Επιταχύνονται οι εξελίξεις σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο προκειμένου στο Eurogroup του Σαββάτου να υπάρξει μια οριστική συμφωνία που θα βγάλει τη χώρα από το τραγικό αδιέξοδο.
To μεσημέρι αναμένεται θα αρχίσει η συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής το νομοσχέδιο για την σύμβαση με τον ESM. Με έγγραφο της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου το νομοσχέδιο παραπέμφθηκε στις Επιτροπές α) Οικονομικών Υποθέσεων, β) Κοινωνικών Υποθέσεων, γ) Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και δ) Παραγωγής και Εμπορίου. Η επιτροπή δηλαδή έχει προθεσμία να υποβάλει την έκθεσή της μέχρι σήμερα τα μεσάνυχτα, με το ένα σενάριο είναι να εισαχθεί στην Ολομέλεια και να ψηφιστεί το ξημέρωμα, άλλη εκδοχή να εισαχθεί αύριο το πρωί και να έχει ψηφιστεί μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου και τρίτη εκδοχή να συμπηχθεί ο χρόνος των επιτροπών και να μπει στην Ολομέλεια σήμερα Παρασκευή.
Το ΑΠΕ μεταδίδει ότι κ. Τσακαλώτος δήλωσε σχετικά με την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια ότι θα ξεκινήσει στις 19:00 της Παρασκευής, κάτι που επιβεβαιώνεται και από άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε κάθε περίπτωση, η Βουλή θα πρέπει να εγκρίνει την πρόταση ως βάση διαπραγμάτευσης ώς τις 4 το απόγευμα του Σαββάτου, οπότε θα συνεδριάσει το Eurogroup.
Η κυβέρνηση υπέβαλε αργά το βράδυ της Πέμπτης την πρόταση συμφωνίας στον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και την Παρασκευή στις δύο μετά το μεσημέρι θα ζητήσει το «πράσινο φώς» – την εξουσιοδότηση – της Βουλής προκειμένου να προχωρήσει στην τελική φάση των συζητήσεων και την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης και των όρων που θα τη συνοδεύουν.
Οπως μεταδίδεται από το Μέγαρο Μαξίμου οι στιγμές είναι κρίσιμες, η κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης – ΝΔ, ΠΟΤΑΜΙ, ΠΑΣΟΚ – στηρίζουν τη συμφωνία που εξασφαλίσει την παραμονή της χώρας στο ευρώ, αλλά πρέπει να γίνουν οι κατάλληλοι χειρισμοί ώστε να αποτραπεί κάθε πιθανότητα «άρνησης» από την πλευρά των εταίρων.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες την Πέμπτη το βράδυ έγινε τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς οι οποίοι ενημερώθηκαν για τις προτάσεις επί των δημοσιονομικών μέτρων και των μεταρρυθμίσεων και τα πρώτα σχόλια τους ήταν θετικά.
Στη συνέχεια αφού εξασφαλίστηκε η θετική στάση της Ευρωπαικής Επιτροπής, του Γερούν Ντάισελμπλουμ και του Πιέρ Μοσκοβισί ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμώνων εκ των βασικών διοαπαραγματευτών Γιώργος Χουλιαράκης ενημέρωση και το ΔΝΤ.
Κατετέθη στη Βουλή λίγο μετά τις 23:30 σε αγγλική γλώσσα και σε ένα άρθρο, συνοδευόμενο από επιστολή του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για νέα συμφωνία-μνημόνιο. Το πακέτο των μέτρων δεν έχει τις υπογραφές δύο υπουργών του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη και του υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου.
Το νομοσχέδιο με τα μέτρα
Η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου
Το περίπου δέκα σελίδων πακέτο μέτρων που προτείνει η ελληνική πλευρά, για το νέο δάνειο από τον ESM, εστάλη από το ΥΠΟΙΚ μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για τον επικεφαλής του Eurogroup, περίπου στις 10 το βράδυ της Πέμπτης και παρελήφθη από τους θεσμούς, όπως επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Ντάισελμπλουμ.
Στο Μέγαρο Μαξίμου μετέβη το απόγευμα της Πέμπτης, λίγο μετά τις 8 μ.μ., η πρόεδρος της Βουλής, κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου. Η Πρόεδρος της Βουλής έμεινε εκεί περίπου τρισήμιση ώστε να ενημερωθεί για την πρόταση που θα απευθύνει η κυβέρνηση προς τους θεσμούς. Εφυγε χωρίς να κάνει δηλώσεις.
Επίσης, υπό την προεδρία του Ευάγγελου Μεϊμαράκη συνεδριάζει την Παρασκευή, στις 10.30 π.μ., το διευρυμένο Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ.