Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων ο κλάδος των τραπεζών αφού η επιδείνωση της οικονομίας ανέβασε το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με αποτέλεσμα να προκύψει ανάγκη για την ανακεφαλαιοποίησή τους. Με το «Καλημέρα» κόλλησαν στο -30% και έμειναν εκεί μέχρι το τέλος της συνεδρίασης. Το ανησυχητικό όμως είναι ότι έχουν μεγάλες ανεκτέλεστες εντολές πώλησης που προϊδεάζεται μια «δύσκολη» συνεδρίαση και για αύριο. Ειδικότερα, η μετοχή της Πειραιώς έχει ανεκτέλεστες εντολές πώλησης για 96 εκατ. τεμάχια, η Εθνική για 30 εκατ. τεμάχια, η Alpha για 146 εκατ. τεμάχια και η Eurobank για 240 εκατ. τεμάχια.
Καμία μετοχή από τα blue chips του ελληικού χρηματιστηρίου δεν έκλεισε με θετικό πρόσημο. Υπήρξαν και εκεί επιθετικές ρευστοποιήσεις αλλά τα καλά οικονομικά στοιχεία αρκετών εξ αυτών ενεργοποίησαν τα αντανακλαστικά των αγοραστών για αυτό και μετριάστηκαν οι αρχικές απώλειες του Γενικού Δείκτη.
H μετοχή του ΟΤΕ έκλεισε με απώλειες 11,59% αλλά με ανεκτέλεστες εντολές πώλησης 100.000 τεμαχίων. Η μετοχή της Coca – Cola υποχώρησε κατά 5,35%, του Τιτάνα κατά 9%, ενώ πολύ καλή συμπεριφορά είχε ο τίτλος της Αεροπορίας Αιγαίου με απώλειες 0,49%.Είναι ενδεικτικό της «μάχης» αγοραστών – πωλητών ότι η αξία συναλλαγών του ΟΤΕ αντιπροσωπεύει το 1/3 των συνολικών συναλλαγών.
Ενδεικτικό του Αρμαγεδώνα που χτύπησε την αγορά ήταν ότι 84 μετοχές υποχώρησαν, 162 παρέμειναν αμετάβλητες αφού δεν άνοιξαν καν, ενώ μόνο εννέα κινήθηκαν ανοδικά, αλλά με αστείους όγκους της τάξης των 10 τεμαχίων.
Φως στο τούνελ για την αγορά, όπως επισημαίνουν οι χρηματιστές, θα φανεί μόνο αν όντως στις 18 Αυγούστου υπογραφεί η τελική συμφωνία με τους πιστωτές.
Λογική χαρακτήρισε την πτώση της αγοράς μιλώντας στο Bloomberg ο διευθύνων σύμβουλος της «Ελληνικά Χρηματιστήρια» κ. Σωκράτης Λαζαρίδης και εκτίμησε ότι σύντομα θα βρεθεί ένα νέο αποδεκτό περιβάλλον για την κεφαλαιαγορά.
Σημαντικοί περιορισμοί για τους έλληνες επενδυτές
Η αγορά λειτουργεί πλέον με σημαντικούς περιορισμούς για τους έλληνες επενδυτές, ενώ οι ξένοι επενδυτές, οι οποίοι κατέχουν το 58,41% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου και πραγματοποιούν σχεδόν το 60% του ημερήσιου τζίρου, μπορούν να κάνουν συναλλαγές χωρίς κανέναν περιορισμό.
Οι έλληνες επενδυτές ουσιαστικά θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν κατά κύριο λόγο «νέο» χρήμα, για να αγοράσουν μετοχές.
Ως νέα κεφάλαια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αγορές μετοχών και άλλων χρηματοπιστωτικών μέσων από έλληνες επενδυτές θεωρούνται:
- Τα εμβάσματα από το εξωτερικό
- τα μετρητά που κατατίθενται στις χρηματιστηριακές
- τα πιστωτικά υπόλοιπα επενδυτών που βρίσκονται ελεύθερα στους κωδικούς τους
- τα κεφάλαια από πώληση υφιστάμενων μετοχών, ομολόγων, αλλά όχι τα μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων
- τα κεφάλαια που προέρχονται από επιστροφή ασφαλειών (margin)
- τα χρήματα από πληρωμές τοκομεριδίων, μερίσματα, επιστροφές κεφαλαίου, κ.α.
- τα κεφάλαια από πιστώσεις, προερχόμενες από θέσεις σε παράγωγα (ΣΜΕ, swaps, προθεσμιακές συμβάσεις επιτοκίου, κ.α.)
Η Ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς
«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατά την 725/3.8.2015 συνεδρίαση του και λαμβάνοντας υπόψη τα οριζόμενα στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «Επείγουσες ρυθμίσεις για τη θέσπιση περιορισμών στην ανάληψη μετρητών και τη μεταφορά κεφαλαίων» (ΦΕΚ 84Α΄/18.7.2015) και στην Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών «Άρση περιορισμών της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 18.7.2015 (Α΄84) για τη διενέργεια συναλλαγών στις ελληνικές οργανωμένες αγορές επί χρηματοπιστωτικών μέσων» (ΦΕΚ Β 1617/31-7-2015), αποφάσισε:
α) την επαναλειτουργία της Οργανωμένης Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών και του Πολυμερούς Μηχανισμού Διαπραγμάτευσης (ΠΜΔ) Εναλλακτική Αγορά (ΕΝΑ), σε συνέχεια και της σχετικής απόφασης της Διοικούσας Επιτροπής του Χρηματιστηρίου Αθηνών,
β) την επαναλειτουργία της Ηλεκτρονικής Δευτερογενούς Αγοράς Τίτλων (ΗΔΑΤ), σε συνέχεια και της σχετικής απόφασης της Τράπεζας της Ελλάδος,
γ) την επαναλειτουργία της Εταιρείας Εκκαθάρισης (ΕΤΕΚ) για τους τίτλους που τελούν υπό διαπραγμάτευση στην ελληνική αγορά και στο ΠΜΔ,
δ) την επαναλειτουργία του διακανονισμού αξιών σε τίτλους της ελληνικής αγοράς από το Ελληνικό Κεντρικό Αποθετήριο Τίτλων (ΕΛΚΑΤ),
ε) την αναστολή εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 5 και της παρ. 1.ii του άρθρου 2 της Απόφασης ΕΚ 6/675/2014 ως προς την παροχή πίστωσης εντός της προθεσμίας εκκαθάρισης των συναλλαγών από ΑΕΠΕΥ,
στ) τη συνέχιση της αναστολής εξαγοράς μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων.
ζ) Η απαγόρευση της δημιουργίας ή της αύξησης των αρνητικών θέσεων όπως και η απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων επί των μετοχών εισηγμένων στην αγορά αξιών του Χρηματιστηρίου Αθηνών και στην ΕΝΑ (Εναλλακτική Αγορά) για τις οποίες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι η αρμόδια εποπτεύουσα αρχή σύμφωνα με την 2/722/27.7.2015 απόφαση του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δεν καταλαμβάνει τους Ειδικούς Διαπραγματευτές που πραγματοποιούν ειδική διαπραγμάτευση:
i. Στις παραπάνω μετοχές ,
ii. Στα παράγωγα των παραπάνω μετοχών,
iii. Στα παραστατικά τίτλων δικαιωμάτων κτήσης μετοχών (warrants) των παραπάνω μετοχών,
iv.. Στα μερίδια Διαπραγματεύσιμων Αμοιβαίων Κεφαλαίων (ETFs) και στα παράγωγα επί των δεικτών των οποίων οι παραπάνω μετοχές αποτελούν μέρος της σύνθεσής τους.
Η εξαίρεση αυτή αφορά συναλλαγές που σκοπό έχουν την κάλυψη ή την αντιστάθμιση κινδύνου συναλλαγών που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της άσκησής των υποχρεώσεων των ειδικών διαπραγματευτών.
Οι ανωτέρω αποφάσεις ισχύουν από σήμερα 3 Αυγούστου 2015».