Τέλος εποχής στη ΝΔ. Το κεφάλαιο Αντώνης Σαμαράς στην ηγεσία της ΝΔ το έκλεισε ο ίδιος μετά την συντριπτική επικράτηση του ΟΧΙ στο κρίσιμο δημοψήφισμα.

Μετά από πέντε χρόνια και επτά μήνες στο τιμόνι της συντηρητικής παράταξης, ο τέως Πρωθυπουργός ανέλαβε, ως όφειλε, την πολιτική ευθύνη για την ήττα του μετώπου του ΝΑΙ και παραιτήθηκε από την ηγεσία της ΝΔ.

Η συντηρητική παράταξη αλλάζει σελίδα και μπήκε στην οδό για την ανάδειξη του 8ου προέδρου της από το 1974, καθώς όπως είπε και ο ίδιος ο κ. Σαμαράς χρειάζεται μια «νέα αρχή».

Η σκυτάλη δόθηκε από τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη που αναλαμβάνει, κατά τη δήλωση του κ. Σαμαρά, όπως του ζήτησε, προσωρινός πρόεδρος για να κινήσει και τις κατάλληλες διαδικασίες για την εκλογή νέας ηγεσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, ο κ. Σαμαράς είχε συζητήσει με στενούς του συνεργάτες και πολιτικούς του φίλους, το ενδεχόμενο της παραίτησής του από νωρίς το απόγευμα της Κυριακής. Απλά, η ροή των αποτελεσμάτων επισφράγισε την απόφασή του.

Το κλίμα στον 3ο όροφο των γραφείων της ΝΔ ήταν άκρως συγκινησιακό και συναισθηματικά φορτισμένο. Ο τέως πρωθυπουργός ψύχραιμος, δεν έσπασε και προσπάθησε να δείχνει ήρεμος, παρά τα δάκρυα πολλών συνεργατών του.

Ο κ. Μεϊμαράκης _«ψυχή της παράταξης» για πολλούς_ γνώριζε από νωρίς τις προθέσεις του κ. Σαμαρά, τον οποίο και συνάντησε λίγο μετά τις επτάμιση στα γραφεία της ΝΔ και συζήτησαν τη μετάβαση στη νέα εποχή του κόμματος.

Τα τηλέφωνα πήραν…φωτιά στη ΝΔ καθώς το κόμμα πρέπει, όπως λένε όλοι, να ανασυγκροτηθεί και να ξεκινήσει την πολιτική του αντεπίθεση.

Ο κ. Μεϊμαράκης συμφώνησε και ορίστηκε από τον κ. Σαμαρά αντιπρόεδρος του κόμματος. Σύμφωνα με το καταστατικό άρθρο 10 παράγραφος 19 όταν παραιτείται ο πρόεδρος, χρέη προέδρου εκτελεί ο αντιπρόεδρος.

Ο κ. Μεϊμαράκης ως αντιπρόεδρος θα ξεκινήσει και τις διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου από τη βάση η οποία θα γίνει σε χρόνο που θα αποφασιστεί.

Ο ίδιος φέρεται ότι θα ζητήσει επιβεβαίωση ότι αυτός ηγείται του κόμματος από την Κοινοβουλευτική Ομάδα αν και αυτό δεν προβλέπεται από το καταστατικό.

Ευάγγελος Μεϊμαράκης

Σε δηλώσεις του ο προσωρινός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Ευ. Μεϊμαράκης δήλωσε ότι στις κρίσιμες στιγμές της χώρας η ΝΔ είναι θετική στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, οι πολίτες αξίζουνκαλύτερων προοπτικών. Στη σύγκληση των πολιτικών αρχηγών θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας ενώ θα περιμένουμε και τις προτάσεις του Πρωθυπουργού».