Η δραστική επιδείνωση των μεγεθών της ελληνικής οικονομίας μετά τις 29 Ιουνίου, όταν και επιβλήθηκαν τα capital controls σε συνδυασμό με τους περιορισμούς των ελλήνων επενδυτών στην πρόσβαση κεφαλαίων, ώστε να «ανταγωνιστούν» ισότιμα τους ξένους στις αγοραπωλησίες μετοχών, αντικατοπτρίστηκαν στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου που άνοιξε ύστερα από 25 εργάσιμες ημέρες.
Ηταν, όπως όλοι φοβούνταν, μια «αγορά πωλητών» που με σχετικά μικρό τζίρο εξανέμισε –ελλείψει αγοραστών –σημαντικό κομμάτι της κεφαλαιοποίησης, άρα και της περιουσίας των επενδυτών. Ο γενικός δείκτης υποχώρησε κατά 16,23% και διαμορφώθηκε στις 668,06 μονάδες, με αξία συναλλαγών στα 67,6 εκατ. ευρώ. Οι απώλειες περιορίστηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, καθώς στην έναρξη των συναλλαγών o γενικός δείκτης κατέγραφε πτώση 23%.
Εστω όμως και με τις απώλειες της τάξεως του 16% η κεφαλαιοποίηση στο σύνολο της αγοράς μειώθηκε μέσα σε μία ημέρα περίπου κατά 8 δισ. ευρώ. H τεράστια πτώση –η μεγαλύτερη μετά το κραχ του 1987 –έγινε πρωτοσέλιδο σε όλα τα διεθνή ΜΜΕ, ενώ δεν επηρέασε καθόλου την πορεία των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, τα οποία κινήθηκαν ανοδικά.
Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων ο κλάδος των τραπεζών, αφού η επιδείνωση της οικονομίας ανέβασε το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με αποτέλεσμα να προκύψει ανάγκη για την ανακεφαλαιοποίησή τους. Με το «καλημέρα» κόλλησαν στο -30% και έμειναν εκεί ως το τέλος της συνεδρίασης. Το ανησυχητικό όμως είναι ότι έχουν μεγάλες ανεκτέλεστες εντολές πώλησης, με αποτέλεσμα να προβλέπεται μια «δύσκολη» συνεδρίαση και για αύριο. Ειδικότερα, η μετοχή της Πειραιώς έχει ανεκτέλεστες εντολές πώλησης για 96 εκατ. τεμάχια, η Εθνική για 30 εκατ. τεμάχια, η Alpha για 146 εκατ. τεμάχια και η Eurobank για 240 εκατ. τεμάχια.
Καμία μετοχή από τα blue chips του ελληνικού χρηματιστηρίου δεν έκλεισε με θετικό πρόσημο. Υπήρξαν και εκεί επιθετικές ρευστοποιήσεις, αλλά τα καλά οικονομικά στοιχεία αρκετών εξ αυτών ενεργοποίησαν τα αντανακλαστικά των αγοραστών, γι’ αυτό και μετριάστηκαν οι αρχικές απώλειες του γενικού δείκτη.
Ενδεικτικά η μετοχή του ΟΤΕ έκλεισε με απώλειες 11,59%, αλλά με ανεκτέλεστες εντολές πώλησης 100.000 τεμαχίων. Η μετοχή της Coca-Cola υποχώρησε κατά 5,35%, του Τιτάνα κατά 9%, ενώ πολύ καλή συμπεριφορά είχε ο τίτλος της Αεροπορίας Αιγαίου με απώλειες 0,49%. Είναι ενδεικτικό της «μάχης» αγοραστών – πωλητών ότι η αξία συναλλαγών του ΟΤΕ αντιπροσωπεύει το 1/3 των συνολικών συναλλαγών.
Το μυστικό για την ανάκαμψη της αγοράς δεν είναι άλλο από την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους δανειστές στις 18 Αυγούστου και κυρίως αν στη συμφωνία θα προβλέπεται και προκαταβολή 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. «Σε μια τέτοια περίπτωση μπορεί να δούμε έντονες ανοδικές τάσεις» επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς.
Εν τω μεταξύ οι τέσσερις συστημικές τράπεζες μαζί με την Attica Bank ενημέρωσαν το επενδυτικό κοινό –ύστερα από απαίτηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς –για τις επιπτώσεις που είχαν η τραπεζική αργία και τα capital controls στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Ολες οι διοικήσεις των τραπεζών ανέφεραν πως προς το παρόν είναι δύσκολο να προσδιοριστούν αυτές οι επιπτώσεις αλλά έδωσαν στοιχεία σχετικά με τον αναβαλλόμενο φόρο. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι τουλάχιστον 12,6 δισ. ευρώ (Εθνική 3,27 δισ. ευρώ, Αlpha 2,6 δισ. ευρώ, Εurobank 3,25 δισ. ευρώ και Πειραιώς 3,5 δισ. ευρώ) αφορούν φορολογικές ζημιές που συμψηφίζονται σε βάθος 30ετίας (ζημιές από PSI) ή στο διηνεκές (ζημιές από διαγραφές δανείων και απαιτήσεων), γεγονός το οποίο δύσκολα δεν θα προσμετρηθεί στις ασκήσεις προσομοίωσης (stress tests).
Επίσης η εξάρτηση των πέντε τραπεζών στο ευρωσύστημα (ΕΚΤ και ELA) έχει ως εξής: Πειραιώς 37 δισ. ευρώ, Εθνική 27,6 δισ. ευρώ, Eurobank 32,7 δισ. ευρώ, Alpha 27,8 δισ. ευρώ, Αττικής 890 εκατ. ευρώ. Σύνολο 125 δισ. ευρώ.
Λογική χαρακτήρισε την πτώση της αγοράς μιλώντας στο Bloomberg ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικά Χρηματιστήρια κ. Σωκράτης Λαζαρίδης. Η αγορά θα πρέπει να αφομοιώσει τις αλλαγές που συνέβησαν στο μεσοδιάστημα τόσο στο διεθνές όσο και στο εσωτερικό περιβάλλον, εκτιμώντας ότι σύντομα θα βρεθεί ένα νέο αποδεκτό περιβάλλον για την Κεφαλαιαγορά, δήλωσε ο κ. Λαζαρίδης και επισήμανε χαρακτηριστικά: «Δεν υπήρχε κανείς στον κόσμο που να μην περίμενε αυτή την εξέλιξη σήμερα». Σχετικά με τις στρεβλώσεις στην αγορά, αφού οι Ελληνες δεν έχουν πρόσβαση σε κεφάλαια, τόνισε ότι η θέση των Αρχών είναι οι περιορισμοί αυτοί να ισχύσουν για ένα μικρό σχετικό διάστημα.
HeliosPlus