Βαρουφάκης: «Θα μπορούσα να λύσω το χρόνιο πρόβλημα της ρευστότητας»

Επανέρχεται την Τρίτη ο Γιάνης Βαρουφάκης μετά τον σάλο που ξέσπασε για το plan B, αυτή την φορά με άρθρο του στους Financial Times, στο οποίο εξηγεί το σκεπτικό του για ένα παράλληλο σύστημα πληρωμών.

Επανέρχεται την Τρίτη ο Γιάνης Βαρουφάκης μετά τον σάλο που ξέσπασε για το plan B, αυτή την φορά με άρθρο του στους Financial Times, στο οποίο εξηγεί το σκεπτικό του για ένα παράλληλο σύστημα πληρωμών.

Το σχέδιό του, υποστηρίζει, θα διευκόλυνε το χρόνιο πρόβλημα ρευστότητας της Ελλάδας.

Στο άρθρο του με τίτλο «Κάτι είναι σάπιο με τους φρικτούς περιορισμούς της ευρωζώνης στην κυριαρχία» ο Γιάνης Βαρουφάκης υποστηρίζει ότι το σχέδιό του αυτό αποτελεί απάντηση σε περιορισμούς που τίθενται λόγω της δομής και λειτουργίας της ευρωζώνης.

Αναφέρει, μάλιστα, ότι οι σχεδιασμοί του για το σύστημα αυτό πληρωμών ήταν μέρος της παρουσίασης που είχε κάνει για τις δράσεις του στην πεντάμηνη παραμονή του στο ΥΠΟΙΚ κατά την παράδοση στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, αλλά κανένα μέλος των ΜΜΕ δεν το κατάλαβε τότε.

Ο Τύπος, όπως σημειώνει, το ανακάλυψε όταν μία μεταγενέστερη τηλεφωνική συζήτησή του με ένα μεγάλο αριθμό διεθνών επενδυτών, που διοργανώθηκε από τους φίλους του Νόρμαν Λάμοντ και Ντέιβιντ Μαρς του Official Monetary and Financial Institutions Forum, διέρρευσε παρά τον βασικό κανόνα του Chatham House που συμφωνήθηκε με τους ακροατές.

Ο κ. Βαρουφάκης τονίζει ότι δεδομένης της δέσμευσής του για απεριόριστη και πλήρη διαφάνεια, επέτρεψε στο ‘Official Monetary and Financial Institutions Forum’ την επίσημη δημοσιοποίηση των ηχητικών.

«Αν και καταλαβαίνω τον ενθουσιασμό του Τύπου που απορρέει από στοιχεία, όπως το να σκέφτεσαι ανορθόδοξα μέτρα για να λάβεις πρόσβαση στα συστήματα του ίδιου σου του υπουργείου, υπάρχει μόνο ένα πράγμα που είναι σημαντικό από την άποψη του δημοσίου ενδιαφέροντος. Υπάρχει ένας φρικτός περιορισμός της εθνικής κυριαρχίας που επιβάλλει η τρόικα των δανειστών στους Ελληνες υπουργούς, οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες των υπουργείων τους που είναι καθοριστικές για την εφαρμογή καινοτόμων πολιτικών.

» Όταν η απώλεια της εθνικής κυριαρχίας, λόγω του μη βιώσιμου δημοσίου χρέους, και η απόδοση των πολιτικών έρχεται σε αναντιστοιχία με τα έθνη, τότε ξέρει κανείς ότι υπάρχει κάτι σάπιο στο βασίλειο του ευρώ» καταλήγει ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.