούγεται επίσης να αναφέρεται με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς σε άλλα πολιτικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, τον οποίο αποκαλεί «τον πιο επιπόλαιο, επιφανειακό πρωθυπουργό που έχει υπάρξει». Επίσης κατηγόρησε το πρώην αφεντικό του, Τόνι Μπλερ, ότι έσυρε τη Βρετανία στον πόλεμο του Ιράκ εξαιτίας της «ερωτικής του σχέσης» με τον πρώην αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Γ. Μπους, ενώ είπε ότι η σύζυγός του, Σερί Μπλερ «έχει εμμονή με τα χρήματα».
Μία ημέρα μετά την αρχική αποκάλυψη, η «Sun» κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο μια φωτογραφία στην οποία ο Σούελ καπνίζει φορώντας ένα πορτοκαλί σουτιέν και ένα δερμάτινο μπουφάν.
Οι αποκαλύψεις ήρθαν να προστεθούν στην ντροπιαστική λίστα των σκανδάλων που συνταράσσουν το Γουέστμινστερ, συμπεριλαμβανομένης της υπόθεσης κυκλώματος παιδεραστίας στη βρετανική Βουλή.

Ο κυνισμός και οι πολιτικοί

«Στη Βρετανία υπάρχει πολύς κυνισμός για τους πολιτικούς και αυτός ο κυνισμός διογκώνεται όταν αφορά τη Βουλή των Λόρδων επειδή τα μέλη της δεν εκλέγονται και το κράτος τούς προσφέρει πολύ γενναιόδωρα επιδόματα, κάτι που επιτείνει τις διαφορές μεταξύ των πολιτών και των πολιτικών»
είπε στο «Βήμα» ο Μάρτιν Σμιθ, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Γιορκ στη Βρετανία.
Για τη λειτουργία της Βουλής των Λόρδων, που αποτελείται από 783 μέλη, το κράτος καταβάλλει 100 εκατομμύρια λίρες (περίπου 143 εκατ. ευρώ) τον χρόνο.

«Το βασικό πρόβλημα της Βουλής των Λόρδων είναι ότι πρόκειται για ένα μη δημοκρατικό σώμα, τα μέλη της διορίζονται από τους πολιτικούς ηγέτες και υπάρχει μεν διαφθορά αλλά όχι περισσότερο από άλλους πολιτικούς θεσμούς. Τα κόμματα δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν για το τι είδους μεταρρυθμίσεις πρέπει να εφαρμοστούν στη Βουλή των Λόρδων και ενώ έχουν εφαρμοστεί κάποιες αλλαγές, καμία δεν αφορούσε τη δημοκρατικότητα του σώματος. Κάθε κόμμα χρησιμοποιεί τους Λόρδους προς ίδιον πολιτικό συμφέρον»
συμπλήρωσε ο καθηγητής Σμιθ.
Οπως σχολίασε, ο τρόπος που γίνεται κάποιος μέλος της Βουλής των Λόρδων δεν είναι διαφανής. «Ο τρόπος που άτομα γίνονται μέλη είναι προβληματικός, καθώς φαίνεται να υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα στις δωρεές προς τα κόμματα και στο πώς γίνεται κάποιος λόρδος» είπε ο κ. Σμιθ.
Η αποκάλυψη του σκανδάλου με τον λόρδο Σούελ προκάλεσε την κατακραυγή της κοινής γνώμης, με πολλούς να ζητούν ακόμη και τη διάλυση του σώματος.

«Δεν φαίνεται να υπάρχει συμφωνία ως προς τη Βουλή των Λόρδων στη βρετανική κοινή γνώμη. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο κόσμος θα ήθελε η Βουλή των Λόρδων να εκλέγεται. Αλλά την ίδια στιγμή δεν θέλει να μοιάζει σε τίποτα με τη Βουλή των Κοινοτήτων. Αν οι Λόρδοι εκλέγονταν θα ήταν όπως η Βουλή των Κοινοτήτων, δηλαδή ένα κοινοβούλιο γεμάτο πολιτικούς των κομμάτων. Σήμερα, το 20%-25% των Λόρδων δεν προέρχεται από τα κόμματα αλλά είναι ανεξάρτητοι ειδικοί –γιατροί, επιστήμονες, οικονομολόγοι κ.λπ., –οι οποίοι δεν θα έθεταν υποψηφιότητα στις εκλογές αλλά συμβάλλουν στην υψηλή ποιότητα των συνεδριάσεων των Λόρδων»
είπε μιλώντας στο «Βήμα» ο Ρόμπερτ Χέιζελ, καθηγητής Διακυβέρνησης στο University College London.

Στίβεν Φίλντινγκ: «Είναι αναχρονισμός,αλλά είναι πολύδύσκολο να αλλάξει»


«Στη Βρετανία η Βουλή των Λόρδων θεωρείται αναχρονισμός αλλά δεν μπορούν να συμφωνήσουν για το τι θα την αντικαταστήσει»
είπε στο «Βήμα» ο Στίβεν Φίλντινγκ, καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας και διευθυντής του Κέντρου Βρετανικής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ στη Βρετανία.
Πιστεύετε ότι το σκάνδαλο με τον λόρδο Σούελ υπονόμευσε ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης προς την Ανω Βουλή;
«Δεδομένου του τρόπου που χειρίστηκαν το θέμα κάποιες εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας στη Βρετανία, δημιουργήθηκε ένας βαθμός δυσαρέσκειας στην κοινή γνώμη για τη Βουλή των Λόρδων. Δεν είμαι σίγουρος για το τι επιθυμούν οι πολίτες να αλλάξει στη Βουλή των Λόρδων επειδή ένα μέλος της ενεπλάκη σε ένα σκάνδαλο με κοκαΐνη και ιερόδουλες. Ωστόσο, το σκάνδαλο υπογράμμισε μία διάσταση του προβλήματος: ότι αρκετά μέλη της Βουλής των Λόρδων δεν παρευρίσκονται στις συνεδριάσεις της, παρότι λαμβάνουν πολλά χρήματα από την κυβέρνηση για τα έξοδά τους και στην πραγματικότητα δεν κάνουν τίποτε. Η κακή φήμη των πολιτικών στα μάτια των πολιτών ενισχύθηκε, καθώς θεωρείται ότι εκείνοι απολαμβάνουν τη ζωή τους ενώ επιβάλλουν στους πολίτες λιτότητα».
Σχολιαστές στη Βρετανία αναφέρουν ότι η Βουλή των Λόρδων είναι ένα σώμα με υπερβολικά πολλά μέλη και χωρίς ουσιαστική πολιτική σημασία, το οποίο πρέπει να μεταρρυθμιστεί. Γιατί οι κυβερνήσεις διστάζουν να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις;
«Πάνω από έναν αιώνα τώρα υπάρχουν αξιώσεις να μεταρρυθμιστεί η Βουλή των Λόρδων, καθώς τα μέλη της δεν εκλέγονται και για κάποιο διάστημα βασιζόταν στην κληρονομικότητα, όπως και η μοναρχία: γινόσουν μέλος αν είχες γεννηθεί στη σωστή οικογένεια. Υπήρξαν διάφορες προσπάθειες για να αλλάξει η σύσταση της Βουλής των Λόρδων αλλά καμία δεν εισήγαγε το στοιχείο των εκλογών. Ο πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ διστακτικά εφάρμοσε κάποιες μεταρρυθμίσεις που άλλαξαν τη σύσταση της Βουλής των Λόρδωνκαι τώρα υπάρχουν περίπου 90 κληρονομικοί λόρδοι. Οι υπόλοιποι, όπως ήταν ο λόρδος Σούελ, στον οποίο είχε απονεμηθεί ο τίτλος ευγενείας από τον Τόνι Μπλερ, είναι διορισμένοι αλλά όχι εκλεγμένοι. Στη Βρετανία, πράγματι, πολλοί σχολιαστές χρησιμοποίησαν το σκάνδαλο με τον λόρδο Σούελ για να πουν ότι έχει έρθει η ώρα για εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στη Βουλή των Λόρδων προκειμένου να γίνει πιο δημοκρατική. Στις περισσότερες δημοκρατίες με δύο νομοθετικά σώματα, η Ανω Βουλή εκλέγεται από τον λαό, ίσως κάποια μέλη διορίζονται αλλά κατά κύριο λόγο εκλέγονται. Στη Βρετανία, μια επί μακρόν δημοκρατία, αυτή η Βουλή των Λόρδων θεωρείται αναχρονισμός, ως κάτι που πρέπει να αλλάξει αλλά είναι πολύ δύσκολο να γίνει αυτό. Και ο Τόνι Μπλερ αντιμετώπισε δυσκολίες, γιατί τα κόμματα δεν μπορούν να συμφωνήσουν ως προς το τι θα την αντικαταστήσει».

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.