Τα ανησυχητικά μαντάτα για την Apple έρχονται από την Κίνα. Στη χώρα των 1,3 δισ. καταναλωτών, στην οποία ευλόγως όλοι οι Δυτικοί θέλουν να πουλήσουν τα προϊόντα τους, η κατασκευάστρια του παγκοσμίως περιζήτητου iPhone έπεσε στην τρίτη θέση των πωλήσεων έξυπνων κινητών τηλεφώνων, πίσω από τις κινεζικές Xiaomi και Huawei.
Η πτώση αφορά το δεύτερο τρίμηνο του 2015, κατά το οποίο η Xiaomi κατέλαβε την πρώτη θέση στην κινεζική αγορά έξυπνων τηλεφωνικών συσκευών με μερίδιο 15,9% της αγοράς, σύμφωνα με την ανεξάρτητη εταιρεία ερευνών Canalys.
Η επίσης κινεζική εταιρεία κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, Huawei, ήλθε δεύτερη σε πωλήσεις με μερίδιο 15,7% της κινεζικής αγοράς έξυπνων κινητών.
Η αμερικανική Apple, η νοτιοκορεατική Samsung και η κινεζική Vivo ακολουθούν, αναφέρει η Canalys, δίχως να δίνει στοιχεία για τα μερίδια που κατέχουν στην κινεζική αγορά οι τρεις αυτές εταιρείες.
Το συμπέρασμα από τη γαλλική «Figaro»: «Η κορυφαία φίρμα παγκοσμίως, η οποία έως το πρώτο τρίμηνο του έτους κυριαρχούσε στην κινεζική αγορά, έπεσε στην Τρίτη θέση παρά το λανσάρισμα, το περασμένο φθινόπωρο, των νέων μοντέλων iPhone 6 και iPhone 6 Plus με μεγάλη οθόνη, που όμως απέτυχαν να σαγηνεύσουν τους κινέζους».