Στην τελική φάση έχει εισέλθει η έρευνα των δικαστικών Αρχών του Πειραιά για την πολύκροτη υπόθεση εισαγωγής δύο τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor 1» το καλοκαίρι του 2014 και υπάρχει πρόβλεψη ολοκλήρωσής της ως τις 20 Ιουλίου.
Οι ερευνητές της υπόθεσης έχουν εστιάσει το ενδιαφέρον τους το τελευταίο χρονικό διάστημα στις συναλλαγές ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που φαίνεται να είχαν δύο εταιρείες στο Ντουμπάι, μία ναυτιλιακή και μία διακίνησης πετρελαίου, που σχετίζονταν με έλληνες επιχειρηματίες. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δοθεί, υπήρξε αδικαιολόγητη κίνηση ποσών μεταξύ των δύο εταιρειών και εξετάζεται αν αυτές αφορούν λαθρεμπόριο πετρελαίου, την υπόθεση του «Noor 1» ή άλλη συναλλαγή.
Παράλληλα έρευνα πραγματοποιείται για τις συναλλαγές που είχε με προφυλακισθέντα επιχειρηματία (είχε διατελέσει και αθλητικός παράγοντας) ένας άλλος ιδιοκτήτης μικρής ναυτιλιακής εταιρείας με έδρα στο Ντουμπάι και το όνομα του οποίου εμφανίζεται για πρώτη φορά στην υπόθεση.
Ακόμη, προ μερικών ημερών κατέθεσε ο προφυλακισμένος ινδός καπετάνιος του δεξαμενοπλοίου «Noor 1», ο οποίος υποστήριξε ότι τον πλησίασε ένας εκ των κατηγορουμένων ελλήνων επιχειρηματιών που είναι έγκλειστος στην ίδια φυλακή και του πρότεινε χρηματικό ποσό για να αλλάξει την απολογία του. Ερευνα έχει ζητηθεί και για βίντεο που εντοπίστηκε σε κινητό τηλέφωνο ενός άλλου προφυλακισμένου επιχειρηματία και το οποίο απεικονίζει συνάντηση αγνώστων προσώπων σε γραφείο στην Κωνσταντινούπολη την επίμαχη χρονική περίοδο.
Κατ’ αντιπαράσταση εξέταση
Την Τρίτη εξάλλου, στο πλαίσιο των ερευνών για την υπόθεση με το μεγάλο φορτίο ηρωίνης, πραγματοποιήθηκε κατ’ αντιπαράσταση εξέταση άλλου προφυλακισθέντος ναυτιλιακού παράγοντα με δύο ναυτιλιακούς πράκτορες που σχετίζονται με το επίμαχο ταξίδι του «Noor 1» από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προς την Ελλάδα. Στο αίτημά του για την κατ’ αντιπαράσταση εξέταση ο εν λόγω ιδιώτης απέδιδε σε συγκατηγορούμενούς του (και ανάμεσα σε αυτούς ο προαναφερόμενος αθλητικός παράγοντας) ότι «μεθοδεύτηκε εκ των εγκεφάλων της υπόθεσης το «νεφελώδες» ιδιοκτησιακό καθεστώς του πλοίου και η «νεφελώδης» εκμετάλλευσή του. Και άλλος «παρουσιάζεται» ως πλοιοκτήτης στις Αρχές ενώ άλλος είναι. Επιπλέον, άλλος φέρεται να αγοράζει το πλοίο μόνος του, ενώ άλλος φέρεται να είναι κρυφός εταίρος της πλοιοκτησίας, άλλος προκαταβάλλει λεφτά για τη ναύλωσή του και άλλον παρουσιάζουν ως «ναυλωτή». Ετσι παρουσιάστηκαν «ναυτιλιακά παράδοξα» αλλά και «απίθανες» ναυτιλιακά συνθήκες λειτουργίας κίνησης του πλοίου «Noor 1″».
Στην κατ’ αντιπαράσταση εξέταση του προφυλακισθέντος επιχειρηματία με έναν ναυτιλιακό πράκτορα –έχουν και οι δύο το μικρό όνομα «Γιώργος» –εντυπωσιάζουν η συζήτηση και η αντιπαράθεση σχετικά με το ποιος από τους δύο είναι τελικά ο «Κάπτεν Τζορτζ» που μνημονεύεται από τον καπετάνιο του «Noor 1» ότι του έδωσε εντολή σχετικά με τη μεταφορά της ηρωίνης και με την παρουσία στο καράβι ενός Ιρανού που συνόδευε το φορτίο.
Στο επόμενο χρονικό διάστημα οι ανακριτικές Αρχές αναμένεται να επιδοθούν σε μια μάχη με τον χρόνο ώστε να καλυφθούν «κενά» της υπόθεσης και να απαντηθούν κρίσιμα ερωτήματα, κυρίως με το παρασκήνιο της αγοράς και της μεταφοράς της ηρωίνης.
HeliosPlus