Το Πουέρτο Ρίκο χρεοκοπεί για μόλις 58 εκατ. δολάρια

Να λοιπόν που το Πουέρτο Ρίκο απόψε χρεοκοπεί! Και ίσως βάζει σε σκέψεις τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που δεν συγκράτησε τα λόγια του σε κάποια συνάντηση που είχε με τον Τζακ Λιου στα μέσα Ιουνίου, όταν είχε πει ότι ήταν πρόθυμος να εντάξει το Πουέρτο Ρίκο στη... ζώνη του ευρώ αν οι ΗΠΑ δέχονταν την Ελλάδα στο σύστημα του δολαρίου!

Να λοιπόν που το Πουέρτο Ρίκο απόψε χρεοκοπεί! Και ίσως βάζει σε σκέψεις τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που δεν συγκράτησε τα λόγια του σε κάποια συνάντηση που είχε με τον Τζακ Λιου στα μέσα Ιουνίου, όταν είχε πει ότι ήταν πρόθυμος να εντάξει το Πουέρτο Ρίκο στη… ζώνη του ευρώ αν οι ΗΠΑ δέχονταν την Ελλάδα στο σύστημα του δολαρίου!
Υπάρχει βέβαια και η πιθανότητα να ζηλεύει όντως τη θέση του αμερικανού ομολόγου του ο γερμανός υπουργός Οικονομικών. Διότι η μικρή αυτόνομη αμερικανική αποικία της Καραϊβικής κηρύσσεται σε καθεστώς επίσημης χρεοκοπίας για μόλις 58 εκατομμυριάκια. Και μάλιστα 58 εκατ. αμερικανικά δολάρια, δηλαδή για κάτι λιγότερο από 53 εκατ. ευρώ. Τόσα ήταν τα ομόλογα του Οργανισμού Δημοσίων Οικονομικών του νησιού που ωρίμασαν το Σαββατοκύριακο και η διοίκηση του κυβερνήτη Αλεχάντρο Γκαρσία Παντίγια δεν κατάφερε να πληρώσει στους δικαιούχους…
Μόλις την περασμένη Παρασκευή ο Παντίγια είχε καταβάλει 169 εκατ. δολάρια στους κατόχους ομολόγων της Κυβερνητικής Αναπτυξιακής Τράπεζας που είχαν λήξει. Ο Βίκτορ Σουάρες, εκπρόσωπος της διοίκησης του κυβερνήτη Παντίγια, είχε από την Παρασκευή προειδοποιήσει για την αδυναμία εξυπηρέτησης της υποχρέωσης της Δευτέρας: «Δεν τα έχουμε τα λεφτά. Τα ομόλογα του Οργανισμού Δημοσίων Οικονομικών δεν μπορούμε να τα πληρώσουμε» είχε ξεκαθαρίσει!


Η «Ελλάδα της Καραϊβικής»

Ο ίδιος ο Σουάρες μιλώντας την περασμένη Τετάρτη στους δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα του Πουέρτο Ρίκο Σαν Χουάν είχε εκφράσει την άποψη ότι το να χάσει η χώρα του μια προθεσμία πληρωμής δεν συνιστά χρεοκοπία. Και η Ελλάδα, άλλωστε, θα σκέφθηκε πιθανώς ο πορτορικανός εκπρόσωπος, έχασε την πληρωμή των δόσεων του Ιουνίου στις 30 του μηνός προς το ΔΝΤ (περίπου 1,5 δισ. ευρώ συνολικά) δίχως να κηρυχθεί σε χρεοκοπία και αφού μάλιστα είχε πάρει και την παράταση ενός μηνός που δικαιούνταν στις 31 Μαΐου για προηγούμενες οφειλές!
Οπως εγκαίρως (από τις 25/6) είχε προαναγγείλει ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, το Ταμείο δεν εξέλαβε τη μη εμπρόθεσμη καταβολή της οφειλής από την Ελλάδα ως χρεοκοπία, αλλά απλώς έθεσε τη χώρα στο καθεστώς των «ληξιπρόθεσμων οφειλετών». Οι περίφημοι οίκοι αξιολόγησης δεν μίλησαν για χρεοκοπία αλλά περιορίστηκαν απλώς να υπενθυμίσουν την αυτονόητη ένταξη της Ελλάδας στον όμιλο των χωρών (συμμετέχουν η Ζάμπια και η Ζιμπάμπουε μεταξύ άλλων) που έχουν καθυστερήσει πληρωμές προς το Ταμείο.
Ωστόσο φαίνεται ότι η διεθνής επενδυτική και οικονομική κοινότητα επιφυλάσσει άλλη μεταχείριση στην Ελλάδα και άλλη στην «Ελλάδα της Καραϊβικής», όπως αποκαλείται τα τελευταία χρόνια (λόγω των χρεών του φυσικά) το Πουέρτο Ρίκο. Ο οίκος Standard & Poor’s είχε ξεκαθαρίσει από την προηγούμενη εβδομάδα ότι η μη εμπρόθεσμη πληρωμή των αξιολογημένων ομολόγων του Οργανισμού Δημοσίων Οικονομικών του Πουέρτο Ρίκο θα συνιστούσε χρεοκοπία για τη χώρα.
Και η Moody’s επίσης απεφάνθη εγκαίρως ότι πρόκειται για περίπτωση χρεοκοπίας: «Θα ήταν η πρώτη αποτυχία της κυβέρνησης του Πουέρτο Ρίκο να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της σε διεθνείς επενδυτές, η οποία καταδεικνύει την αδυναμία της δυνατότητας και της βούλησης της κυβέρνησης να πληρώσει» είχε δηλώσει στο Reuters ο γενικός διευθυντής του Moody’s Public Finance Group Τίμοθι Μπλέικ.


Αλλο πράμα η Καλιφόρνια

Το βρετανικό πρακτορείο εκτιμά ότι η αθέτηση των δανειακών υποχρεώσεων του Πουέρτο Ρίκο είναι το μεγαλύτερο ανάλογο συμβάν που σημειώνεται από την περίπτωση της αμερικανικής πόλης του Ντιτρόιτ, η οποία χρεοκόπησε το 2013 υπό το βάρος χρεών περίπου 8 δισ. δολαρίων επειδή δεν μπορούσε να αποπληρώσει ομόλογα ύψους 1,45 δισ. δολαρίων.
Οικονομικά το εξωτικό νησί των 3,5 εκατ. κατοίκων ασφυκτιά εξαιτίας του δημοσίου χρέους που έχει συσσωρεύσει και φθάνει τα 73 δισ. δολάρια. Στις 29 Ιουνίου ο Παντίγια είχε ζητήσει από την Ουάσιγκτον την αναδιάρθρωση του χρέους με βάση τον αμερικανικό Πτωχευτικό Κώδικα. Η αμερικανική κυβέρνηση ωστόσο αρνήθηκε να διασώσει το Πουέρτο Ρίκο, όπως είχε διασώσει το 2009 την Καλιφόρνια, που είχε χρεοκοπήσει για 11,2 δισ. δολάρια (ο τότε κυβερνήτης Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ μάλιστα είχε προλάβει να εκδώσει και IOU για να πληρώσει τις βραχυπρόθεσμες οφειλές της Πολιτείας).
Το Πουέρτο Ρίκο βεβαίως δεν περιλαμβάνεται μεταξύ των 50 Πολιτειών των ΗΠΑ. Από το 1898 ως το 1952 ήταν μια αυτόνομη αμερικανική αποικία και έκτοτε θεωρείται «Ελεύθερη Συνδεδεμένη Πολιτεία» με τις ΗΠΑ, εκτός της επικράτειας του ομοσπονδιακού κράτους δηλαδή. Εχει δική του κυβέρνηση, δικό του προϋπολογισμό, αλλά χρησιμοποιεί ως νόμισμα το αμερικανικό δολάριο. Δεν διαθέτει ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική ούτε άμυνα και εκπροσωπείται διπλωματικά από τις ΗΠΑ.

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.