Πρωτοβουλία για συγκρότηση εθνικής επιτροπής υπέρ της παραμονής στην Ευρώπη και το ευρώ ανέλαβαν οι δήμαρχοι Αθήνας και Θεσσαλονίκης κ.κ.Καμίνης και Μπουτάρης.
Στην επιτροπή μετέχουν προσωπικότητες αππό το χώρο της αυτοδιοίκησης , της εκπαίδευσης,του επιστημομνικού και καλλιτεχνικού κόσμου .Στόχος της επιτροπής θα είναι να εξηγήσει στους πολίτες τις καταστροφικές συνέπειες που θα είχε για τη χώρα η έξοδος απο το ευρώ και η επιστροφή στη δραχμή.
Οι δύο δήμαρχοι επισκέφτηκαν στις 13:00 με το πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο.
Οι διάλογοι μεταξύ του Προέδρο και των δύο δημάρχων
Γ.Καμίνης: Πρόεδρέ μου και συνάδελφε, εσείς είσθε το σύμβολο της εθνικής ενότητας. Είσθε ο ρυθμιστής του πολιτεύματος και γι’αυτό βρισκόμαστε εδώ, με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, να σας εκφράσουμε την ανησυχία μας, να δούμε κατά πόσον συμμερίζεσθε, γιατί έχει διαμορφωθεί ένα πολύ πολωτικό κλίμα στη χώρα και δεν θέλουμε να δούμε να διακυβεύεται η παραμονή της στην Ευρωζώνη, αλλά και κατ’επέκταση και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Γι’αυτό θεωρήσαμε σκόπιμο να έρθουμε να σας επισκεφθούμε και να ακούσουμε και τις δικές σας σκέψεις.
Πρόεδρος: Σας ευχαριστώ θερμώς για την παρουσία σας εδώ αυτές τις κρίσιμες ώρες. Την άποψή μου την ξέρετε. Είναι μία άποψη, η οποία καθορίζει και τον τρόπο άσκησης των καθηκόντων μου, ως Προέδρου της Δημοκρατίας, μέσα στο Σύνταγμα και στα όρια του Συντάγματος, όπως έχω πει και άλλες φορές.
Η θέση της Ελλάδας, αδιαπραγμάτευτη άλλωστε, είναι στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη. Και αυτήν την κρίσιμη στιγμή, τη σημερινή μέρα, είναι ανάγκη να υπάρξει μία συμφωνία, η οποία θα δώσει διέξοδο, όχι μόνο στην παραμονή της Χώρας, αλλά διέξοδο και στο ότι όλοι οι ευρωπαϊκοί λαοί είναι αλληλέγγυοι στο πρόβλημα του καθενός.
Να ξέρετε ότι προς αυτήν την κατεύθυνση εργάζομαι, χωρίς να υπολογίζω – σας είπα και πάλι – ούτε ανθρώπινο κόπο και, πολύ περισσότερο, στενές ερμηνείες. Γιατί ξέρω ότι το πνεύμα του Συντάγματος, σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι προς αυτήν την κατεύθυνση.
Γ.Μπουτάρης: Εγώ Πρόεδρε, θα μου επιτρέψετε να προσθέσω, ότι η μεγαλύτερη αγωνία μου είναι ο διχασμός. Διότι συνήθως τα δημοψηφίσματα φέρνουν διχασμό. Και, επιπλέον, θα πρέπει να πιέσουμε και να συμπαρασταθούμε στην κυβέρνηση να έρθει σε μία συμφωνία. Διότι, εάν δεν έρθει σε συμφωνία, κανένας δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί. Ή μάλλον, ξέρει αλλά δεν το φανταζόμαστε. Θα είναι μία πολύ μεγάλη ζημιά για τη χώρα. Και η δικιά μας η δουλειά είναι να αποφύγουμε τον διχασμό. Να λειτουργούμε έτσι, ώστε να αποφύγουμε τον διχασμό.
Πρόεδρος: Δεν χρειάζεται να προσθέσω τίποτα παραπάνω στα όσα είπα προηγουμένως.
Κοινή δήλωση δημάρχων μετά το τέλος της συνάντησης
«Η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, στην κρισιμότερη στιγμή της μεταπολεμικής ιστορίας της χώρας, εκθέτει την Ελλάδα σε απρόβλεπτους κινδύνους. Επειδή ουσιαστικά το ερώτημα που τίθεται είναι «μέσα ή έξω από το ευρώ», η πατρίδα μας διατρέχει τον κίνδυνο να απομονωθεί πλήρως μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έτσι να επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο οι ήδη πολύ δύσκολες συνθήκες ζωής του ελληνικού λαού.
Καλούμε τις πολιτικές ηγεσίες, σε Ελλάδα και Ευρώπη, να επιστρέψουν, έστω και την τελευταία στιγμή, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να εξασφαλίσουν μια λύση με αξιοπρέπεια και ανάπτυξη για την Ελλάδα, με σεβασμό στους θεσμούς και κανόνες λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Θα αγωνιστούμε για να κρατήσουμε τον ελληνικό λαό ενωμένο και τη χώρα μέσα στον πυρήνα της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν στο μεταξύ, οι εξελίξεις δεν μεταβάλουν τη σημερινή πραγματικότητα και τελικά οδηγηθούμε στην κάλπη, εμείς επιλέγουμε να πούμε ΝΑΙ στην ευρωπαϊκή πορεία της πατρίδας μας».
Τηλεοπτική δήλωση Καμίνη
Όπως δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο κ.Καμίνης » Είμαστε εμείς, οι οποίοι θέλουμε να παραμείνει η χώρα στο ευρώ. Γιατί μη γελιόμαστε, το δημοψήφισμα ουσιαστικά αυτό το αντικείμενο έχει. Και δεν μπορεί να έχει άλλο, γιατί το έγγραφο για το οποίο υποτίθεται ότι συζητάμε και επί του οποίου θα διαξαχθεί το δημοψήφισμα, ουσιαστικά δεν υπάρχει. Νομικώς δεν υφίσταται. Και βεβαίως μιλάμε για ένα δημοψήφισμα το οποίο είναι ντροπή για το δημοκρατικό πολίτευμα. Είναι ντροπή. Ο λαός φυσικά και αποφαίνεται.
Το ζήτημα όμως είναι κάτω από ποιες συνθήκες. Υπό το κράτος ενός φόβου και ενός πανικού. Είναι δυνατόν να πάμε να αποφασίζουμε για τις επόμενες δεκαετίες της χώρας με τον κόσμο να τρέχει στα ΑΤΜ, στα σούπερ μάρκετ και τα βενζινάδικα; Η κυβέρνηση, έχει εξηγήσει στον κόσμο τι σημαίνει το «ΟΧΙ», το οποίο μας ζητάει να ψηφίζουμε; Αν πάμε στο «ΟΧΙ», το οποίο σημαίνει ρήξη με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, θα ανοίξουν την επόμενη Δευτέρα οι τράπεζες; Αυτό δεν το λέω για να μεγιστοποιήσουμε το φόβο των ανθρώπων αλλά είναι για να πούμε ότι πάμε σε ένα δημοψήφισμα κάτω από συνθήκες, που το επαναλαμβάνω, είναι ντροπή για τη δημοκρατία.»
Είναι ο καιρός τώρα, τονίζει ο κ.Καμίνης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να αναλάβει μια πραγματική πρωτοβουλία προς πάσα κατεύθυνση. Να καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς, είτε κατ’ ιδίαν, είτε όλους μαζί, και επιτέλους να μιλήσουν.
Συνάντηση με δημάρχους και περιφερειάρχες
«Η θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη είναι αδιαπραγμάτευτη και αυτό που προέχει ιδίως σήμερα είναι να επιτευχθεί συμφωνία, η οποία θα επιτρέψει σήμερα η Ελλάδα να ξαναμπεί στον δρόμο, ο οποίος της επιτρέπει να φθάσει εκεί που πραγματικά της ανήκει» επανέλαβε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την συνάντησή του σήμερα το απόγευμα με το προεδρείο της ΚΕΔΕ στο Προεδρικό Μέγαρο.
Μάλιστα, σημείωσε ότι «προς αυτή την κατεύθυνση κάνω αυτό που μου ανήκει, σύμφωνα με το Σύνταγμα και, όπως έχω πει πολλές φορές, στα όρια του Συντάγματος».
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ.Πατούλης παρέδωσε το ψήφισμα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, σημειώνοντας, «εάν είναι δυνατόν να μην πάμε σε δημοψήφισμα μέσα από ένα καλό διαπραγματευτικό έργο, έστω και την τελευταία στιγμή». Ωστόσο, δήλωσε ότι εάν πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα, «εμείς ως Αυτοδιοίκηση θα κάνουμε ότι μπορούμε για την διεκπεραίωσή του» και πρόσθεσε ότι ως ΚΕΔΕ αποφασίσαμε να πούμε «ναι» στην παραμονή της Ελλάδος μέσα από διαδικασίες που πιστεύουμε ότι είναι πιο σίγουρες για να παραμείνουμε στην Ευρώπη.
Ο κ. Παυλόπουλος είχε επίσης συνάντηση με αντιπροσωπεία της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, κατά την οποία δήλωσε: «Η θέση μου είναι αμετακίνητη: Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να τεθεί εν κινδύνω η πορεία της χώρας στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη. Πολλώ μάλλον σε ό,τι αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση δεύτερου βαθμού. Γιατί είναι γνωστό ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεύτερου βαθμού είναι βασικός πυλώνας ως προς την αξιοποίηση όλων των ευρωπαϊκών κονδυλίων και ιδίως του ΕΣΠΑ. Υπ’ αυτές τις προϋποθέσεις λοιπόν είμαι αρωγός σε όλη αυτή την προσπάθεια την οποία κάνετε. Και αυτό είναι αυτονόητο χρέος μου απέναντι και στην Πολιτεία αλλά και στο δεύτερο βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κ.Αγοραστός δήλωσε: «Κύριε Πρόεδρε, ερχόμαστε μετά από μία συνεδρίαση που είχαμε ως όργανο να σας δώσουμε την απόφασή μας η οποία εκφράζει και μεταφέρει την αγωνία των συμπολιτών μας να επιστρέψει η χώρα μας και οι οικογένειές τους στην κανονικότητα και σε μια φυσιολογική ζωή. Να σας πούμε την αγωνία μας για το σταμάτημα όλων των έργων που σημαίνει αύξηση της ανεργίας και εθνικό ναυάγιο σε ό,τι αφορά την Εθνική οικονομία. Αλλά ταυτόχρονα και την αγωνία μας για την ενότητα. Μέλημά μας είναι η Ελλάδα να μείνει ενωμένη, να μείνει στην Ευρώπη, να μείνει στο ευρώ. Και να μην φτάσουμε σε διχαστικά διλήμματα.»