Παρά τις προσθαφαιρέσεις διατάξεων από το τμήμα του μνημονίου που έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή την Τετάρτη, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη επιμένουν να σημειώνουν ότι οι ισορροπίες είναι εύθραυστες και ότι όλα κρίνονται από το αν η κυβέρνηση θα κατορθώσει να παραμείνει έτσω και βαρείς τραυματισμούς όρθια στην παρούσα φάση.
Αυτό μεταφράζεται σε μία αγωνιώδη ποσπάθεια διατήρησης τουλάχιστον 120 εδρών, ως ύστατου ορίου επίκλησης της δεδηλωμένης, με στόχο να κερδηθεί χρόνος εν όψει εξελίξεων σε όλα τα πεδία:
– πρώτο και κυριότερο, σύμφωνα με κορυφαίους κυβερνητικούς παράγοντες, το να κλείσει η αξιολόγηση και να υλοποιηθεί η συμφωνία στην παρούσα φάση. Οπως σημειώνουν, «ακόμη και αν αναγκαστούμε να πάμε σε εκλογές, αυτό θα γίνει μόνον αφότου προχωρήσουν τα συμφωνηθέντα».
– σε δεύτερο επίπεδο, ο Αλ. Τσίπρας επιδιώκει να κερδίσει χρόνο στο εσωκομματικό ζήτημα, όπως όμως μεταδίδουν οι ίδιες πηγές, όλα είναι ανοιχτά. Υπό αυτήν την έννοια, αν την Τετάρτη η κοινοβουλευτική ισχύς της κυβέρνησης υποχωρήσει κάτω από τους 120 βουλευτές, θεωρείται πιθανόν να επισπευσθεί και το εσωκομματικό ξεκαθάρισμα στον ΣΥΡΙΖΑ, με σύγκληση οργάνων και αντιπαραθέσεις, που πιθανώς θα προσλάβουν χαρακτήρα «οριστικής λύσης».
Υπό αυτές τις συνθήκες και όσο η εκλογολογία συντηρείται, γενικευμένη είναι η αίσθηση ότι οι μεθοδεύσεις σε ό,τι αφορά το προς ψήφιση νομοσχέδιο είναι συμφωνημένες με την τρόικα, προκειμένου να αποφευχθούν δραματικές πολιτικές εξελίξεις στην παρούσα φάση.
Αυτό που επίσης διαφαίνεται είναι πως στην ύστατη περίπτωση η Ευρώπη ενδέχεται να μην βλέπει αρνητικά το ενδεχόμενο διεξαγωγής εκλογών σε κάποια φάση μετά το καλοκαίρι, αν και φαίνεται/πιθανολογείται πως κάτι τέτοιο θα έχει μία προϋπόθεση: την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, προκειμένου να υπάρξει εξορθολογισμός και να διευκολύνεται ο σχηματισμός κυβερνήσεων συνεργασίας.
Οι ίδιες κορυφαίες κυβερνητικές πηγές, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφεραν την Δευτέρα ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία. Σημείωναν όμως, ότι αν υπό τις παρούσες συνθήκες κάποιο ή κάποια από τα κόμματα που έχουν ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας θέσουν σχετικό ζήτημα, θα είναι δύσκολο να μην διεξαχθεί η συζήτηση και να αποκλειστεί το ενδεχόμενο συναινετικής αλλαγής του εκλογικού συστήματος.
Ζήτημα εκλογικού νόμου από την Φώφη
Το ζήτημα πάντως τέθηκε την Δευτέρα ευθέως από την πρόεδρο του ΠαΣοΚ, Φώφη Γεννηματά, η οποία σε δήλωσή της υπογράμμισε μεταξύ των άλλων ότι «τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο, και δεν έχει εισέλθει ακόμα στην τελική ευθεία για την υπογραφή της νέας Σύμβασης και του Μνημονίου, η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καλλιεργεί κλίμα πρόωρων εκλογών» και συμπλήρωσε: «Είναι ώρα να ληφθούν σοβαρές και θετικές αποφάσεις, που θα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της ακραίας πόλωσης των πολιτών και του νέου διχασμού του Ελληνικού λαού.
Πρώτο βήμα είναι η συναινετική αλλαγή του Εκλογικού Νόμου, με την κατάργηση του άδικου bonus των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα, θέμα που το ΠΑΣΟΚ έχει θέσει επανειλημμένα στο πρόσφατο παρελθόν. Είναι σαφές ότι οι επόμενες εκλογές πρέπει να γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής όπως είχε δεσμευτεί ο κ. Τσίπρας προεκλογικά, αλλά και στις προγραμματικές δηλώσεις του στη Βουλή. Τον κυρίαρχο λόγο έχει η Βουλή».