Tη Βιβλιονέτ εξελίσσει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης

«Νέες λειτουργίες και χαρακτηριστικά που την καθιστούν πλέον αξιοποιήσιμη από όλες τις βιβλιοθήκες της χώρας» αποκτά η Βιβλιονέτ σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ).

«Νέες λειτουργίες και χαρακτηριστικά που την καθιστούν πλέον αξιοποιήσιμη από όλες τις βιβλιοθήκες της χώρας» αποκτά η Βιβλιονέτ σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ). Όπως διαβάζουμε «το ΕΚΤ προχώρησε στη μετατροπή με βάση σύγχρονα βιβλιοθηκονομικά πρότυπα (UNIMARC μορφή) τoυ βιβλιογραφικού καταλόγου της Βιβλιονέτ και στη διάθεση της μέσω της πύλης «η Αργώ»» και πλέον «η βιβλιοθηκονομική κοινότητα της χώρας μπορεί να χρησιμοποιεί και να αξιοποιεί το πλούσιο περιεχόμενο της Βιβλιονέτ, εξοικονομώντας σημαντικούς πόρους και χρόνο στη διαδικασία της καταλογογράφησης».

Η ανακοίνωση αυτή εισάγει νέα δεδομένα στη συζήτηση για τη Βιβλιονέτ και τον τρόπο που λειτουργεί στη μετά ΕΚΕΒΙ εποχή. Ας θυμηθούμε την ιστορία της: ιδρύεται το 1998 από εκδότες και εκδοτικά σωματεία και το ΕΚΕΒΙ με στόχο την εξυπηρέτηση των επαγγελματιών του βιβλίου. Όταν οι εκδότες διαπιστώνουν το 2003 ότι δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητά της, την εξαγοράζει και τη διαχειρίζεται αποκλειστικά το ΕΚΕΒΙ. Σταδιακά, και ελλείψει ενός ενημερωμένου καταλόγου της τρέχουσας βιβλιοπαραγωγής από την Εθνική Βιβλιοθήκη, η Βιβλιονέτ γίνεται απαραίτητο μοναδικό εργαλείο για όλους: εκδότες, βιβλιοπώλες, συγγραφείς, κριτικούς, μελετητές. Όταν καταργήθηκε το ΕΚΕΒΙ τον Ιανουάριο του 2013, το τι θα απογίνει η Βιβλιονέτ ήταν η μεγαλύτερη ανησυχία του κόσμου του βιβλίου. Ύστερα μια περίοδο υπολειτουργίας, η Βιβλιονέτ και οι υπηρεσίες της μεταφέρθηκαν, όπως και άλλες δραστηριότητες του ΕΚΕΒΙ, στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού.
Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, όπως διευκρινίζει στο «Βήμα» η διευθύντρια του ΕΚΤ Εύη Σαχίνη, με την οποία επικοινωνήσαμε, «η επιχειρησιακή λειτουργία της Βιβλιονέτ δεν περνά στο ΕΚΤ. Η Βιβλιονέτ δεν ανήκει στο ΕΚΤ αλλά στο ΕΙΠ και στο εποπτεύον υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων».
Οι νέες υπηρεσίες που αναπτύχθηκαν για τους βιβλιοθηκονόμους εντάσσονται στην αποστολή του ΕΚΤ, η οποία είναι «να μαζέψουμε τη επιστημονική παραγωγή της χώρας, να την οργανώσουμε και να φροντίσουμε για τη διάχυσή της στην κοινωνία. Επειδή οι βιβλιοθήκες παίζουν ρόλο σε αυτήν την αποστολή, επενδύουμε στις βιβλιοθήκες»
.
Οι βιβλιοθηκονόμοι θα μπορούν πλέον να «κατεβάσουν» τις βιβλιογραφικές εγγραφές έτοιμες εξοικονομώντας χρόνο από τις εργασίες ρουτίνας της καταλογογράφησης και επιπλέον οι ομογενοποιημένες, βάσει διεθνών προτύπων, βιβλιογραφικές εγγραφές ενισχύουν την ανταλλαγή στοιχείων και τη διασυνδεσιμότητα των βιβλιοθηκών αλλά και τη διαλειτουργικότητα μεταξύ της Βιβλιονέτ και αντίστοιχων διεθνών υπηρεσιών.
Η μετάπτωση των δεδομένων στο OPAC έγινε από το τακτικό προσωπικό του ΕΚΤ και με πόρους ΕΣΠΑ. Στη συνέχεια σειρά έχει η βελτίωση της ποιότητας των εγγραφών με θεματικές επικεφαλίδες, τυποποίηση των ονομάτων συγγραφέων και εκδοτών κ.ά. και με χρήσιμες πληροφορίες που μπορεί να ανοίξουν τον δρόμο για την ανάπτυξη διαφόρων υπηρεσιών. Μία από αυτές είναι η ανάπτυξη υπηρεσίας για κινητά με βιβλιοπροτάσεις προς τον χρήστη και χρήσιμες πληροφορίες για την τιμή ή τη διαθεσιμότητα ενός βιβλίου σε κάποια κοντινή δανειστική βιβλιοθήκη.
«Προτάσεις υπάρχουν στο τραπέζι», λέει η διευθύντρια του ΕΚΤ, «και έχουμε ενημερώσει σχετικά τη διεύθυνση του ΕΙΠ και τον αρμόδιο υπουργό. Έχουμε την τεχνολογική ικανότητα και την τεχνογνωσία να υλοποιήσουμε τις προτάσεις αυτές, αν μας ανατεθεί από το ΕΙΠ, στο οποίο ανήκει η Βιβλιονέτ».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.