Την γερμανική βουλή ενημέρωσε η Ανγκελα Μέρκελ το μεσημέρι.
Η Ευρώπη θα μπορέσει να λειτουργήσει μόνο με διάθεση συμβιβασμού, κανείς δεν θα πάρει το 100% – Υπάρχει στο τραπέζι μεγαλόθυμη συμφωνία. Η Ευρώπη μπορεί να ανταποκριθεί στην ενδεχόμενη κρίση με πολύ μεγαλύτερη άνεση και σιγουριά απ’ ότι πριν πέντε χρόνια, δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος.
«Το πρόγραμμα εκπνέει αύριο το βράδυ στις 12:00. Καταστήσαμε σαφές ότι αν μετά το δημοψήφισμα ζητήσει διαπραγματεύσεις δεν θα έχουμε αντίρρηση να το σκεφτούμε» υπογράμμισε.
«Σεβόμαστε το δικαίωμα των Ελλήνων να κάνουν δημοψήφισμα. Εχουμε και εμείς οι υπόλοιποι 18 το δικαίωμα να δούμε τι θα κάνουμε, να σκεφτούμε την επόμενη ημέρα. Κάθε κράτος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του ώστε να υπάρχει αλληλεγγύη» σημείωσε.
«Δεν υπήρξε συμβιβαστική κίνηση από μέρος της Ελλαδας. Είναι ευθύνη της ελληνικής πλευράς η διακοπή των διαπραγματεύσεων. Η Ελλάδα δεν είχε διάθεση για συμβιβαστική συμφωνία, γι’ αυτό και δεν υπήρξε συμφωνία, ενώ πρόσθεσε ότι ολα όσα μπορούν να δοθούν ως αναπτυξιακά μέτρα για την Ελλάδα, υπάρχουν και θα ισχύσουν.
«Ασχέτως του τι θα πει το δημοψήφισμα, η ελληνική πλευρά πρέπει να διατυπώσει αίτημα αύριο που λήγει το πρόγραμμα για συνέχιση των διαπραγματεύσεων» επεσήμανε η κ. Μέρκελ.
«Ο ελληνικός λαός θα διαμορφώσει την γνώμη του, εμείς έχουμε άποψη, αλλά δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι κατευθύνουμε την απόφαση, λέμε απλώς όλη την αλήθεια για τις συνέπειες» κατέληξε.
«Κανείς δεν θέλει να επηρεάσει τους Έλληνες. Είναι ώριμοι πολίτες και θα αποφασίσουν» απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.
«Ο Τουσκ δεν έχει ζητήσει σύγκληση έκτακτης συνόδου για την Ελλάδα. Τα μηνύματα αυτή την ώρα πρέπει να είναι σαφή» απάντησε η καγκελάριος ερωτηθείσα σχετικά και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος, αυτή τη στιγμή, για να συγκληθεί σύνοδος. Αν υπάρξει, να το δούμε, ναι.
Δεν θέλουμε να υπάρχει ούτε υποψία ότι ασκούμε πίεση στην Ελλάδα, σημείωσε.
Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια μεγάλη πρόκληση. Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει την ελληνική κρίση αλλά και το μεταναστευτικό, δήλωσε από την πλευρά του ο Ζ. Γκάμπριελ
Παρουσιάσαμε πρόταση πλούσια και ανοιχτή. Λάβαμε σοβαρά υπόψη την οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα πρόσθεσε ο αντικαγκελάριος.
Η ελληνική κυβέρνηση δεν ήθελε να τηρεί τις προδιαγραφές της ευρωζώνης, υπογράμμισε.
«Είμαστε σίγουροι ότι το ευρώ θα είναι ένα σταθερό νόμισμα, ανεξάρτητα από το τι θα κάνει η Ελλάδα. Θα ενδυναμώσουμε το νόμισμά μας ακόμη περισσότερο ώστε να μην υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι» επεσήμανε ο κ. Γκάμπριελ .
«Δεν μπορούσαμε να δώσουμε κονδύλια στην Ελλάδα με λευκή επιταγή, χωρίς πρόγραμμα» υπογράμμισε ο αντικαγκελάριος.
«Το ευρώ βασίζεται στην εμπιστοσύνη. Οφείλουμε να είμαστε αλληλέγγυοι και να συνεισφέρει ο ένας στο άλλο» δήλωσε νωρίτερα από το βήμα του γερμανικού κοινοβουλίου η Ανγκελα Μέρκελ. «Σε αυτό το πεδίο σύγκρουσης πρέπει να βρίσκουμε συμβιβαστικούς λύσεις. Αυτές τις λύσεις για το ελληνικό ζήτημα αναζήτησε όλο αυτό το διάστημα ο Β. Σόιμπλε» πρόσθεσε.
«Η Ευρώπη ζει από την ικανότητά της να κάνει συμβιβασμούς. Αν χάσουμε την ικανότητα να καταλήγουμε σε συμβιβασμούς στην Ευρώπη, τότε η ήπειρος είναι χαμένη», ανέφερε, ενώ τόνισε ότι στην ίδια προσέγγιση είναι και ο Β. Σόιμπλε.
«Αν αποτύχει το ευρώ, θα αποτύχει και η Ευρώπη», υπογράμμισε η καγκελάριος, τονίζοντας πάντως πως η Ευρώπη είναι πλέον σε θέση να αντιμετωπίζει κρίσεις όπως αυτή της Ελλάδας πολύ καλύτερα απ’ ό,τι στο παρελθόν.
Εναπόκειται στην Ελλάδα η εξεύρεση λύσης για έξοδο από την κρίση, φέρεται να δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, κατά την διάρκεια συνεδρίασης του κόμματός της, των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), σύμφωνα με συμμετέχοντες τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
H Μέρκελ φέρεται επίσης να είπε στα κομματικά στελέχη ότι οι αποφάσεις για την Ελλάδα μπορούν να λαμβάνονται μόνο σε ημερήσια βάση, δεδομένου του παρόντος επιπέδου αβεβαιότητας.
Παράλληλα, σύμφωνα με εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης, η Άνγκελα Μέρκελ φέρεται να είναι έτοιμη για νέες συνομιλίες με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, εάν αυτός το επιθυμεί.
Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας εξαιτίας της ελληνικής κρίσης. Η Ελλάδα είναι ένα μικρό μέρος της οικονομίας της ευρωζώνης.