Προς το αύριο

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι τα drones κυριαρχούσαν στους αιθέρες. Οπως όλα δείχνουν όμως μπορούν να διαπρέψουν και στο... νερό.

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι τα drones κυριαρχούσαν στους αιθέρες. Οπως όλα δείχνουν όμως μπορούν να διαπρέψουν και στο… νερό. Ο λόγος για τα Orak και Newz της εταιρείας Parrot: μια νέα γενιά μίνι drones τα οποία είναι ικανά πέρα από τον ουρανό να «πετούν» και στην επιφάνεια του νερού και μάλιστα με ταχύτητα 10 χλμ./ώρα. Το μυστικό των drones από τη Γαλλία εντοπίζεται στα ειδικά πτερύγια και στη «βαρκούλα» που φέρουν στο κάτω μέρος που τους επιτρέπουν να κινούνται όπως και τα καταμαράν.
«Η επιτυχία των πρώτων μας drones μάς έδωσε την ώθηση να επεκτείνουμε κι άλλο την οικογένεια των hi-tech παιχνιδιών μας» αναφέρει ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ανρί Σεϊντού. «Επειτα από την επανεφεύρεση των τηλεκατευθυνόμενων συσκευών δημιουργήσαμε ένα νέο είδος αστραπιαίου drone, ικανού να επιπλέει στην επιφάνεια του νερού».
Με τη βοήθεια της ενσωματωμένης κάμερας τα νέα μοντέλα είναι σε θέση να καταγράφουν 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο, σε απόσταση έως 18 μέτρων.
Σύμφωνα με την εταιρεία η διάθεσή τους αναμένεται να ξεκινήσει διαδικτυακά μέσα στον Αύγουστο, με τιμή γύρω στα 170 ευρώ.
Μύρισε Ιούνιος!
Ονομάζεται June Intelligent Oven και είναι ένα φουρνάκι με νοημοσύνη το οποίο μπορεί να «διακρίνει» το φαγητό που φιλοξενεί, με αποτέλεσμα να επιλέγει τον κατάλληλο τρόπο ψησίματος κάθε φορά. Λίγο μεγαλύτερο από ένα φουρνάκι μικροκυμάτων, το June διαθέτει στο εσωτερικό του κάμερα υψηλής ευκρίνειας και ζυγαριά, ούτως ώστε να μπορεί να «βλέπει» τι καλείται να ψήσει κάθε φορά και να υπολογίσει τον χρόνο μαγειρέματος του πιάτου. Σε συνδυασμό με τη συνοδευτική εφαρμογή του για smartphones, το φουρνάκι επικοινωνεί με τον χρήστη, δίνοντάς του συμβουλές και tips μαγειρικής. Παράλληλα, του επιτρέπει να λαμβάνει φωτογραφίες του πιάτου ενόσω εκείνο μαγειρεύεται και να τις ποστάρει στο Instagram. Το hi-tech φουρνάκι μπορεί να αναπτύσσει θερμοκρασίες που αγγίζουν τους 180 βαθμούς Κελσίου σε μόλις τέσσερα λεπτά και 15 δευτερόλεπτα.

«Το June έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει μια ανεπανάληπτη εμπειρία ψησίματος ή αργού μαγειρέματος. Το φαγητό μαγειρεύεται ταχύτερα και με μεγαλύτερη εξοικονόμηση ρεύματος από ό,τι σε έναν κοινό φούρνο»
επισημαίνει η εταιρεία. Το «δικτυωμένο» φουρνάκι-θαύμα αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2016.
Βιντεοπαιχνίδι «μετράει» την ακοή
Η σύγχρονη καθημερινότητα και οι ήχοι που μας περιβάλλουν μάς «κουφαίνουν», υποστηρίζουν οι επιστήμονες. Με αυτή την αφορμή, ειδικοί από τη βρετανική εταιρεία βοηθημάτων ακοής Amplifon δημιούργησαν ένα online παιχνίδι, το οποίο αξιολογεί τα επίπεδα της ακοής των παικτών.
Το Art of Hearing, όπως ονομάζεται, καλεί τους παίκτες να πλοηγηθούν σε περιβάλλοντα 360 μοιρών. Σκοπός του παιχνιδιού, που διαθέτει τρεις πίστες, είναι να εντοπίσει ο παίκτης την κατεύθυνση από την οποία προέρχεται ο ήχος που ακούει κάθε φορά. Ακολουθώντας τον με τη βοήθεια του ποντικιού, πρέπει να φτάσει στην πηγή του. Ωστόσο παράλληλα ακούγονται και άλλοι ηχητικοί αντιπερισπασμοί.
Στο τέλος της δοκιμασίας ο παίκτης καλείται να εισαγάγει την ηλικία και το φύλο του, με αποτέλεσμα να μπορεί να συγκρίνει το σκορ του με εκείνο άλλων συνομηλίκων του.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ηλικία αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες φθίσης της ακοής, ωστόσο πολυσύχναστοι δρόμοι, αεροδρόμια, εργοτάξια και δυνατή μουσική έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες.
Dextrous, δίπλωσε τα ρούχα!
Ο εφιάλτης του διπλώματος – και μελλοντικά του σιδερώματος – των ρούχων φαίνεται ότι πλησιάζει προς το τέλος. Για καλή μας τύχη, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης δημιούργησαν ένα ρομπότ με έφεση στο… δίπλωμα των ρούχων. Το Dextrous Blue, όπως ονομάζεται, διαθέτει ένα ζεύγος ψηφιακών «οφθαλμών», γεγονός που του επιτρέπει να «βλέπει» το ρούχο που έχει απέναντί του. Τα «χέρια» του είναι εξοπλισμένα με αισθητήρες αφής και ακοής, με αποτέλεσμα να ανιχνεύουν την υφή των ενδυμάτων και τον ήχο του υφάσματος. Κάτι τέτοιο τού επιτρέπει να υπολογίζει την πυκνότητα του υφάσματος και το γενικότερο βάρος του ρούχου, ούτως ώστε να είναι σε θέση να προσαρμόζει τις κινήσεις του ανάλογα.

Για την κατασκευή τού ύψους 2,5 μ. ρομπότ, με επίσημη ονομασία CloPeMa – Clothes Perception and Manipulation, κατά τους επιστήμονες, χρειάστηκαν τρία χρόνια.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.