Δήλωση του Τάσου Γιαννίτση για το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου:
«Η κατάρρευση συντελέστηκε. Η κατάρρευση συμπαρασύρει το χτες, το σήμερα και το αύριο. Όπως και στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, θα περάσουν πολλά χρόνια για να αντιμετωπιστεί η κατάρρευση της εμπιστοσύνης, της οικονομίας, των κοινωνικών και πολιτικών αξιών, των θέσεων εργασίας, της ανάπτυξης, της φτώχειας που θα κυριαρχήσει, και της θέσης της χώρας στον ευρωπαϊκό και πιο άμεσο γεωπολιτικό μας περίγυρο.
Το δημοψήφισμα είναι η επισφράγιση της καταστροφής. Μέχρι να φτάσουμε εκεί και να ακολουθήσουν τα επόμενα πολιτικά βήματα η σημερινή καταστροφή θα έχει πολλαπλασιαστεί. Δεν θα ανατραπεί από οποιοδήποτε αποτέλεσμα. Οι αδύναμοι θα πληρώσουν πάλι με την κατάρρευση κάθε προοπτικής τους για ένα καλύτερο αύριο σε σχέση με το προχθές.
Τα μεσαία στρώματα θα πληρώσουν την ελαφρότητα και την αφέλειά τους. Η επάνω πλευρά της πυραμίδας μπορεί να ωφεληθεί από μια σκοπιά, αλλά θα πληρώσει επίσης πολλά για όσα έγιναν μέχρι τώρα. Οι παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις θα πληρώσουν τα τραγικά λάθη τους. Η χώρα θα πληρώσει τα λάθη όλων μαζί, όπως και τα πολλά λάθη της Ευρώπης. Είναι ο Κασίδης της γνωστής ρήσης. Είναι το τραγικό θύμα της υπανάπτυκτης κατάστασης μιας κοινωνίας που αρνείται να καταλάβει την πραγματικότητα.
Ο κύκλος της μεταπολίτευσης έκλεισε. Η μια μετά την άλλη οι πολιτικές δυνάμεις απέτυχαν διαδοχικά, συρρικνώθηκαν, απομακρύνθηκαν. Ο κύκλος κλείνει με την Αριστερά και τη σύμπραξή της με την πιο ακραία δεξιά δύναμη και την Χρυσή Αυγή ως προς την πολιτική στόχευση. Το φυτίλι για το Κούγκι έχει ανάψει. Με τη συνοδεία της μισαλλοδοξίας, της απόρριψης της ελευθερίας της σκέψης όλων των άλλων, την αναγόρευση της εισαγγελικής κατηγορίας σε κεντρική πολιτική επιλογή.
Το ΝΑΙ την Κυριακή είναι αναγκαίο. Δεν θα αποτρέψει την κατάρρευση, καθώς η κατάρρευση θα είναι το βίωμα του καθενός και της καθεμιάς την ημέρα εκείνη.
Το ΝΑΙ θα είναι όμως μια ελάφρυνση στη συνείδησή μας, ότι δεν συμμετείχαμε στην τοποθέτηση της ταφόπλακας της χώρας, θα είναι το σύνθημα για ένα ξεκίνημα σε ένα μακρύ νέο κύκλο στην πορεία της χώρας και θα είναι το ελάχιστο που οι παλαιότεροι θα έχουμε να δώσουμε στις νέες γενιές, που μετά το Κούγκι που τους χαρίσαμε, θα ξεκινήσουν να φτιάχνουν μια νέα Ελλάδα.
Η νέα Ελλάδα είναι απόλυτα αναγκαίο να βρίσκεται σε άμεση σύνδεση με την Ευρώπη. Η επιτυχία του εγχειρήματος εξαρτάται και από τις δυο πλευρές. Η Ευρώπη πρέπει να ξαναδεί βασικά στοιχεία της στρατηγικής της. Και οι δύο πλευρές πρέπει να κάνουν θεμελιακές υπερβάσεις στη στρατηγική τους. Πριν την Δευτέρα.»