Συνταγματικοί στοχασμοί
Πρόλογος του καθηγ. Αντώνη Μανιτάκη.
Εκδόσεις Σάκκουλα,
Αθήνα – Θεσσαλονίκη, 2014,
σελ. 140, τιμή 15 ευρώ
Εντυπωσιάζει η διαρκής παρέμβαση στα δημόσια πράγματα του καταξιωμένου πολιτικού και δημοσιολόγου Γιάννη Βαρβιτσιώτη. Ο διακριθείς για το ήθος του υπουργός, πλέον πρύτανης –ύστερα από πενήντα χρόνια ενεργού πολιτικής δράσης -, μεταξύ εκείνων των πολιτικών που η Πολιτεία οφείλει ιδιαίτερα να τιμά για τις προσφερθείσες υπηρεσίες τους, επανέρχεται με το παρουσιαζόμενο βιβλίο του για να παρέμβει και πάλι στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, θέμα που τίθεται κάθε φορά που επίκειται εκλογική αναμέτρηση!
Επιλέγουμε εκ των θεμάτων στα οποία ιδιαίτερα επέμεινε ο συγγραφέας: η ανάγκη αλλαγής του τρόπου εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας ώστε η αντιπολίτευση να μην εκβιάζει πρόωρες εκλογές, η καθιέρωση ασυμβίβαστου μεταξύ βουλευτικού και υπουργικού αξιώματος, η απαγόρευση στους βουλευτές να ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα, η καθιέρωση και μη κρατικών ΑΕΙ. Υποστηρίζει, σωστά, ότι η βουλευτική ασυλία πρέπει να περιορίζεται σε μόνα τα αδικήματα που έχουν διαπραχθεί κατά τη διάρκεια της βουλευτικής περιόδου και σχετίζονται με την πολιτική δραστηριότητα του βουλευτή, σύμφωνα άλλωστε και με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Τάσσεται επίσης υπέρ της σύστασης Συνταγματικού Δικαστηρίου. Εδώ οι γνώμες διχάζονται –με αντίθετους κατά κανόνα τους ανώτατους δικαστές -, αφού δημιουργείται οπωσδήποτε ένα άλλο ανώτατο δικαστήριο, ανώτερο από αυτό στο οποίο υπηρετούν! Φρονώ πάντως ότι το ΑΕΔ, με την παρούσα σύνθεσή του, είναι τελείως ακατάλληλο για να λειτουργήσει και ως Συνταγματικό Δικαστήριο. Γι’ αυτό χρειάζονται μόνον δημοσιολόγοι.
Προφανώς θετική είναι και η γνώμη του συγγραφέα ότι πρέπει να μειωθεί ο συνολικός αριθμός των βουλευτών στους 250, αν μάλιστα ληφθεί υπόψη το τι ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τα προεκτεθέντα, μαζί και με άλλες ουσιαστικές απόψεις του Ι. Βαρβιτσιώτη, συγκροτούν ένα πλούσιο απόθεμα μακρόχρονης πολιτικής εμπειρίας που πρέπει να προβληματίζει και όσους στο μέλλον θα αναλάβουν πρωτοβουλίες αναθεώρησης του Συντάγματός μας. Γενικότερα το βιβλίο είναι χρήσιμο όχι μόνο για τον μελετητή της πολιτικής ιστορίας αλλά και για τον θεράποντα του Συνταγματικού Δικαίου.
Ο κ. Πέτρος Ι. Παραράς είναι επίτιμος αντιπρόεδρος του ΣτΕ και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ