Δράματα και οπερέτες

Λέγεται ότι όταν έγινε γνωστό στη Μαδρίτη το πραξικόπημα των συνταγματαρχών της Αθήνας, ένας υπασπιστής ξύπνησε τον Φράνκο για να τον ενημερώσει:

Λέγεται ότι όταν έγινε γνωστό στη Μαδρίτη το πραξικόπημα των συνταγματαρχών της Αθήνας, ένας υπασπιστής ξύπνησε τον Φράνκο για να τον ενημερώσει:
–Στρατηγέ, έγινε δικτατορία στην Ελλάδα, φέρεται να είπε.
–Πόσοι είναι οι νεκροί; απάντησε ο Φράνκο.
–Κανένας.
–Και γι’ αυτό με ξύπνησες; Αυτό δεν είναι πραξικόπημα, είναι οπερέτα…
Ο Παττακός έχει πει σε συνέντευξή του για εκείνες τις πρώτες ώρες κάτι που συνάδει με τα παραπάνω: «»Φου» να μας κάνανε, θα πέφταμε. Απλώς δεν βρέθηκε κανένας να μας κάνει «φου»»… Είναι λοιπόν διδακτικό: η 21η Απριλίου ξεκίνησε ως οπερέτα αλλά κάθε άλλο ως τέτοια εξελίχθηκε –έκατσε στον σβέρκο του ελληνικού λαού για επτά ολόκληρα χρόνια και έφυγε μόνον αφού προκάλεσε τη μεγαλύτερη εθνική καταστροφή για τον ελληνισμό μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, αφήνοντας πίσω της ερείπια.
Αντίθετα, το οιονεί πραξικόπημα τύπου Αρσέν Λουπέν που σχεδιαζόταν από τον μέχρι προχθές υπουργό Οικονομικών παρέμεινε οπερέτα για να έχουμε μέσα στα χάλια μας και κάτι να γελάμε. Ο πρώην υπουργός δεν είχε ούτε Plan A ούτε Plan B: Μόνο Plan T είχε, πώς θα βλέπει τον εαυτό του στην τηλεόραση. Ενώ οι Μπρεχτ και Βάιλ έγραψαν την Οπερα της Πεντάρας, η δική μας εκδοχή σε οπερέτα της δεκάρας τελικά ουδέποτε, ευτυχώς, ανέβηκε.
Οσο όμως εμείς ασχολούμαστε με αυτά, με τους χάκερ και τους νίντζα, τα δημοσιονομικά και, κυρίως, τα πραγματικά χάσματα και οι αποκλίσεις όλο και βαθαίνουν: δράματα τόσο εντός της χώρας όσο, το κυριότερο, στις σχέσεις και τις συσχετίσεις της με τον ευρωπαϊκό χώρο στο σύνολό του. Αυτά είναι που συνιστούν τους πραγματικούς κινδύνους για την Ελλάδα, την οικονομία, την κοινωνία, τη δημοκρατία μας.
Η πικρή πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα φτωχαίνει ημέρα με την ημέρα. Η οικονομία, όπως και η διοίκηση, αποσαθρώνονται. Στον αντίποδα η Γερμανία καλπάζει: σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Bundesbank για το α’ τρίμηνο του 2015, μόνον η αύξηση του γερμανικού πλούτου σε αυτό το διάστημα κοντεύει να φτάσει ένα… ΑΕΠ της Ελλάδας. Και η ευρωζώνη των δύο ταχυτήτων προετοιμάζεται πλέον ανοικτά και συστηματικά. Εκεί είναι η ουσία –ούτε καν στις ευρείες εσωτερικές πολιτικές μεταβολές που είναι φανερό ότι έρχονται, όπως συνήθως, υπερτιμημένες…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.