Αντιδράσεις ξεσήκωσαν οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή σχετικά με την πρόθεσή του να καταστήσει υποχρεωτικές εξετάσεις για την πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου. Αυτό που πραγματικά δημιούργησε αναστάτωση είναι η σκέψη του να ποινικοποιήσει την αδιαφορία και την αμέλεια που επιδεικνύουν πολλοί πολίτες απέναντι σε τέτοιου είδους ζητήματα.
«Όταν η ένταση των φαινομένων του καρκίνου δολοφονεί ανθρώπους και μάλιστα νέους ανθρώπους, η υποκρισία περισσεύει» απαντά ο υπουργός Υγείας. «Η μακαριότητα κάποιων τα τελευταία χρόνια στη συγκεκριμένη περίπτωση υπηρετεί μόνο την αφέλεια; Ο προβληματισμός για την ενεργοποίηση της κοινωνίας δεν μπορεί να ενοχοποιείται. Επιτέλους ας κατατεθούν εναλλακτικές προτάσεις, είμαστε ανοιχτοί» σημειώνει.
Ο κ. Κουρουμπλής διαπιστώνει ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στο δυτικό ημισφαίριο χωρίς Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου.
Επίσης ανακοινώνει ότι τον Σεπτέμβριο το υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και όλους τους άμεσα εμπλεκόμενους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς της χώρας, θα προχωρήσει στη διοργάνωση επιστημονικής ημερίδας με στόχο τον σχεδιασμό υλοποίησης ενός Εθνικού Σχεδίου αναχαίτισης μίας πραγματικής και μεγάλης απειλής που μπορεί να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Οι αντιδράσεις: Πρόληψη αλλά χωρίς τιμωρία
Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) κ. Δημήτρης Βαρνάβας αναφέρει ότι ως πρακτικές πρόληψης εννοούνται η ενημέρωση, η πειθώ και η δυνατότητα των πολιτών να κάνουν χρήση των εξελίξεων που έχει πετύχει η επιστήμη τα τελευταία χρόνια.
«Οι εξαναγκασμοί, άμεσοι ή έμμεσοι, έχει αποδειχτεί πως μπορούν να επιφέρουν μόνο βραχυπρόσθεσμα οφέλη, διαχρονικά όμως αποτυγχάνουν και μάλιστα προκαλούν πολλές φορές τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα» τονίζει.
Ο κ. Βαρνάβας χαρακτηρίζει το μοντέλο πρόληψης του καρκίνου του υπουργού Υγείας ως τιμωρητικό «λες και δεν συνιστά από μόνη της βαριά τιμωρία η εκδήλωση της ίδιας της νόσου, την οποία οι άνθρωποι αποφεύγουν ακόμη και να ονοματίσουν» σημειώνει.
Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννης Μπασκόζος γράφει στη σελίδα του στο facebook: «Η ουσιαστική υπεράσπιση της δημόσιας υγείας με έμφαση στην πρόληψη και την αγωγή υγείας είναι βασική αρμοδιότητα της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας και δεν πρέπει να αφήνεται σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα που δίνουν λάθος σήματα στην κοινωνία και ενισχύουν τη νεοφιλελεύθερη αντίληψη περί προσωπικής ευθύνης για την υγεία. Οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, με μέθοδο και υπομονή. Υπάρχουν τρόποι. Με σοβαρότητα, συλλογική δουλειά και επιστημονική τεκμηρίωση θα τα καταφέρουμε».
Ανακοίνωση εξέδωσε και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (ΙΣΑ), οι εκπρόσωποι του οποίου τάσσονται υπέρ της προληπτικής ιατρικής αλλά όχι μέσα από τιμωρία των πολιτών. Προτείνουν «τη συνεργασία με επιστημονικούς φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση έτσι ώστε να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα και να ενημερωθεί ο κόσμος για την αξία της πρόληψης».
Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Υγείας μιλώντας την Τρίτη στον ΒΗΜΑFM διευκρίνισε ότι πρόκειται για μία σκέψη και όχι απόφαση «που μπορεί να πιέσει τα πράγματα για να κάνουν οι άνθρωποι προληπτικές εξετάσεις».
Ειδικότερα, ο υπουργός ανέφερε τα ακόλουθα:
–Δεν είναι απόφαση, αλλά μία σκέψη.
–Όλοι οι Έλληνες έχουμε καλά, έχουμε και πολύ μεγάλες αδυναμίες. Αμελούμε τη φροντίδα ζητημάτων που σχετίζονται με την πρόληψη στον τομέα της Υγείας και αυτό έχει τεράστιο κόστος στο σύστημα. Ενδεικτικά ανέφερε την εφαρμογή ενός προγράμματος δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για την κάλυψη 60.000 ατόμων. Από τους 60.000 δικαιούχους έχουν προσέλθει μόνο οι 7.000.
–Τι πρέπει να κάνει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας όταν οι επιδημιολόγοι εκτιμούν πως τα επόμενα 20 χρόνια ο καρκίνος θα παρουσιάσει έξαρση;
–Η σκέψη είναι να καθιερωθούν οι προληπτικές εξετάσεις και να ειδοποιείται κάθε πολίτης από την ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) για τον χρόνο που πρέπει να υποβληθείς σε συγκεκριμένες εξετάσεις. «Αν δεν κάνει την εξέταση και υποθέσουμε -μακάρι να μη συμβεί- ότι αυτός ο άνθρωπος νοσήσει, θα πρέπει να αναλάβει ένα μέρος της επιβάρυνσης που θα έχει το Δημόσιο. Αυτή είναι μία σκέψη που μπορεί να πιέσει τα πράγματα για να κάνουν οι άνθρωποι προληπτικές εξετάσεις».
Η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ
«Η ανακοίνωση του υπουργού Υγείας να θέσει σε διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς το σχέδιο για να γίνουν υποχρεωτικές οι εξετάσεις που αφορούν τέσσερεις νεοπλασματικές ασθένειες υψηλής συχνότητας στον ελλαδικό χώρο (test pap για τις γυναίκες, το PSA (προστατικό αντιγόνο), κλινική εξέταση για τον προστάτη και τη διενέργεια κολονοσκόπησης) είναι σε σωστή κατεύθυνση. Η έμφαση πρέπει να δοθεί στην πρόληψη και την αγωγή υγείας» τονίζεται σε ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ.
Οι εκπρόσωποι της ΔΗΜΑΡ εκφράζουν ωστόσο την αντίθεσή τους με την άποψη «για προσωπική ευθύνη των ασθενών, η οποία θα οδηγεί σε κάλυψη του κόστους από τους ίδιους τους πολίτες».