Με νομικό πόλεμο και έντονες φραστικές επιθέσεις συνεχίζεται η δίκη της Χρυσής Αυγής σήμερα Πέμπτη, καθώς Πολιτική Αγωγή και συνήγοροι υπεράσπισης ξιφουλκούν ως προς τη δυνατότητα ή μη αποζημίωσης θυμάτων και συγγενών θυμάτων από κατηγορουμένους, ιδίως εκείνους που βαρύνονται με το κακούργημα της εγκληματικής οργάνωσης.
Η ατμόσφαιρα φορτίστηκε ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της αγόρευσης της συνηγόρου Πολιτικής Αγωγής κυρίας Ελένης Ζαφειρίου, όταν εκείνη δεν περιορίστηκε σε νομικά επιχειρήματα, κάνοντας αναφορά στη Χρυσή Αυγή ως το «απεχθέστερο μόρφωμα της Ιστορίας», φράση που προκάλεσε την αντίδραση των συνηγόρων υπεράσπισης αλλά και της προέδρου του δικαστηρίου κυρίας Μαρίας Λεπενιώτη.
Η κυρία Ζαφειρίου επέμεινε, κάνοντας λόγο για «βορβορώδεις δολοφονίες» που αναφέρονται στο βούλευμα, καθώς και «λύσσα και χαρά για τη μυρωδιά του αίματος», με τις διαμαρτυρίες της υπεράσπισης να συνεχίζονται.
«Κατανοώ την αντίδραση της άλλης πλευράς, γιατί η αλήθεια είναι ανατριχιαστική», πρόσθεσε η κυρία Ζαφειρίου. «Το αποτέλεσμα της δίκης όμως θα το παραδώσουμε στα παιδιά μας, είτε ως εφιαλτικό συνοδοιπόρο, είτε ως εφιαλτικό όνειρο», είπε, χειροκροτούμενη από μέλη του ακροατηρίου, καθώς και μέλη της οικογένειας Φύσσα που φώναζαν «συγχαρητήρια». Όταν η συνήγορος κάποια στιγμή βγήκε από την αίθουσα, ο πατέρας Φύσσας σηκώθηκε για να τη συγχαρεί και δια χειραψίας.
Κατά μεγάλο μέρος της σημερινής – όγδοης – συνεδρίασης, οι συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής ολοκλήρωσαν την επιχειρηματολογία τους προκειμένου να απορριφθούν οι ενστάσεις της υπεράσπισης.
Χαρακτηριστική ήταν η αποστροφή εκπροσώπου μελών του ΠΑΜΕ, ο οποίος τόνισε ότι δεν ήταν οι πρώτοι τυχόντες ούτε οι εργάτες στο Πέραμα, ούτε οι αιγύπτιοι ψαράδες. «Ήταν επιλεγμένοι στόχοι, με βάση ιδεολογικά κριτήρια», σημείωσε.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι κατηγορούμενοι επιχειρούν απαράδεκτα να τεμαχίσουν το κατηγορητήριο, έτσι ώστε να απαλλαγούν από τις εγκληματικές ευθύνες τους, ενώ έκρινε ότι δεν μπορούν να έχουν ευθύνες «τα χέρια και τα πόδια», και όχι ο «εγκέφαλος» της οργάνωσης.
Ακολούθησε κύκλος δευτερολογιών από την υπεράσπιση.
Αίσθηση στο ακροατήριο προκάλεσε η παρέμβαση του συνηγόρου του Ιωάννη Λαγού, κ. Νίκου Ρουσσόπουλου, ο οποίος εκτίμησε ότι «οι αναφορές της Πολιτικής Αγωγής στο βούλευμα, όχι με τη μορφή της παραπομπής αλλά με τη μορφή της καταδίκης, παραπέμπει σε κάποιες άλλες δίκες που γίνονται στη Μόσχα».
Ο ίδιος στην προσπάθειά του να πείσει σχετικά το δικαστήριο μίλησε για προσπάθεια της Πολιτικής Αγωγής «να παρουσιαστεί ο εντολέας του ως ο μεγαλύτερος εγκληματίας που έχει περάσει από την Ελλάδα», ενώ εμφανίστηκε βέβαιος για αναφορές ««στο σπάσιμο του αυγού του φιδιού», τα οποία σε κάθε περίπτωση «στερούνται βάσης».
«Το δικαίωμα που επικαλείται η Πολιτική Αγωγή δεν είναι υπέρτερο του δικαιώματος του κατηγορουμένου», επεσήμανε άλλος συνήγορος, μιλώντας για την ανάγκη «δίκαιης δίκης».
«Αν γίνει δεκτή η άποψη της Πολιτικής Αγωγής, θα καταλήξουμε σε ανεπίτρεπτη επέκταση της κατηγορίας σε οιασδήποτε μορφής συμμετοχική δράση, σε όλα τα εγκλήματα της οργάνωσης», είπε συνοψίζοντας.