Με ένα ευρύ και βαθύ ρήγμα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τέτοιο που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αποτρέπει τις άμεσες εμπλοκές όπως μία παραίτηση του κ. Τσίπρα και μία προσφυγή σε κάλπες με οδυνηρές συνέπειες για την οικονομία και τη θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη, έληξε η ψηφοφορία επί της συμφωνίας των Βρυξελλών, τα ξημερώματα της Πέμπτης.
Συνολικά 39 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αποστασιοποιήθηκαν από την κυβέρνηση και την συμφωνία (32 ψήφισαν όχι, 6 παρών και μία βουλευτής απείχε), αγνοώντας τις προειδοποιήσεις και τα διλήμματα που νωρίτερα είχε θέσει ο κ. Τσίπρας μιλώντας στην ΚΟ, όταν απείλησε με παραίτηση σε περίπτωση που δεν είχε την στήριξη της ΚΟ.
Κατόπιν αυτών, ο κ. Τσίπρας δρομολογεί τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, καθώς φάνηκε πως μέχρις ενός σημείου οι παρεμβάσεις του απέδωσαν και απέτρεψαν ευρύτερες διαρροές, δεδομένου ότι υπήρχαν εκτιμήσεις έως και για 50 πιθανές διαρροές κατά την ψηφοφορία.
Κατόπιν αυτού πάντως, ο κ. Τσίπρας εξαρτάται απολύτως από τις ψήφους της αντιπολίτευσης και των ΑΝΕΛ για την ψήφιση οποιουδήποτε περαιτέρω μέτρου στο πλαίσιο της συμφωνίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τον επικείμενο ανασχηματισμό αναμένεται ότι θα απομακρυνθούν τουλάχιστον πέντε υπουργοί που καταψήφισαν την συμφωνία ή έχουν ήδη παραιτηθεί (Λαφαζάνης, Στρατούλης, Ησυχος, Χουντής, Νάντια Βαλαβάνη), ενώ σε δεύτερη φάση όλα δείχνουν πως ο κ. Τσίπρας προανατολίζεται στην δρομολόγηση διαδικασιών για προσφυγή στις κάλπες αφότου ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της δύσκολης συμφωνίας η οποία θα απαιτήσει ούτως ή άλλως και άλλες ψηφοφορίες στη Βουλή, όπου τα αποτελέσματα θα είναι ανάλογα.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο χαρακτηρισμός των βουλευτών που καταψήφισαν ή τοποθετήθηκαν αρνητικά ως «αυτοχείρων» εκ μέρους του κ. Τσίπρα ερμηνεύθηκε από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ως ένδειξη της πρόθεσής του να μην τους συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτια, δεδομένου δε ότι έως και τον επόμενο Ιούνιο, μία ενδεχόμενη εκλογική αναμέτρηση θα διεξαχθεί με λίστα και όχι με σταυρό προτίμησης. Φαίνεται πάντως ότι σε πρώτη φάση, το ρήγμα αφορά όσους επέλεξαν να ψηφίσουν ανοιχτά «όχι» στην συμφωνία, δηλαδή τους 32 βουλευτές που κατά βάση είναι ενταγμένοι στην Αριστερή Πλατφόρμα.
Εως τότε, ο κ. Τσίπρας αναμένεται πως θα ανοιξει ένα μέτωπο στο εσωτερικό του κόμματος, όπου παρατηρείται τάση κυριαρχίας της αριστερής πλατφόρμας και των διαφωνούντων σε όργανα και κομματικές οργανώσεις στη βάση του κόμματος.
Σε δήλωσή του τα ξημερώματα της Πέμπτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβρ. Σακελλαρίδης σημείωσε μετά το τέλος της ψηφοφορίας: «Σήμερα η Βουλή έκανε το πρώτο σημαντικό βήμα για τη συμφωνία, ψηφίζοντας τα δύσκολα μέτρα.
Το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας, όμως, συνιστά σοβαρή διαίρεση στην ενότητα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. 32 Βουλευτές αποφάσισαν να μην στηρίξουν την κυβέρνηση της Αριστεράς καταψηφίζοντας την επιλογή της για αποτροπή του κινδύνου της χρεοκοπίας.
Βασική προτεραιότητα του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της Συμφωνίας, το αμέσως επόμενο διάστημα».