Ελεύθεροι με αναστολή 25 «νονοί» που συμμετείχαν σε κυκλώματα εκβίασης

Ελεύθεροι αφέθηκαν, με απόφαση του Τριμελούς Κακουργιοδικείου Πειραιά, όλοι οι «νονοί» που είχαν κατηγορηθεί από την ΕΛΑΣ το 2011 για συμμετοχή σε συμμορία που εκβίαζε 160 καταστήματα της Αθήνας, προχωρούσαν σε ξυλοδαρμούς ιδιωτών και συμμετείχαν σε κυκλώματα παράνομου τζόγου.

Ελεύθεροι αφέθηκαν, με απόφαση του Τριμελούς Κακουργιοδικείου Πειραιά, όλοι οι«νονοί» που είχαν κατηγορηθεί από την ΕΛΑΣ το 2011 για συμμετοχή σε συμμορία που εκβίαζε 160 καταστήματα της Αθήνας, προχωρούσαν σε ξυλοδαρμούς ιδιωτών και συμμετείχαν σε κυκλώματα παράνομου τζόγου.
Από τους 30 κατηγορούμενους- ανάμεσα στους οποίους ένας ανώτερος αξιωματικός της ΕΛΑΣ κι ένας αστυνομικός – οι 20 καταδικάσθηκαν σε ποινές από πέντε έως 13 χρόνια στις οποίες όμως επιτράπηκε η έφεση να είχε ανασταλτικό χαρακτήρα κι αφέθηκαν ελεύθεροι.
Ανάμεσα σε αυτούς που αφέθηκαν ελεύθεροι με αναστολή ήσαν οι φερόμενοι ως ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης.
Από τους υπολοίπους οι πέντε αθωώθηκαν και οι άλλοι πέντε καταδικάσθηκαν σε ποινές κάθειρξης από 6 έως 13 ετών χωρίς δυνατότητα αναστολής, καθότι αυτοί εκτίουν ποινές για άλλα αδικήματα σε φυλακές της χώρας.
Η δικογραφία για τα κυκλώματα των «νονών» της νύχτας σχηματίστηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2011, ύστερα από διετή έρευνα του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής με τη βοήθεια του συστήματος υποκλοπών της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.
Στο αρχικό διαβιβαστικό μνημονευόταν η παράνομη δράση 217ποινικών (για 55 από αυτούς δεν είχαν καταγραφεί τα πλήρη στοιχεία τους) που φέρεται ότι συμμετείχαν σε οκτώ εγκληματικές οργανώσεις οι οποίες προχωρούσαν σε χιλιάδες εκβιάσεις και δεκάδες τοποθετήσεις βομβών σε νυκτερινά κέντρα.
Η υπόθεση για την οποία βγήκε η τωρινή απόφαση του δικαστηρίου του Πειραιά αφορά την δράση της δεύτερης από τις οκτώ συμμορίες που αριθμούσε αρχικά άνω των 50 μελών κι οδηγήθηκαν στο ακροατήριο οι 30.
Τον Αύγουστο του 2014είχε εκδοθεί η απόφαση από δικαστήριο της Αθήνας για την πρώτη από αυτές τις συμμορίες που κατηγορείτο για 25 εκβιάσεις ιδιοκτητών νυκτερινών κέντρων και για τέσσερις βομβιστικές επιθέσεις.
Από τους 17 κατηγορούμενους – πολλοί εξ αυτών ήταν εμπλεκόμενοι και στην απαγωγή του εφοπλιστή κ. Περικλή Παναγόπουλου στις αρχές του 2009 – καταδικάστηκαν οι 14 σε ποινές από 4 ως 25 χρόνια και δεν υπήρχε κανένας ανασταλτικός χαρακτήρας στην έφεση. Έτσι αρκετοί εξ αυτών που είχαν αφεθεί ελεύθεροι λόγω παρέλευσης του 18μήνου οδηγήθηκαν στη φυλακή.
Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ εξέφραζαν το βράδυ της Τετάρτης την απορία τους για την συγκεκριμένη «διαφορά στις δύο δικαστικές αποφάσεις», ενώ δικαστικοί μιλούν για «ορθή εκτίμηση του αποδεικτικού υλικού».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.