Όταν ο Πινοτσέτ «έθαβε» έκθεση για τον θάνατο φοιτητή από τον Στρατό

Η υπόθεση ενός φοιτητή, ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο όταν στελέχη των ενόπλων δυνάμεων τον έκαψαν ζωντανό το 1986, αλλά επί σχεδόν 30 χρόνια παρέμενε καλά θαμμένη με πρωτοβουλία του πρώην δικτάτορα της Χιλής Αουγκούστο Πινοτσέτ φέρνει για πρώτη φορά στο φως μία μη κυβερνητική οργάνωση.

Η υπόθεση ενός φοιτητή, ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο όταν στελέχη των ενόπλων δυνάμεων τον έκαψαν ζωντανό το 1986, αλλά επί σχεδόν 30 χρόνια παρέμενε καλά θαμμένη με πρωτοβουλία του πρώην δικτάτορα της Χιλής Αουγκούστο Πινοτσέτ φέρνει για πρώτη φορά στο φως μία μη κυβερνητική οργάνωση.

Η αποκάλυψη της οργάνωσης National Security Archive, στην Ουάσινγκτον, βασίζεται σε αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της αμερικανικής κυβέρνησης και έρχεται να επικυρώσει τη βαρβαρότητα της στρατιωτικής χούντας του Πινοτσέτ (1973-1990).

Η υπόθεση του φοιτητή, φωτογράφου από την Ουάσινγκτον, η μητέρα του οποίου είχε εξοριστεί από τη Χιλή, βρίσκεται ξανά στην επικαιρότητα τις τελευταίες δύο εβδομάδες, καθώς 12 πρώην στρατιωτικοί συνελήφθησαν στο πλαίσιο των ερευνών για αυτήν, μετά την τροποποίηση της κατάθεσης του έφεδρου τότε Φερνάνδο Γκουσμάν. Ο δικαστής Μάριο Καρόσα είχε ανοίξει ξανά την υπόθεση το 2013.

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εισαγγελείς κατηγορούν τους στρατιωτικούς ότι χρησιμοποίησαν βενζίνη κι έναν αναπτήρα και να κάψουν ζωντανό τον 19χρονο αμερικανό φοιτητή Ροδρίγο Ρόχας και να τραυματίσουν σοβαρά την Κάρμεν Γκλόρια Κιντάνα, μια χιλιανή υπήκοο η οποία ήταν τότε 18 ετών, κατά τη διάρκεια απεργιακής κινητοποίησης στο Σαντιάγο.

Επί σειρά ετών, η επίσημη εκδοχή για το περιστατικό ήταν ότι τα δύο θύματα αυτοπυρπολήθηκαν από ατύχημα, όμως ο Γκουσμάν άλλαξε την κατάθεσή του και παραδέχθηκε ότι οι στρατιωτικοί περιέλουσαν με βενζίνη και άναψαν εκ προθέσεως φωτιά στους δύο νέους, τους οποίους κατόπιν πέταξαν σε μια τάφρο στα προάστια της πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με τα έγγραφα τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες, μια έρευνα της Αστυνομίας που είχε διεξαχθεί τότε είχε καταλήξει στο συμπέρασμα πως ήταν σαφές ότι μια περίπολος του Στρατού ενεχόταν στο επεισόδιο, αλλά ο Πινοτσέτ την έθαψε. Το απόρρητο ενημερωτικό έγγραφο προοριζόταν για τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν.

Η μη κερδοσκοπική οργάνωση National Security Archive, η οποία μελετά έναν τεράστιο όγκο αποχαρακτηρισμένων διαβαθμισμένων εγγράφων και μάχεται εναντίον της μυστικοπάθειας της κυβέρνησης των ΗΠΑ, δημοσίευσε τα έγγραφα αυτά για να συμβάλει στη δίωξη των στρατιωτικών, ανέφερε ο Πίτερ Κόρνμπλου, ο διευθυντής του προγράμματός της για τη Χιλή.

«Όταν άνοιξε η υπόθεση, θεώρησα ότι θα ήταν σημαντικό οι δικαστές, οι δικηγόροι και οι οικογένειες να αποκτήσουν τα έγγραφα αυτά, σε περίπτωση που μπορούν να αποδειχθούν χρήσιμα για την απονομή Δικαιοσύνης», δήλωσε στο Reuters ο Κόρνμπλου.

Η Χιλή παραμένει έως ακόμη και σήμερα βαθιά διχασμένη σε ό,τι αφορά το πραξικόπημα του 1973 και την καταστολή που ακολούθησε. Η πρόεδρος Μισέλ Μπατσελέτ, η οποία βασανίστηκε και εξορίστηκε κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας, έχει καλέσει όποιον έχει πληροφορίες για τις ωμότητες του καθεστώτος του Πινοτσέτ να μιλήσει δημόσια.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.