Πλήρης απουσία του κράτους στο Πεδίον του Αρεως

Χάος και αβεβαιότητα επικρατούν στο Πεδίον του Αρεως. Οι 500 πρόσφυγες που βρίσκονται εκεί και όσοι βοηθούν στην Αυτοοργανωμένη Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες δεν γνωρίζουν κάτι επίσημο για τη μετακίνησή τους ως το τέλος της εβδομάδας στον Ελαιώνα, όπως έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, και δεν θέλησαν να το σχολιάσουν.

Χάος και αβεβαιότητα επικρατούν στο Πεδίον του Αρεως. Οι 500 πρόσφυγες που βρίσκονται εκεί και όσοι βοηθούν στην Αυτοοργανωμένη Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες δεν γνωρίζουν κάτι επίσημο για τη μετακίνησή τους ως το τέλος της εβδομάδας στον Ελαιώνα, όπως έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, και δεν θέλησαν να το σχολιάσουν.

Οι πρόσφυγες κάθονται στο Πεδίον του Αρεως και περιμένουν να γίνει κάτι. Θέλουν να μεταφερθούν σε άλλο χώρο και κυρίως να βγουν από αυτή την κατάσταση, στην οποία είναι εγκλωβισμένοι.

«Αραιά και για λίγη ώρα»



Δεν υπάρχει καμία οργανωμένη και ουσιαστική παροχή βοήθειας από το κράτος. Μόνο μία φορά τους μοίρασε φαγητό και αυτό ήταν χοιρινό(!), όπως είπε στο «Βήμα» μέλος της αφγανικής κοινότητας στην Αθήνα. Το ΚΕΕΛΠΝΟ παρέχει ελάχιστη βοήθεια. Επισκέπτεται τον χώρο αραιά και για λίγη ώρα. Δεν συμμετέχει ούτε στους ελέγχους ούτε στους εμβολιασμούς. Παρά την προβολή που λαμβάνει από τα μέσα ως ο φορέας που συνδράμει κατά κύριο λόγο στην κατάσταση, η συμβολή του είναι ελάχιστη. Ολοι όσοι βοηθούν καταγγέλλουν την πλήρη απουσία του ελληνικού κράτους και είναι εξοργισμένοι για αυτό.
Επισημαίνουν ακόμη ότι ούτε η Περιφέρεια έχει βοηθήσει καθόλου. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τον Δήμο Αθηναίων. Αν και λαμβάνει θετική κάλυψη από τα μέσα, βοήθησε μόνο μία φορά προσφέροντας φαγητό, το οποίο ήταν όμως ακατάλληλο για τις διατροφικές ανάγκες των προσφύγων –υποφέρουν από διάρροια, όπως είπε σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη ο εκπρόσωπος της ομάδας υγείας της Πρωτοβουλίας.
Την υγειονομική περίθαλψη των προσφύγων έχει αναλάβει σχεδόν αποκλειστικά η ομάδα υγείας της Αυτοοργανωμένης Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες. Οπως γίνεται αντιληπτό, προτού συσταθεί η Πρωτοβουλία και με δεδομένη την ανεπαρκή δράση του κράτους, επικρατούσαν άθλιες συνθήκες. Προτού αναλάβει υπήρχαν στον χώρο μόνο δύο τουαλέτες για να καλύπτουν τις ανάγκες 500 ατόμων.

Με τη βοήθειά της αυτές αυξήθηκαν σε επτά. Σε συνεργασία με την ομάδα καθαριότητας καθάρισαν το πάρκο, το οποίο πριν ήταν σε πολύ άσχημη κατάσταση. Στην αρχή ήταν διαδεδομένες οι ασθένειες μεταξύ των προσφύγων, με πιο συχνές τις διάρροιες. Η ομάδα υγείας προσπάθησε να βελτιώσει τις συνθήκες υγιεινής και σε συνεργασία με την ομάδα κουζίνας διαμόρφωσαν ένα ειδικό διαιτολόγιο. Η ομάδα υγείας εξετάζει, επίσης, τους πρόσφυγες και τους παρέχει φάρμακα. Τα έξοδα για την αγορά των φαρμάκων ή τη μεταφορά ασθενών σε νοσοκομεία, όταν υπάρχει αυτή η ανάγκη, τα καλύπτει η Πρωτοβουλία με τη βοήθεια πολιτών.

Το Χαμόγελο του Παιδιού παρείχε σημαντική συνδρομή τις πρώτες ημέρες, κυρίως βοηθώντας τη μεταφορά παιδιών σε νοσοκομεία. Ωστόσο, τις τελευταίες 10 ημέρες δεν έχει παράσχει βοήθεια. Εθελοντές παιδαγωγοί απασχολούν τα παιδιά με δημιουργικούς τρόπους. Παρά τα προβλήματα, «Το Βήμα» είδε τα παιδιά μικρότερης ηλικίας να παίζουν φωνάζοντας και γελώντας, όπως όλα τα παιδιά της ηλικίας τους. Στην Πρωτοβουλία ανήκει και η ομάδα «Νεφέλη». Αρχηγός της είναι η 10χρονη Ελληνίδα Νεφέλη που δήλωσε: «Θέλω να παίζω με όλα τα παιδιά» και έγινε εθελόντρια.
«Κάνουμε ό,τι δεν κάνει η κυβέρνηση»



Στην Αυτοοργανωμένη Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες συμμετέχουν ενεργά και συμβάλλουν με ουσιαστικό τρόπο η αφγανική κοινότητα και άλλοι μετανάστες που ζουν χρόνια στην Ελλάδα. Στην ομάδα κουζίνας βοηθούν μετανάστες από την Αφρική. Τα μέλη της αφγανικής κοινότητας θεωρούν υποχρέωσή τους να βοηθήσουν τους συμπατριώτες τους. «Κάνουμε ό,τι δεν κάνει η κυβέρνηση» δήλωσε μέλος της αφγανικής κοινότητας. Στόχος της Πρωτοβουλίας είναι να ενεργοποιεί και τους ίδιους τους πρόσφυγες που έχουν κατασκηνώσει στο Πεδίον του Αρεως. Συμμετέχουν και αυτοί στις ενέργειες για τη βελτίωση των συνθηκών.
Οι 500 πρόσφυγες έφυγαν από το Αφγανιστάν γιατί δεν είχαν άλλη επιλογή. Εκεί γίνεται ακόμη πόλεμος και η ζωή τους βρίσκεται σε κίνδυνο. Οι περισσότεροι θέλουν να φύγουν από την Ελλάδα και να πάνε σε κάποια χώρα της Ευρώπης. Η 18χρονη Σαφούρα λέει στο «Βήμα» ότι θέλει να πάει στη Γερμανία. Η 45χρονη Σουχέλα και ο 47χρονος σύζυγός της Σαντγιάντι πηγαίνουν κάποιες φορές σε σπίτι γνωστών τους για να κάνουν μπάνιο. Θέλουν να φύγουν από την Ελλάδα και να πάνε στη Σουηδία. Η 21χρονη Σοχρά ήρθε στην Ελλάδα με την εννιαμελή οικογένειά της. Δεν ξέρουν ακόμα πού θέλουν να πάνε. Αυτό που τους νοιάζει αυτή τη στιγμή είναι να διευθετηθεί η παρούσα κατάσταση, λένε στο «Βήμα».

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.