Οι πρόγονοι των θηλαστικών είχαν χαυλιόδοντες

Πριν από 250-300 εκ. έτη, πριν κάνουν την εμφάνιση τους οι δεινόσαυροι, τα σπονδυλωτά ζώα που άκμαζαν σε όλο τον πλανήτη ήταν κάποια είδη προγονικά των θηλαστικών που είναι ευρύτερα γνωστά ως «θηριαψιδωτά» η όψη των οποίων παραπέμπει περισσότερο σε ερπετά. Μια κύρια οικογένεια θηριαψιδωτών ήταν τα ανομοδόντια ζώα που μέχρι σήμερα θεωρούνταν φυτοφάγα και χωρίς δόντια. Ομως ομάδα παλαιοντολόγων του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου του Πιαούι στη Βραζιλία ανακάλυψαν νέα απολιθώματα ανομοδόντιων τα οποία αποκαλύπτουν ότι τα ζώα αυτά όχι μόνο διέθεταν δόντια αλλά διέθεταν και δύο χαυλιόδοντες

Πριν από 250-300 εκ. έτη, πριν κάνουν την εμφάνιση τους οι δεινόσαυροι, τα σπονδυλωτά ζώα που άκμαζαν σε όλο τον πλανήτη ήταν κάποια είδη προγονικά των θηλαστικών που είναι ευρύτερα γνωστά ως «θηριαψιδωτά» η όψη των οποίων παραπέμπει περισσότερο σε ερπετά. Μια κύρια οικογένεια θηριαψιδωτών ήταν τα ανομοδόντια ζώα που μέχρι σήμερα θεωρούνταν φυτοφάγα και χωρίς δόντια. Ομως ομάδα παλαιοντολόγων του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου του Πιαούι στη Βραζιλία ανακάλυψαν νέα απολιθώματα ανομοδόντιων τα οποία αποκαλύπτουν ότι τα ζώα αυτά όχι μόνο διέθεταν δόντια αλλά διέθεταν και δύο χαυλιόδοντες.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι χαυλιόδοντες διέθεταν τα αρσενικά και τους χρησιμοποιούσαν ως όπλα σε αναμετρήσεις με άλλα ανομοδόντια είτε για την διεκδίκηση εδαφών, είτε τροφής ή ακόμη και θηλυκών. Οι ερευνητές θεωρούν ότι οι χαυλιόδοντες αυτοί δεν χρησιμοποιούνταν στην κατανάλωση τροφής αφού αν τα ανομοδόντια προσπαθούσαν να μασήσουν με τους χαυλιόδοντες είναι πολύ πιθανό να δάγκωναν τη γλώσσα τους. Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Open Science».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.