Τραμπ εναντίον… Ντακ; Εκατομμύρια Αμερικανοί, μεταξύ σοβαρού και αστείου, θα «ψήφιζαν» ευχαρίστως τον ανιψιό του θείου Σκρουτζ για να γλιτώσουν από τον άλλον Ντόναλντ. Αλλά φαίνεται ότι στην πραγματική ζωή ο απερίγραπτος κροίσος των ακινήτων βγάζει περισσότερο γέλιο από τα παιδικά κόμικς. Το γλεντάει κάθε πικραμένος, με σχεδόν όλον τον Τύπο να χτυπάει ανελέητα τον Τραμπ τον Τρομερό, με τίτλους όπως «Υποψηφιότητα Γελοία Οσο τα Μαλλιά του» ή «Εγώ, εγώ ο ίδιος και ο εαυτός μου πάμε Λευκό Οίκο».
«Ζώο στο κεφάλι»
Μικρό δείγμα βιογραφικού; Φύλο: άνδρας. Ηλικία: 69. Μαλλιά: ξανθά, από υλικό άγνωστο στην επιστήμη. «Ισως να φοράει νεκρό εξωγήινο χνουδωτό ζώο στο κεφάλι» χλευάζουν κάποιοι. Ζει; Ναι. «Είμαι πολύ πλούσιος για να πεθάνω!» λέει ο Ντόναλντ Τραμπ. Γιατί ασχολούμαστε μαζί του; Διότι φιλοδοξεί να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ με τους Ρεπουμπλικανούς. Το ανακοίνωσε στον Πύργο Τραμπ στο Μανχάταν μπροστά σε οκτώ αμερικανικές σημαίες και δεκάδες «οπαδούς», στην πραγματικότητα κομπάρσους, που πληρώθηκαν 50 δολάρια ο καθένας για να τον χειροκροτήσουν. Τι υπόσχεται λοιπόν;
Πρώτη του δουλειά θα είναι να καταργήσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Αμέσως μετά θα κόψει κονδύλια για την Παιδεία, «γιατί έχουμε βαρεθεί να πληρώνουμε για κακά δημόσια σχολεία». Ορκίζεται ότι θα είναι «ο καλύτερος πρόεδρος που έφτιαξε ο Θεός» για τη μείωση της ανεργίας. Που είπε ότι έχει φτάσει στο 20%, αν και στην πραγματικότητα είναι 5,4% στις ΗΠΑ σήμερα. Αλλά το πραγματικό παραλήρημα το φύλαξε για το Μεξικό. «Δεν είναι χαζοί. Μας στέλνουν ό,τι χειρότερο έχουν: ναρκωτικά, απατεώνες, εγκληματίες, βιαστές. Τους καλούς τους κρατάνε στη χώρα τους». Για να σώσει την πατρίδα είπε ότι θα χτίσει τείχος κατά μήκος όλων των νότιων συνόρων και θα… υποχρεώσει τους Μεξικανούς να πληρώσουν για την κατασκευή του.
«Ο Ομπάμα μάς έχει κάνει τριτοκοσμική χώρα, σκουπιδότοπο για τα προβλήματα των άλλων. Αφησε Μεξικό, Κίνα και άλλους να κλέψουν τις δουλειές και τα λεφτά των Αμερικανών. Η Κίνα πήρε τις δουλειές μας… Εγώ θα τις φέρω πίσω. Θα ξανακάνω την Αμερική ένα μεγάλο έθνος!» φώναξε. Προτού αποκαλύψει ότι έχει προσωπική περιουσία 9 δισ. δολαρίων. Οπότε «δεν χρειάζομαι τα λεφτά κανενός, δεν θα ξεπουληθώ σε κανέναν, γιατί είμαι πραγματικά πολύ, πολύ, πολύ πλούσιος!».
Ευφυής μπίζνεσμαν
Πολλοί λένε ότι είναι τόσο γελοίος που –δεν μπορεί –το κάνει επίτηδες. Πέρα από την πλάκα, ούτε παρανοϊκό φανατικό ούτε βλάκα μπορείς να τον πεις. Καθόλου μάλιστα. Το δείχνει το επιχειρηματικό του δαιμόνιο. Στα πρόθυρα της χρεοκοπίας το ’90 όχι απλώς ανένηψε αλλά μεσουρανεί πάλι στις μπίζνες. Για να μη μιλήσουμε για τις γυναίκες του, που γίνονται όλο και πιο νέες, όλο και πιο σέξι όσο περνάνε τα χρόνια. Η απάντηση είναι μάλλον απλή. Η δημοσιότητα είναι καλό πράγμα. Ακόμη και η αρνητική εξαργυρώνεται σε αναγνωρισιμότητα, διαφήμιση, επιχειρηματικά κέρδη και πολιτική επιρροή.
Φυσικά αποκλείεται να γίνει πρόεδρος. Αλλά κάνει τη δουλειά του ως το πρώτο τηλεοπτικό ντιμπέιτ του Αυγούστου. Πίσω από τον
Τζεμπ Μπους και τη
Χίλαρι Κλίντον, έχει πλασαριστεί σε καλή θέση ανάμεσα στους 12 υποψηφίους που διεκδικούν μέχρι στιγμής το χρίσμα και στα δύο κόμματα. Το πιθανότερο είναι ότι ο Τραμπ μπήκε στην κούρσα για να βγει. Μάλλον θα αποσυρθεί μόλις ξεζουμίσει όλο το μάρκετινγκ από το μιντιακό προεδρικό λεμόνι. Και γι’ αυτό μπορεί να γελάσει τελευταίος.
«ΑΠΟΛΥΕΣΑΙ!»
Στη σουίτα ή στον δρόμο
Μπήκε στα σπίτια της Αμερικής με το ριάλιτι «Ο ασκούμενος» (NBC). Διάλεγε από μια ομάδα 18 υποψηφίων υπαλλήλων ποιους θα στείλει «στη σουίτα ή στον δρόμο». Αξέχαστη έχει μείνει η ατάκα «Απολύεσαι!». Την έλεγε με μπρίο κάθε φορά που έδιωχνε παίκτη από το σόου. O νικητής κέρδιζε συμβόλαιο σε κάποια εταιρεία του ομίλου Τραμπ.
25 εκατ. δολάρια για… μανικιούρ
Τρεις γάμοι, 5 παιδιά, 7 εγγόνια, καυτές σχέσεις. «25 εκατομμύρια δολάρια στην Ιβάνα; Δεν φτάνουν ούτε για μανικιούρ!». Αμίμητη δήλωση δικηγόρου στο πολύκροτο διαζύγιο από την τσέχα μόντελ (1992). Επόμενος γάμος με τη στάρλετ-μοντέλο Μάρλα Μέιπλς. Από το 2005 είναι παντρεμένος με τη σλοβένα πρώην μόντελ Μελάνια Κνάους.
Ο Μίδας και η μις Υφήλιος
Μεγιστάνας της κτηματομεσιτικής αγοράς, με ξενοδοχεία, καζίνα, γήπεδα γκολφ. Πρόεδρος του Οργανισμού Τραμπ, των Εκδόσεων Τραμπ και των Θερέτρων Τραμπ, έχει περιουσία γύρω στα 4 δισ. δολάρια (9 κατά δική του δήλωση). Εχει γράψει 15 μπεστ σέλερ («Πώς να γίνετε πλούσιος», «Το άγγιγμα του Μίδα» κ.ά.). Διοργανώνει, με πολύ κέφι, τα καλλιστεία Μις Υφήλιος.
Τα πραγματικά κίνητρα
«Είναι υποψήφιος για να προωθήσει τον εαυτό του»
«Ποια είναι τα πραγματικά κίνητρα του Τραμπ;» ρώτησε «Το Βήμα» τρεις αμερικανούς ειδικούς. «Δεδομένου ότι είναι απίθανο να πάρει το χρίσμα, πόσω μάλλον να εκλεγεί πρόεδρος, υποθέτω ότι η κάθοδος στις εκλογές βοηθάει στη διατήρηση της προσοχής του κόσμου και των ΜΜΕ πάνω του. Κάτι που κάνει καλό στο «εμπορικό σήμα» του, στη «μάρκα Τραμπ». Η διατήρηση ενός υψηλού προφίλ είναι προφανώς οικονομικά επικερδής για τον ίδιο» μας λέει ο Μάθιου Μπάουμ, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Χάρβαρντ.
«Προφανώς έχει ένα αρκετά φουσκωμένο Εγώ. Κολακεύεται όταν βλέπει τις δηλώσεις του για τα μεγάλα εθνικά θέματα στα δελτία ειδήσεων και στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Επιπλέον είναι πιθανόν να ενδιαφέρεται για ορισμένα πολιτικά ζητήματα (σχέσεις με την Κίνα, μετανάστευση κ.ά.). Μπορεί να θέλει να φέρει το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα πιο κοντά στις σκληρές θέσεις του συσπειρώνοντας τη βάση στις προκριματικές. Τέλος, αν και αυτό μου φαίνεται αρκετά απίθανο, ίσως θέλει να γίνει υποψήφιος αντιπρόεδρος. Ποιος ξέρει; Με τον Ντόναλντ Τραμπ τίποτα δεν αποκλείεται» τονίζει ο Μπάουμ.
«Νομίζω ότι είναι υποψήφιος για να προωθήσει τον εαυτό του –όχι για να προβάλει συγκεκριμένες ιδέες ή το κόμμα του» εκτιμά ο Τζούλιαν Ζέλιζερ, καθηγητής Ιστορίας στο Πρίνστον και σχολιαστής στο CNN. Και προσθέτει: «Ο Τραμπ έχει γίνει παράδειγμα του τρόπου με τον οποίον η πολιτική διαδικασία μπορεί να γίνει μια πλατφόρμα για άλλα «σημεία πώλησης» –για τα ΜΜΕ, για λόμπινγκ, για μπίζνες».
«Πραγματικά δεν καταλαβαίνω γιατί ένας τόσο εκκεντρικός, εγωπαθής, αλλόκοτος άνθρωπος μπορεί να σκέφτεται ότι έχει οποιοδήποτε ταλέντο στην πολιτική» μας λέει η Ρουθ Ρόζεν, καθηγήτρια Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας. «Η ζωή του είναι χτισμένη γύρω από το χρήμα και στις ΗΠΑ χρειαζόμαστε λιγότερα λεφτά στην πολιτική μας κουλτούρα, όχι περισσότερα» καταλήγει η συνομιλήτριά μας.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ