Στην πρώτη επαφή των κ.Τσακαλώτου και Σταθάκη με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου άνοιξε όλη η βεντάλια της επιδιωκόμενης συμφωνίας με τους εταίρους και τους δανειστές.
Η εντύπωση που αποκόμισε η ελληνική πλευρά είναι ότι οι ξένοι εμπειρογνώμονες διατηρούν μεν τις ανησυχίες τους,αλλά εκτιμούν ότι η διαπραγμάτευση έχει μπει σε ένα δρόμο.Οι ανησυχίες συνδέονται κυρίως με το δημοσιονομικό κενό του 2015 , που προκάλεσε η εξάμηνη αδράνεια της πρώτης περιόδου της νέας κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους η φετινή χρονιά θα κλείσει με έλλειμμα ,λόγω των συνθηκών ύφεσης που επικρατούν στην οικονομία μετά τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων.
Για τους ξένους είναι κρίσιμο να διαμορφωθούν προϋποθέσεις επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων τουλάχιστον για το 2016.Και επειδή αυτό δεν είναι εύκολο επιζητούν διασφαλίσεις στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους που θα ψηφισθεί τον προσεχή Νοέμβριο.
Κατά τα λοιπά πιστεύουν ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για επίτευξη συμφωνίας εντός του Αυγούστου.
Κάτι που συμμερίζονται και οι Έλληνες διαπραγματευτές.Ανεξάρτητοι παράγοντες επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση του κ.Τσίπρα οφείλει να επιτύχει δύο βασικούς στόχους αν θέλει πραγματικά να ελπίζει σε εξομάλυνση των οικονομικών συνθηκών:
Πρώτον, να κλείσει εγκαίρως η συμφωνία και να ψηφισθεί μαζί με τα όποια προαπαιτούμενα μέχρι τις 18 Αυγούστου από τη Βουλή και δεύτερον να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών πριν από το τέλος του 2015, ώστε να αποκλεισθεί κατά το δυνατόν το ενδεχόμενο κουρέματος των καταθέσεων.
Ουσιαστικά η κυβέρνηση Τσίπρα έχει μια ευκαιρία να διορθώσει τα πολλά λάθη του πρώτου εξαμήνου και τη δυνατότητα να διαμορφώσει συνθήκες εξομάλυνσης της οικονομίας. Για να γίνει αυτό όμως χρειάζεται να δράση με πίστη και αποφασιστικότητα, χωρίς τις συνήθεις παλινωδίες και υπαναχωρήσεις.
Υποθέτουμε ότι τα παθήματα έχουν γίνει μαθήματα και ο κ.Τσίπρας δεν θα κλωτσήσει αυτή την τελευταία ευκαιρία..
ΤΟ ΒΗΜΑ